Top News
4868 prikaza

Kalifornija se dijeli na tri dijela? Ide se na referendum

Los Angeles
1/4
Thinkstock
Glasači će o ovom prijedlogu milijardera Tima Drapera odlučivati na biralištima krajem godine

Prijedlog milijardera poznatog i po ulaganju u bitcoine Tima Drapera, nakon jednog neuspjelog pokušaja, ove će se godine pojaviti na glasačkim listićima. U studenom će tako građani Kalifornije izaći na birališta i glasovati o njegovom prijedlogu podjele Kalifornije na tri odvojene države. 

Njegova kampanja Cal 3 prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, što mu nije uspjelo prije četiri godine. 2014. godine potrošio je 5,2 milijuna dolara na kampanju kojoj je bio cilj državu podijeliti na šest dijelova, no nije dobio mogućnost glasovanja o tom pitanju nakon što je od 1,4 milijuna prikupljenih potpisa njih samo 750.000 prošlo provjeru, piše The Guardian.

Ovaj je put Draper smanjio broj zemalja za polovicu, a navodno je nudio tri dolara po potpisu. Tri nove države, po njegovom planu i programu, tako bi bile Sjeverna Kalifornija, koja bi obuhvatila sjeverni dio zemlje, uključujući i San Francisco, Silicijsku dolinu i Sacramento; Južna Kalifornija, koja uključuje dio od Fresna do američko meksičke granice, te Kaliforniju, koja bi uključivala područje od Los Angelesa do Montereya. 

Američki poduzetnik Tim Draper | Author: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL
"Ovaj bi projekt stanovnicima Kalifornije omogućio bolje obrazovanje, infrastrukturu i niže poreze", najavio je u svojoj izjavi u studenom prilikom pokretanja kampanje. "Nove vlade ove tri države dobile bi priliku za novi početak, ljudima bi mogli ponuditi niz inovacija i u konačnici im bolje služiti", naglašava Draper. 

Ako njegov prijedlog prođe, bit će to prva podjela jedne američke države od trenutka kada se Zapadna Virginija odvojila od secesionističke Virginije tijekom građanskog rata u SAD-u. No to će biti tek početak dugotrajnog procesa. Naime, čak i ako na glasovanju ova ideja dobije dovoljan broj glasova birača, morat će proći još niz raznih prepreka, uključujući i odobrenje američkog Kongresa. 

"Pretpostavljam kako glasači neće prihvatiti ovaj prijedlog, pa će to zapravo biti trošenje vremena uzalud. No u procesu neće biti ozlijeđenih, djece a ni životinja. Tako da je ovdje riječ o nekoj vrsti blesave vježbe, koja nije kobna ili smrtonosna", naglasio je Jim Newton, predavača javnih politika na Sveučilištu Kalifornija

San Francisco CALIFORNIA CALLING Ekonomix Kalifornija je ekonomski jača od Velike Britanije

Zasada nisu poznati detaljni podaci o tome koliko birača podržava njegov prijedlog. Istraživanje javnog mišljenja koje je u travnju ove godine proveo SurveyUSA pokazalo je kako ovu ideju podržava samo 17 posto registriranih birača. 

Draper je svoje bogatstvo izgradio ulažući u Hotmail i Skype, a posljednjih godina u medijima njegovo ime vezuje se za ulaganja u kriptovalute te za čvrstu potporu Theranosa, propalog medicinskog startupa koji je nudio revolucionarnu dijagnostičku tehnologiju otkrivanja niza bolesti uz samo jednu kap krvi. Najpoznatiji su postali po prevarama korisnika koje je vodila osnivačica i direktorica Elizabeth Holmes

Draper vodi i školu za poduzetnike nazvanu “Draper University of Heroes”. Jednom je čak i izveo striptiz u čast žena poduzetnica u čije je kompanije uložio. 

"Mislim da nitko u državi, osim Tima Drapera, ne misli da je to dobra ideja. Naš jedini problem je uvjeriti ljude da ozbiljno pristupe ovom problemu. U ovoj političkoj klimi morate sve shvatiti ozbiljno", rekao je Steven Maviglio, glasnogovornik suprotne kampanje OneCalifornia

Kampanja Cal 3 smatra kako je "sustav nadzora koji vlada u Sacramentu odozgo prema dolje" kriv zbog raznih 'bolesti' u državi te naglašava kako će državne vlade "bliže kući" omogućiti i bolje obrazovanje, infrastrukturu i manji porez.

Kalifornija Tko zna Life Neobično porijeklo imena Kalifornija

"Mislim da je to smiješan prijedlog. Zašto stati na tri države? Zašto ne podijeliti državu na njih 30 ili 300? Mislim da nikakva podjela neće riješiti probleme s kojima se Kalifornija susreće", rekao je Newton

Niz zakonskih prepreka mogle bi umanjiti njegov pokušaj ostvarivanja ove ideje. 

"Ima tu puno više od same inicijative kako bi Kalifornija bila podijeljena na tri dijela. Čak i ako prijedlog prođe, čeka ga velika borba u Kongresu, te niz pravih pitanja u Kaliforniji", rekao je Eric McGhee sa Public Policy Institute iz Kalifornije.

Vikram David Amar, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta Illinois, smatra kako Draperov prijedlog, koji je napisan kao amandman državnog ustava, neće moći proći pravnu procjenu.

"Jaka je tvrdnja kako njegov prijedlog zapravo predstavlja "reviziju" umjesto "izmjene" ustava Kalifornije ", napisao je u travnju. Revizija ustava ne može se staviti na glasovanje na isti način kao izmjena i dopuna.

Iako se ne zna hoće li Draper ostvariti svoj san, sigurno je kako je uspio ovo pitanje dovesti u centar rasprave glasača, no moglo bi to potaknuti i debatu oko kalifornijskog referendumskog procesa. 

"Udaljili smo se od ideje kako je riječ o progresivnom ili populističkom procesu. Ovaj proces u biti pokreće novac, jer kao što se i pokazalo, bilo tko s dovoljno količinom novaca može lobirati i staviti na glasački listić što god želi", naglašava Newton. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Wally55 19:44 16.Lipanj 2018.

    Samo naprijed ..treba Ameriku podjeliti na 50 drzava i obavezno ih nahuskati jedne na druge