Top News
1603 prikaza

'Kim je OK lik, posve normalan kad ga dobro upoznate'

Kim Jong-un i Dennis Rodman
KCNA/REUTERS/PIXSELL
Neobična priča o prijateljstvu NBA zvijezde i diktatora iz Azije u Singapuru dobiva svoj epilog

"Dobivao sam prijetnje smrću kad sam se vratio kući, ne možete zamisliti koliko me ljudi mrzilo, ali ja sam glavu držao visoko i radio ono u što vjerujem", rekla je nekadašnja košarkaška zvijezda Dennis Rodman o svom prvom susretu i sklapanju prijateljstva sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Un-om. Sa MAGA (Make America Great Again) Rodman se CNN-u javio iz Singapura gdje je, kako kaže, "na ovaj velik i sretan dan" došao pratiti sastanak između dvojice državnika koje naziva prijateljima - Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U sjeni sastanka koji je, zaista, povijesni, odigrava se i neobična i bizarna priča ekscentričnog košarkaša koji je prošao put od "potpunog luđaka" i "podržavatelja ubilačkog režima" do "mirotvorca" i "diplomata".

"Možda je Rodman znao i razumio bolje i više od svih nas", rekao je Trump o košarkašu s kojim je surađivao na svom realityju "The Apprentice". Njhov je odnos također često bio žrtva Trumpovih raspoloženja pa iako ga sada hvali godine 2014., kada je Rodman Kimu u Sjevernoj Koreji poput Merlinke pjevao "sretan rođendan", Trump je tvitao kako "mora da je bio pijan ili nadrogiran kada jer rekao da želim ići s njime u Koreju, drago mi je da sam mu dao otkaz iz realityja".

Danas pak iz Singapura njegova ekipa poručuje kako je "predsjednik ponosan na Rodmana". 

Rodman je u Koreji bio pet puta, posljednji puta u siječnju 2014. godine. Prvi je puta došao u ožujku 2013. godine kao član ekipe Harlem Globetrotters (Kim je veliki obožavatelj košarke). Već tijekom prve utakmice Kima je nazvao "prijateljem za cijeli život". Nakon utakmice Kimu je poklonio i Globetrotters dres.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Jelovnik Top News Što će ručati Trump i Kim? Račići, rebarca, bakalar...

Drugi je puta došao u rujnu iste godine, a bio je sponzoriran od strane Paddy Power, Irske kompanije za klađenje.

"Došao sam vidjeti svog prijatelja Kima, želim sa njime pričati o košarci", rekao je Rodman koji je ujedno htio pregovarati i o puštanju na slobodu Kennetha Baea, Amerikanca rođenog u Južnoj Koreji koji je na sjeveru bio osuđen na 15 godina prisilnog rada.

"Pozivam vrhovnog vođu Sjeverne Koreje, ili kako ga ja zovem Kima, da mi učini uslugu i pusti Kennetha Baea", tvitao je tada Rodman, a Bae se kući vratio krajem 2014. i Rodmanu zahvalio na pomoći nazvavši ga "katalizatorom".

"Kim mora raditi svoj posao, on je jako dobar lik, posebno kad ga upoznate", rekao je Rodman o Kimu, a u intervjuima se nikada nije htio referirati na kršenja ljudskih prava u Koreji, iako je jednom kasnije priznao kako je "2013. bio nevjerojatno naivan".

Treći je puta također došao 2013. kako bi pripremao ekshibicijski meč povodom Kimovog rođendana. Sletio je nekoliko dana nakon što je "vrhovni vođa" smaknuo svog ujaka Jang Song-thaeka. Paddy Power mu je, radi kontroverzi i kritika, povukao sponzorstvo. Opet se vratio u siječnju 2014. kada je prije tekme Kimu i pjevao.

Treba napomenuti da je Rodman u diktaturu uvijek dolazio bez da je na bilo koji način "ublažio" svoj imidž. U zemlji gdje je od države propisano deset vrsta frizura, gdje su zabranjene tetovaže, pirsinzi i ekstravagantno oblačenje, Rodman je poput lika iz filma sjedio kraj diktatora koji izgleda kao zlikovac iz neke anti-utopije. 

"On je dobar lik, stalno se smije, posebno kada je u društvu svoje obitelji", rekao je o Kimu Rodman. Taj amalgam najbizarnijeg od pop-kulture i političkog realizma mnoge podsjeća na Davida Hasselhoffa koji je kraj Hladnog rata i padanje Berlinskog zida 1989. godine dočekao kraj Brandenburških vratiju, odjeven u lampice i pjevajući "Looking For Freedom".

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump Povijesni summit Top News Kim Jong Un: "Ovo je znanstvena fantastika"

Nekadašnja NBA zvijezda, koja se u karijeri okušala i u drugim sportovima, snimanjem filmova, pisanjem biografija i odijevanjem u vjenčanice kako bi knjige promovirao, koji se ženio s Carmen Electrom i hodao s Madonnom nekoliko je puta rekao "kako želi izgladiti stvari između Amerike i Koreje, a zašto je to palo na njegova pleća, bog će ga znati". On i Kim u Koreji su, kaže Rodman, pjevali karaoke, jahali i išli na skijanje. 

Upoznati sa situacijom kažu da, iako je cijela priča na rubu suludog, Rodman bi, na kraju, mogao odigrati veliku ulogu u samim pregovorima.

"Često puta situacije kompleksne diplomacije uključuju i ambasadore dobre volje, a slagali se vi ili ne Rodman je upravo to", kaže anonimni izvor. Rodmanov je put u Singapur sponzorirao PotCoin, kriptovaluta industrije marihuanom.

"Danas je velik dan za sve, Singapur, Tokijo, Kinu, sve. Tako sam sretan što mogu biti ovdje i tome svjedočiti", rekao je Rodman iz Singapura.

Nekonvencionalni Rodman oduševio je i domaću publiku kada je odlučio gostovati u emisiji Željka Malnara "Noćna mora". Tamo je, kaže urbana legenda, završio nakon što je vidio neke Amerikance hrvatskog podrijetla kako se smiju gledajući emisiju, i kada je dvije godine kasnije došao u Zagreb tražio je da sudjeluje u emisiji koja danas ima kultni status.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.