Top News
5649 prikaza

Kardinal optužen za pedofiliju prijatelj je Vice Batarela

George Pell
REUTERS
Pell je 2015. bio u Hrvatskoj i vodio je euharistijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali

Kardinal George Pell, treći čovjek Vatikana i savjetnik pape Franje koji je optužen za seksualno zlostavljanje djece u Australiji, Hrvatskoj je zanimljiv zato što je 2015. bio u posjetu Hrvatskoj. U svibnju te godine tako je vodio euharistijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali, a susret s njim ovjekovječio je objavom zajedničke fotografije na Facebooku Vice John Batarelo, istaknuti član zaklade Vigilare. 

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo | Author: Facebook Facebook
Zaklada je inače od 24. do 27. listopada prošle godine organizirala međunarodnu manifestaciju tradicionalnih i konzervativnih aktivista i lidera TradFest, a kao glavnog gosta organizatori su ugostili kardinala Raymonda Lea Burkea. Njega je organizacija The Catholic Whistleblowers prijavila 2015., kao i kardinala Justina Rigalija, zbog navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika.

Iako optužbe protiv Pella nisu obljavljene, australski mediji su objavili da su kardinala prošle godine optužile osobe da ih je kao djecu prije 40 godina zlostavljao u svom rodnom gradu Ballaratu gdje je i počeo karijeru kao katolički svećenik kao i to da su ga optužili da je navodno znao da jedan svećenik "dira dječake". 2015. izvjesni David Ridsdale javno je optužio da ga je 1993. Pell pokušao podmititi kako bi spriječio da njegove tvrdnje iziđu u javnost.

Bila je riječ o tome da je Ridsdale tvrdio da ga je njegov stric Gerald Ridsdale, svećenik blizak Pellu, seksualno zlostavljao kao dječaka. Svećenika Geralda Ridsdalea su australske pravosudne vlasti od 1993. do 2013. osudile zbog zlostavljanja ukupno 54 djece, a Pell se nikada nije uspio otresti optužbi da je to pokušao zataškati. 

Što se Australije tiče i sadašnje objave statistika, više od 20 posto pripadnika nekoliko katoličkih crkvenih redova, uključujući mariste, jezuite i druge, navodno su bili uključeni u seksualno zlostavljanje s kojim se ova zemlja odlučila rigorozno obračunati. 

U svom uvodnom obraćanju, savjetnica Kraljevske komisije Gail Furness, rekla je kako je istraživanje otkilo 4444 navodnih slučajeva zlostavljanja u razdoblju između siječnja 1989 te veljače 2015.  

George Pell | Author: REUTERS REUTERS
Prosječna dob žrtava kod djevojčica je bila 10 godina, a kod dječaka 11 godina, pokazala je analiza. Oko 90 posto optuženih zlostavljača u crkvenim redovima su muškarci, a šest od sedam australskih nadbiskupa te vođe crkvenih redova se trebaju pojaviti pred Kraljevskom komisijom. 

Počeci optužbi Slučajevi seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi su niz optužbi, istraga, suđenja i presuda vezanih uz zločine seksualnog zlostavljanja djece koje su izvršili neki katolički svečenici, časne sestre ili neki drugi članovi katoličke crkve protiv dječaka i/ili djevojčica u starosti između 11 i 14 godina, iako su zabilježeni i neki slučajevi gdje su djeca imala tek 3 godine. 

Optužbe su po prvi puta počele poprimati široki publicitet kasnih 1980-ih; mnogi su slučajevi obuhvaćali i po nekoliko desetljeća, te su izneseni tek godinama nakon što se ta zlostavljanja odigrala. Podignuti su sudski predmeti protiv nekih članova katoličke hijerahije jer nisu prijavili ta nedjela policiji ili vlastima. U nekim slučajevima, oni su namjerno premjestili svećenike zlostavljače u druge župe, gdje su oni samo nastavili sa drugim žrtvama.[To je dovelo do optužbi katoličke crkve jer nije izbacila te zlostavljače iz svojih redova.

Slučajevi su poprimili značajnu medijsku pozornost diljem svijeta, osobito u Kanadi, Irskoj i Sjedinjenim Državama. Članovi katoličke hijerhije su tvrdili da se radi o medijskom senzacionalizmu koji je bio pristran, preuveličan i nesrazmjeran. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sandra 22:03 20.Veljača 2019.

    Ok, definitivno sam za da se Crkva pročisti ali isto tako da se novinarstvi pročisti od laži, smećarenja i senzacionalističkih naslova.. Vice Batarelo se slikao se s njim i to je dovoljno da pišete da su prijatelji!?? Logika za 5!

  • fukara 17:51 29.Lipanj 2017.

    Čim te popove vidim u haljinama znam da su gay. Na žalost nisu samo gay nego i pedo.

  • k 13:07 29.Lipanj 2017.

    neki svecenici RKC su avangarda, jer za pedofiliju se upravo zalaze ILGA, iliti LGBT ....sto ste mislili da im znaci ono 'Q' u kratici??