Top News
971 prikaza

Kim od nuklearnih pokusa ne odustaje besplatno

Donald Trump i Kim Jong Un
ralph orlowski/REUTERS/PIXSELL
Odnosi dviju svjetskih sila nakon prijetnji nuklearnim odmazdama čini se ulaze u pozitivnu fazu

"Završili smo naša istraživanja nuklearnog oružja i nisu nam više potrebna testiranja", objavio je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un. Najave ukidanja testiranja nuklearnog oružja, koje su izazvale oštru osudu zbog straha od mogućih razornih posljedica diljem svijeta, dolaze uoči njegovog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom

On je pak na svom Twitter profilu pozdravio ove najave i naglasio kako je riječ o važnom napretku.

"Više ne trebamo nikakva nuklearna istraživanja, niti istraživanja srednjeg i interkontinentalnog dometa balističkih raketa a mjesto za testiranje u sjevernom području također je završilo svoju misiju", rekao je sjevernokorejski vođa, piše CNN.

Ova odluka pokazuje kako Kim Jong Un napušta svoju politiku pokazivanja snage koja je obilježila njegov režim u nastojanju da osigura premoć nad svojim suparnicima. Najave stižu samo šest dana prije sastanka kojeg će Kim Jong Un održati sa predsjednikom južne Koreje Moon Jae-inom, dok će se povijesni sastanak Trumpa i Kima održati krajem svibnja ili početkom lipnja, na za sada još nepoznatoj lokaciji. 

Najavu su pozdravili i ostali čelnici ističući kako će ona doprinijeti "pozitivnoj atmosferi" svih budućih razgovora.

Muškarac u Sjevernoj Koreji gleda vijesti PROCURILO Top News Uskršnje čudo: Kako je šef CIA-e donio mir Koreji

Početak je to novog poglavlja u životu Sjeverne Koreje. Testiranje nuklearnog oružja kočilo je zemlju u njezinom gospodarskom razvoju i poboljšanju ekonomskih uvjeta za njezine stanovnike. Prijetnje nuklearnim oružjem nisu pomogle u održavanju međunarodnih veza, a ionako zatvorenu zemlju još su više udaljile od međunarodne zajednice.

Potreba komunikacije među velikim državama postala je važno pitanje zbog očuvanja globalnog mira, koja je trenutačno, umirena uvelike i rezultatima svog snažnog nastojanja da pomiri svjetske sile. Ove povijesne najave Kimu će sigurno i pomoći na njegovom putu da postane ravnopravan i dobrodošao član međunarodne zajednice. 

"Jedina stvar koja je važna je hoće li ili ne to dovesti do potpuno verificiranog i nepovratnog ukidanja nuklearnih projektila", naglasio je japanski premijer Shinzo Abe. Odluku je pozdravio i Peking i obećao kako će imati "pozitivnu" ulogu u razvoju mira na poluotoku.

"Nadamo se kako će sve relevantne strane razmišljati u istom smjeru i poduzeti konkretne akcije u izgradnji održivog mira i zajedničkog razvoja regije", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang

Uvjetovanje odluke o prekidu testiranja

Analitičari se pitaju koliko su ozbiljne ove najave i smatraju kako je teško očekivati da ova odluka dolazi bez Kimovog očekivanja da će nešto dobiti zauzvrat. 

"Možda traže protuuslugu, neko drugo zamrzavanje ili olakšavanje sankcija. I što ćemo im dati za ovo ukidanje testiranja?", pita se Sue Mi Terry, bivša analitičarka CIA-e za Sjevernu Koreju. 

Sjeverna Koreja provela je šesti nuklearni test u rujnu prošle godine. Bilo je to na mjestu za testiranje, duboko pod zemljom, u gradu Punggye-ri u pokrajini North Hamgyong.Testiranje najsnažnijeg oružja dosada uzrokovalo je podrhtavanje magnitude 6.3.

Kim Jong Un i Xi Jinping Spremni za borbu Top News "Mi se Trumpa ne bojimo"

Sjeverna Koreja već godinama provodi istraživanja i radi na smanjivanju nuklearnih bojnih glava koje bi se mogle ugraditi na rakete s dugim rasponom i preživjeti intenzivne toplinske procese ponovnog ulaska u zemljinu atmosferu. Prošle godine testirali su novu interkontinentalnu balističku raketu, koja bi, kako su najavili, mogla doseći i SAD.

Ova potencijalna ugroza američkog kopna bila je jaka i oštra prijetnja SAD-u. Upravo na nju isto, gotovo mjerom odgovorio je i američki predsjednik Trump što je i izazvalo strah međunarodne zajednice od mogućeg zaoštravanja odnosa dviju velikih sila koje svoju snagu dokazuju i pokazuju nuklearnim oružjem.

Dobrodošao sastanak

Još nije poznato mjesto sastanka dvojice velikih čelnika čija su komunikaciju proteklih godinu dana obilježile oštre prijetnje i prozivanja. Pet je lokacija ušlo u uži izbor, a isključena si gradovi u SAD- u i Peking. 

Jedan od važnih čimbenik pri izboru lokacije mogla bi biti i odluka koje prijevozno sredstvo za putovanje će Kim Jong Un upotrijebiti. Poznato je kako je prvi put granice Sjeverne Koreje napustio prošlog mjeseca i to putujući oklopljenim vlakom, kojeg je za putovanja koristio njegov otac jer se bojao letenja.

Možda će ga odabrati i ovaj put zbog sigurnosti koji mu vlak nudi. Neki kao idealnu lokaciju vide Švicarsku, u kojoj se Kim školovao sredinom 90-ih, zemlju poznatu po organizaciji sličnih političkih sastanaka i ranije. Spominju se i skandinavske zemlje, te Prag ili Varšava, gdje Sjeverna Koreja ima svoja predstavništva. Odluka će se zasigurno donijeti nakon pažljivog istraživanja koja se provode već i sada. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.