Top News
4855 prikaza

Kaos u Pekingu: Kim Jong Un stigao u tajni posjet?

Kim Jong-un
REUTERS
Vlak s kojim je, vrlo vjerojatno otišao na putovanje, prevozi članove obitelji na njihove službene sastanke

Postoji velika vjerojatnost kako je vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un u posjetu Pekingu. CNN je ovu informaciju dobio od jednog od službenika biliskih vladajućoj obitelji. Posjet je organiziran u potpunoj tajnosti, a i prvi je odlazak Kim Jong Una izvan granica Sjeverne Koreje nakon preuzimanja vlasti 2011. godine. Posjet tako dolazi prije onog najavljenog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Glasine o ovom predsjedničkom putovanju krenule su nakon što CNN-ovih snimki koje pokazuju vlak, inače u vlasništvu vladajuće obitelji Kim, spreman za polazak i okružen osiguranjem na željezničkoj stanici.  

Donald Trump AMERICA FIRST Ekonomix Trumpov rat s Kinom je opasan za cijeli svijet

Na ulicama Pekinga vidljivo je kako se 'nešto događa'. Velike mjere sigurnosti prisutne su na ulicama grada, a ceste i dijelovi grada su zatvoreni.

Posebno je zatvoren dio grada u blizini Diaoyutaija, mjesta koje se tradicionalno koristi za sastanke čelnika velikih sila, između ostalog tu se organizirali i pregovori iz ere Georgea W. Busha koji ipak nisu uspjeli potaknuti Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog naoružanja. 

Vozila su blokirala i trg Tiananmen, a CNN-ovi novinari primjetili su dolazak velikog broja sigurnosnih snaga na željezničku stanicu u Pekingu. 

Vlak za kojeg se vjeruje da je Kima doveo u Peking, jako nalikuje onim vlakovima koji su obitelj Kim prevozili na njihovim službenim putovanjima izvan zemlje. 

Vlak obitelji Kim Jong Una | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Ipak otac i djed, Kim Jong II i Kim II Sung, u posjetu svojim saveznicima u Kinu i Rusiju odlazili su jako naoružanim vlakom. 

Posjet Pekingu veliko je iznenađenje za sve, posebno stručnjake koji prate stanje u Sjevernoj Koreji. 

"Njihovo službeno osoblje vrlo vjerojatno bi putovali privatnim zrakoplovom, bez nekih posebnih protokola prije odlaska i dogovorili bi s kineskim vlastima svoj 'nenametljivi' dolazak. 

Mislim kako postoji mogućnost da je ovim vlakom na putovanje otišao Kim Jong Un ili sestra Kim Yo Jong", rekao je Michael Madden, stručnjak za korejsku obitelj Kim.

Sestra je nedavno napustila zemlju kako bi sudjelovala na OI u Pjongčangu i tako zapravo potaknula organizaciju summita sa Moon Jae-inom, predsjednikom Južne Koreje. 

Dva telefona za direktnu komunikaciju između Sjeverne i Južne Koreje PONOVNO RAZGOVARAJU Top News Prvi poziv između dviju Koreja - pogodite koliko je trajao

Vlada Južne Koreje nije mogla potvrditi da li je možda i njihov vođa na službenom putu u Pekingu. Ako i je, Moonova administracija kaže kako bi to mogli biti pozitivni znakovi koji pokazuju kako se veza između Pekinga i Pyongyanga poboljšava. 

Iz Bijele kuće naglašavaju kako ne mogu potvrditi da li je on stvarno na putu i još su jednom ponovili kako se "vesele najavljenom sammitu". 

Odnosi Sjeverne Koreje i Kine, tradicionalnih saveznika, zategnuti su već neko vrijeme a posebno ih je pogoršalo Korejsko testiranje nuklearnih projektila 2017. godine. Izazvalo je zabrinutost kineskih vlasti, ali i dovelo Sjevernu Koreju do UN-ovih sankcija.  

No njihov marljiv diplomatski rad, povezan i oko sudjelovanja Sjeverne Koreje na OI prošlog mjeseca, donio je i najave kako će se Kim sastati sa predsjednikom Južne Koreje u travnju, a s američkim predsjednikom u svibnju. 

"Sjeverna Koreja želi imati određenu vrstu osiguranje za jako važan, ali i rizičan sastanak s Trumpom. Ako sastanci propadnu, ako ne budu uspješni, SAD bi mogao pomisliti kako su iscrpili sve diplomatske mogućnosti i tada bi se mogli okrenuti nekom drugom pristupu, kao što je i vojni", rekao je Tong Zhao iz Carnegie Tsinghua centra za globalnu politiku u Pekingu. 

Kina i Sjeverna Koreja imaju zajednički sporazum po kojem su obje strane obećale "kako će jedna drugog pružiti vojnu i drugu pomoć koja im je na raspolaganju kad god im zatreba" pa čak i u trenutku bilo kakvog vanjskog napada. Mnogi stručnjaci pitaju se da li bi taj pakt Peking u određenom trenutku i ispoštovao. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 11:02 27.Ožujak 2018.

    zivio kim