Top News
539 prikaza

Kim Jong Un pozvao papa Franju u Sjevernu Koreju

Papa Franjo i Kim Jong Un
REUTERS
Franjo već dugo radi na pomirbi Sjeverne i Južne Koreje, a ovo nije prvi put da se pokušava organizirati papin posjet Sjevernoj Koreji

Lider Sjeverne Koreje, jedine prave komunističke države na svijetu koja sukladno tome ne dopušta niti slobodu vjeroispovijesti, Kim Jong Un, pozvao je papu Franju da posjeti njegovu državu.

Poziv će ići, piše The New York Times, preko južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, i samog katolika, koji će sljedećih dana posjetiti Vatikan i s papom razgovarati o problemima dviju Koreja.

Kim Jong Un obilazi tvornice po Sjevernoj Koreji | Author: REUTERS REUTERS
Moon i Kim susreli su se prošlog mjeseca u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjangu.

"Ako nas papa posjeti, dočekati ćemo ga gromoglasno", rekao je Kim, tvrdi Moonov glasnogovornik.

Siti Aisyah Očajna majka Top News "Moja kći je ubila brata Kim Jong-una. Smjestili su joj"

Vatikan još nije reagirao i potvrdio ili demantirao hoće li se posjet dogoditi iako stručnjaci kažu kako je za to vrlo malena vjerojatnost.

Niti jedan katolički poglavar još nije posjetio Sjevernu Koreju gdje država funkcionira na način da se gase i kažnjavaju sve vjerske aktivnosti, a promovira se kult ličnosti lidera - Kima, njegovog oca i djeda koji se tretiraju gotovo kao božanstvo.

Zanimljivo je što ovo nije prvi poziv Sjeverne Koreje katoličkom vođi jer je u Pjongjang svojedobno pozivan i papa Ivan Pavao II. kako bi pomogao pri ublažavanju sankcija i izolacije nakon početka raspada Sovjetskog bloka. Tako barem kaže sjevernokorejski diplomat koji je 2016. pobjegao u Južnu Koreju.

Čak je svojedobno pronađena i starija žena koja se svojih vjerskih uvjerenja drži još iz pretkomunističkih dana, te koja vjeru prakticira u tajnosti. Ona se čak i, navodno, susrela s papom Ivanom Pavlom.

Papa Ivan Pavao II. | Author: /Press Association/PIXSELL /Press Association/PIXSELL

No, sjever je s vremenom napustio kampanju "privlačenja pape" jer su se bojali da bi neki novopronađeni vjerski žar "rasturio" komunističke temelje države.

Franjo, pak, u svojim obraćanjima često spominje poluotok i pozdravlja ideju rada na projektu postizanja mira.

Kada je 2014. godine posjetio Južnu Koreju Franjo je rekao da je tamo "došao s mirom i pomirbom na umu", a prije njegovog dolaska Sjeverna je Koreja demonstrativno ispalila tri rakete kratkog dometa sa istočne obale. Kada je papa sletio, ispalili su još dvije rakete.

Ipak, Franjo je pozivao na pomirbu i uspostavljanje dijaloga na poluotoku, te više humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji.

Proslava 70. obljetnice DNR Koreje A N-bombe? Top News Kimova parada: Po prvi put sakrio dio oružja

Papine poruke "okretanja drugog obraza" nisu dobro prihvaćene u relativno konzervativnoj Južnoj Koreji, posebno među Protestantima koji su neki od najžešćih kritičara komunizma na sjeveru. Oni često spaljuju slike Kim Jong Una i balonima na sjever šalju pamflete protiv "velikog vođe".

No, Moon je veliki obožavatelj pape, i smatra da dijele isti cilj, a to je denuklearizacija sjevera. Upravo se zato Moon nada da će papa Franjo prihvatiti poziv Kim Jong Una u ovom, kako kaže, krucijalnom trenutku za poluotok. To je, ujedno, znak i da Kim želi otvoriti zemlju i smanjiti izolaciju.

Papa Franjo | Author: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL

Ako papa pak prihvati, to znači odlazak u zemlju u kojoj se vjernici muče, a ponekada i ubijaju.

U svom izvješću američka komisija za vjerske slobode ove je godine napisala kako "sloboda vjeroispovijesti ne postoji u Sjevernoj Koreji. Postoji fasada iza koje je potpuna kontrola i mučenje".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.