Top News
28238 prikaza

Kamatar Giljo godinama je vladao Splitom

Privođenje Ivana Giljanovića
Nino Strmotic (PIXSELL)
Žrtvama je prijetio na sve moguće načine, a oni su u strahu slušali sve što im je naredio

Predao sam se samo zato jer je sad napokon mir, prozborio je danas oko 11.30 sati Ivan Giljanović (37) zvani Giljo nakon što je u pratnji dvojice policajaca s lisičinama na rukama došao u splitsku Policijsku upravu predati se nakon 11 mjeseci bijega, javlja Slobodna Dalmacija. 

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izdalo je još u lipnju 2018. tjeralicu i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 37-godišnjeg Ivana Giljanovića koji je 1. svibnja u kafiću Clo pokušao ubiti Marka Bekavca (27). Giljanović je od tada u bijegu.

Osumnjičili su ga da je tijekom prepirke i tjelesnog sukoba s Bekavcem s udaljenosti od oko pola metra ispalio dva hica iz pištolja prema njegovom trbuhu, od kojih ga je jedan pogodio pa je pao na tlo. Kad se Bekavac uspio podignuti, ispalio je još jedan hitac koji ga je također pogodio.

Ranjeni Bekavac je počeo bježati, ali je Giljanović krenuo za njim i u kafiću, s udaljenosti od nekoliko metara, ispalio još jedan hitac u njega. Nastavio je pucati i izvan kafića. S udaljenosti oko deset metara ispalio je još dva hica u njega ciljajući u visinu prsiju.

Velo misto Vječno djelo Kultura Rane smrti, tragedije: Životne drame glumaca iz Velog mista

Krajem siječnja je netko izrešetao automobil Giljanovića koji vozi njegova supruga u mjestu Okrug Gornji. U obiteljskoj kući ispred koje je bio automobil spavale su Giljanovićeva supruga s dvoje maloljetne djece i baka. 

Nepoznati muškarac došao je do njihova dvorišta i, držeći u ruci automatsku pušku, najvjerojatnije kalašnjikov, u stražnji dio parkiranog Mercedesa ispucao cijeli rafal. Ukućani su čuli pucnjavu, no kad su izišli van, nisu primijetili ništa čudno, nego tek ujutro, kad su vidjeli da je s automobila otpala stražnja registracijska pločica.

Odmah je pozvana policija, koja je pronašla čahure, a vozilo je odvezeno na vještačenje kako bi se iz njega izvadila puščana zrna. Istražitelji se nadaju i da će im od pomoći biti i snimke nadzornih kamera.

Pucnjava u Splitu Brutalni Top News Mafija vlada Splitom: Pucnjave usred dana, paleži, pljačke...

Bekavac i Giljanović otprije su poznati hrvatskoj policiji. Bekavac je odležao pet godina zbog ubojstva 21-godišnjaka oko ulaska u WC. Giljanović je za 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora dobio tri godine i 10 mjeseci zatvora nakon nagodbe s tužiteljstvom. Ovaj profesor kineziologije i bivši boksač našao se pod teretom optužbi za iznudu Vlade Žapera, koji je kako bi vratio dug od 160.000 eura opljačkao tri banke u Splitu i jednu u Šibeniku. Žaper je od Giljanovića i  Ante B. iz Splita posudio 13.000 eura, a oni su mu zaračunali enormne kamate, prijetili mu i uznemiravali obitelj.

Prije sedam godina, kada je izišao iz istražnog zatvora, Slobodna Dalmacija prepričala je kako je Giljanović mlatio lovu, ali i ljude. U oglasnicima bi stavljao svoj broj i nudio pozajmice bez ikakvih bankarskih provjera. Očajnici bi se javljali i prihvaćali kamate od po 20 posto i to na mjesečnoj razini. Kad više ne bi mogli otplaćivati ogromne dugove, počele bi prijetnje smrću ili oduzimanje vozila. Gotovo dvije godine je maltretirao jednog muškarca nakon što mu je posudio pet tisuća eura, a dužnik je Giljanoviću platio 13.000 eura. Gilji to nije bilo dovoljno pa je nastavio s prijetnjama i tražio da mu ovaj isplati još 15.000 eura. 

Jednu žrtvu je posebno maltretirao i to godinama. Opetovano je tražio isplatu ogromnih svota novca, a na kraju je tu žrtvu natjerao da potpiše bianco zadužnicu od milijun kuna. Istu žrtvu je odveo na osamu u blizini Splita i pucao joj pod noge kako bi ju natjerao da preuzme dugovanje treće osobe. 

Čini se da kod njega rehabilitacija nije ni počela.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.