Top News
12568 prikaza

Kim Jong Un u ovom gradu 'pere' lovu cijele Sjeverne Koreje

Hong Kong
Base64/ wiki/ CC BY-SA 3.0
U nekoliko koraka raskrinkali su jednu od Pyongyangovih tvrtki, zna se za stotine drugih i nitko ništa ne čini

Poslovna zgrada Easey Commercial Building u ulici Hennessy Road u Hong Kongu zapravo je srednje veličine, savršeno se uklapa u gužvu blještava svjetla poslovnog distrikta Wan Chai. Sasvim normalan biznis vrvi po svim katovima zgrade, pa i po 21. katu, pa se onda stigne do sobe 2103 i tvrtke Unaforte Limited Hong Kong... Na tom mjestu, otkriva CNN, normalan biznis prestaje.

Ovo je kompanija koju je UN optužio za kršenje međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji zato što, kako ju se optužuje, pomaže Pyongyangu zarađivati novac diljem svijeta kako bi Sjeverna Koreja mogla time financirati i izrazito luksuzan životni stil Kima Jong-una i svoj nuklearni program. Točnije, sve upućuje na to da se tvrtka Unaforte tamo nalazi; razni registri i slična mjesta zavođenja korporativnih adresa.

Pokucali iza vrata, a iza njih...

No, kada su CNN-ovi novinari pokucali na vrata, ispalo je da se iza njih nalazi tvrtka koja naizgled nema nikakve veze s Unaforteom. Muškarac kojega su tamo jedinoga zatekli predstavio se kao iz Cheerful Best Company Services. A i on je rekao da je tek predstavnik tvrtke Prolive Consultants, te da je samo svratio pokupiti poštu, kao što povremeno čini. Nikad nije čuo za Unaforte. Unaforte je UN označio kao tvrtku koja je otvorila i vodi dva računa u banci u sjevernokorejskom gradu Rasonu.

A to onda predstavlja kršenje zabrane poslovanja sa Sjevernom Korejom. Unaforte je samo jedna od mnoštva tvrtki koje služe kao paravan za prikrivanje poslovnih subjekata preko kojih Sjeverna Koreja održava vezu sa svjetskim financijskim sustavom. Takve tvrtke inače ne posjeduju praktično ništa i u pravilu služe ili kako bi bili legalni posrednici i pomagači regularnim tvrtkama u raznim dijelovima svijeta ili kako bi se izbjegao porez ili kako bi se prikrivao nezakonit biznis.

Preciznije, ako ste Kim Jong-un i želite nabavljati vojnu opremu, a to ne smijete zbog UN-ovih sankcija, pa UN nadgleda vašu tvrtku koja se time bavi diljem svijeta, onda ćete osnovati tvrtku "B" koja će to raditi umjesto ove i neće biti pod nadzorom UN-a. Ili, još lukavije, tvrtka B će osnovati tvrtku "C", ova možda i tvrtku "D" kako bi se trag zapetljao i kako bi se nastavio biznis. Tako Pyongyang prodaje ugljen, uvozi gorivo, uvozi oružje, skupocjeni viski...

Hong Kong, džunka ispred grada | Author: Nik Cyclist/Flickr/CC BY 2.0 Nik Cyclist/Flickr/CC BY 2.0

O tome je 28. rujna pred Senatom govorio Sigal Mandelker, podtajnik za terorizam i financijsko istraživanje u američkom ministarstvu financija: "Sjevernokorejski režim međunarodnim financijskim tržištima pristupa preko paravanskih tvrtki i ostalih načina prikrivanja financijskih tragova za kupnju roba i usluga u inozemstvu." UN-ovi istražitelji Pyongyanga najviše takvih biznisa uočili su u Hong Kongu i na Djevičanskim Otocima.

Za Hong Kong ništa novo. Grad je još u 16. stoljeću bio utočište pirata. Za vrijeme britanske kontrole bio je utočište trijadama. Danas je pod posebnom administracijom NR Kine, pod ne potpunom vlasti Pekinga, što ga čini najbližim financijskim centrom Pyongyangu i, usto, sa slabijom regulacijom nego što je slučaj s Pekingom. CNN je za informaciju o Unaforteu zamolio lokalnu policiju. No, tamo su im rekli, kao što se obično čuje i u Hrvatskoj, da "ne komentiraju pojedine slučajeve".

U registru tamošnjih poslovnih subjekata, pak, pojavljuje se samo jedno ime službenih osoba tvrtke. Riječ je o državljaninu Dominike u Karibima, bez ikakvog telefonskog broja. Ta osoba je direktor, što je zakonska obaveza. Zakonska obaveza je navesti i tajnika ureda, što može biti osoba, a može se ured dijeliti i s nekom drugom tvrtkom u Hong Kongu. To jest legalno, ali kad netko istražuje kriminal, pranje novca, takve stvari, ovakva praksa kod istražitelja pali svjetla za uzbunu.

Mi ništa ne pitamo, mi samo radimo svoj posao

Washingtonska neprofitna organizacija C4ADS u svom izvještaju za Hong Kong za 2016. registrirala je čak 160 paravanskih tvrtki Sjeverne Koreje. Mnoge od tih tvrtki služe za pružanje tajničkih usluga drugim takvim tvrtkama. Prolive Consultants je tvrtka koja to obavlja za Unaforte. "Kao tvrtka koja pruža tajničke usluge, mi se ne miješamo u posao naših klijenata. Ono što radimo je da pomažemo prikupljati klijentove registracijske dokumente i obrasce", kazala je Amy Lam iz Prolive Consultantsa.

Ona je rekla i da nema pojma čime se ta tvrtka bavi. Prodaja šest milijuna dolara vrijednog rafiniranog šećera pomogla je 2009. u razotkrivanju jedne druge tvrtke koja je poslovala s Pyongyangom. Bio je to posao između sjevernokorejske banke DHID i kanadske tvrtke. Kako je posao obavljen u dolarima, potrudili su se jako zamagliti transakciju kroz pravi financijski labirint.

Kim Jong-un | Author: REUTERS REUTERS

DHID je imao čak 13 paravanskih tvrtki u Hong Kongu, 11 od njih u distriktu Wan Chai, redom na manje od jednog kilometara udaljenosti od Easy Commercial Building. Sheena Greitens sa Sveučilišta Missouri objasnila je da je Pyongyangov problem to što barem dio posla mora obavljati u eurima ili dolarima i mora pronalaziti vrlo maštovite načine kako da zamagli svoje poslove jer nitko od onih koji trguju u tim valutama, ne želi da ih se poveže kao one koji posluju s Pyongyangom.

Jessica Knight, analitičarka iz organizacije Sayari, otkriva da je njena organizacija u Hong Kongu otkrila oko 100 tvrtki paravana, ali i to da je diljem NR Kine otkrila njih još 300. Jedne i druge jako su povezane jer su i kineski poslovnjaci jako skloni svoje nezakonite poslove prebacivati u Hong Kong. Tu se, naravno, susreću jedni i drugi, svaki sa svojim interesima. A kako potom izgleda izvoz Sjeverne Koreje, konkretno za 2015. godinu, pogledajte na tablici ispod:

Kao što je CNN u nekoliko koraka u konkretnom slučaju vrlo jednostavno zbrojio dva i dva, tako i lokalne vlasti teško je povjerovati da ne znaju što im se sve događa u dvorištu. Zašto ne reagiraju, CNN u tom dijelu nije špekulirao, ali je istaknuo da je rezanje financijskih veza Sjeverne Koreje sa svijetom ključno u suzbijanju razvijanja njenog nuklearnog programa. Jer, bez toga, sankcije su samo mrtvo slovo na papiru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.