Top News
1084 prikaza

Kalifat je mrtav, ali njihovi vojnici i dalje ubijaju

ISIL-ove trupe u Siriji
Day Donaldson
Istraga o pokolju je u tijeku, a istražuje se i 40 muškaraca koji su iz Šri Lanke otišli kako bi se borili za Islamsku državu u Iraku i Siriji

Možda nemaju kontrolu nad velikim teritorijem Iraka i Sirije, no ovi koordinirani napadi na Šri Lanki, pokazuju kako Islamska država krvoproliće može sijati i izvan granica kalifata. 

Njezina moć i utjecaj te snaga sljedbenika pokazali su se i na primjeru posljednjeg napada u kojem je poginulo 359 ljudi. 

Na video snimci vidi se osumnjičeni vođa napada i njegovih sedam sljedbenika čija su lica sakrivena šalovima, odani su Islamskoj državi, i vođi Abu Bakr al-Baghdadiju. U službenoj izjavi u kojoj su preuzeli odgovornost za napade, rekli su da su im mete bile kršćani i "koalicijske države". 

Bombaše su nazvali braćom, a identificirali ih lažnim imenima i imenovali crkve i hotele koje su pogodili. Službenici za napade terete lokalnu islamističku organizaciju National ­Thowheed Jamaath, no oni nemaju do sada zabilježenih značajnih terorističkih napada a organizacija je relativno nepoznata američkim obavještajnim agencijama, piše The Washington Post. 

Prije napada na Šri Lanki vandalizirali su budističke hramove. 

"ISIL je izgradio globalnu mrežu regrutacijom iz postojećih ekstremističkih grupa diljem svijeta", rekla je Rita Katz, suosnivačica analitičke organizacije SITE.

Masovni sporvod ubijenih u napadima u Šri Lanki Teroristička osveta Top News Krvavi krug nasilja: ISIL se osvetio za Novi Zeland

Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata kalifat proglasi poraženim i uništenim. U ožujku su američke snage preuzele posljednji teritorij koji je bio pod kontrolom Islamske države, sirijsko selo Baghouz. Čini se kako su se brzo regrupirali zahvaljujući svom moćnom oružju koje im godinama pomaže u regrutaciji novih članova - društvenim mrežama. 

Američke obavještajne agencije prate njihove pokušaje regrutiranja zahvaljujući kojima su možda mogli doći i do ovih koji su sudjelovali u napadu. Posebno ih brine 40 muškaraca koji su iz Šri Lanke otišli kako bi se borili za Islamsku državu u Iraku i Siriji. Tamo su možda mogli biti izloženi metodama bombardiranja i koordiniranim napadima. 

Navodno su još 2017. godine SAD upozorile Šri Lanku da Islamska država regrutira diljem jugoistočne Azije i da bi Šri Lanka mogla postati "hub" za aktivnost te grupe. SAD kako naglašavaju službenici, nisu dobile nikakvo upozorenje oko mogućih napada, a da jesu odmah bi ih podijelili sa trenutačnim i bivšim službenicima iz Šri Lanke. Potvrdila je to i američka ambasadorica za Šri Lanku i Maldive Alaina Teplitz.

Masovni sprovod ubijenih u napadima u Šri Lanki | Author: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL
Naglasila je kako je "vlada Šri Lanke priznala određene propuste u njihovom prikupljanju obavještajnih informacija".

Istražitelji tako pokušavaju utvrditi kako su napadači bili povezani sa Islamskom državom. Kada lokalne grupe pokazuju lojalnost ISIL-u time se otvaraju nove mogućnosti i resursi, a to bi moglo i objasniti kako je relativno amaterska grupa poput Thowheed Jamaath mogla doprinijeti tako razornim napadima, naglašava Katz. 

Uvjerena je da je Islamska država bila uključena u planiranje napada no nije jasna njihova prava i potpuna uloga. 

"Napadi su bili sofisticirani i dobro koordinirani, zbog čega je vjerojatno da su napadači dobili neku obuku i pomoć ISIL-a, najvjerojatnije iz jedne od njihovih baza na Filipinima ili drugdje u regiji", naglašava. 

Da je teško procijeniti razinu uključenosti ISIL-a smatra i Juan Zarate, bivši savjetnik za antiterorizam tijekom administracije Georgea W. Busha. 

"Ne bi trebali odbaciti njihove tvrdnje ili mogućnosti. Mislim da je moguće da je ISIL direktno komunicirao ili uključio ove lokalne grupe i pronašao način da isplanira ovu urotu, pojačavajući tako njihove mogućnosti i učinkovitost na tlu. ISIL-ova dijaspora i stručnost su stvarni, a ISIL ima globalne mogućnosti u Južnoj Aziji i drugdje", rekao je. 

Borci ISIL-a i njihove obitelji prilikom predaje u gradu Bagouzu KOLUMNA Top News Zapad svoje ISIL-ovce ne želi - zašto bi ih Sirija preuzela?

Možda jesu izgubili teritoriji ali nisu izgubili ideološki utjecaj. 

"Mislim da nije prerano reći da pobjeda kalifata u Iraku i Siriji ne znači i završetak tih problema s ISIL-om. Mnogi stručnjaci za terorizam savjetovali su administraciju da se suzdrži od izjava o pobjedi nad ISIL-om. Ideologija je odavno izašla izvan granica Iraka i Sirije", kaže Nicholas Rasmussen, koji je vodio i Nacionalni protuteroristički centar tijekom Obamine i Trumpove administracije. 

Iz svojih su izjava izbacili riječ kalifat, no čini se kako su utjecaj proširili i u zemljama u kojima ih prije nije bilo. Tako su preuzeli i odgovornost za napad u Kongu, prvi takav. Desetljećima su dijelovi istočnog Konga bili pod nekim sukobima, a niz naoružanih grupa koje pokušavaju potkopati vlast, iskoristile su kaos, pokrećući napade na civile i vojne ciljeve.

Glasnogovornik U.S. Africa Command John D. Manley rekao je kako smatraju da jedna od tih grupa Allied Democratic Forces, ima "značajne poveznice sa Islamskom državom", kojoj su vjernost obećali 2017. godine. Te bi se veze trebale shvatiti ozbiljno, posebno zato što poveznica ADF-a i stranih ekstremističkih grupa traje desetljećima. 

"Ne možemo reći da su svi ADF povezani sa ISIL-om ili džihadisti, no neki su imali kontakte koji sežu daleko u prošlost i uključuju treninge i međunarodne borbe", rekao je jedan dužnosnik.

Masovni sporvod ubijenih u napadima u Šri Lanki | Author: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL
I dok oni koji su izgubili svoje najmilije žaluju, vlasti se pitaju kako nisu primijetili suradnju lokalne grupe, već ranije poznate njihovih službama, i stranaca. Broj uhićenja osumnjičenika popeo se na 58. 

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena najavio je "restrukturiranje policijskih i sigurnosnih snaga tijekom tjedan dana". Potvrdio je da je vlada imala informacije o toj lokalnoj grupi još od 2017. godine no kaže kako to nije bilo dovoljno da bi se mogla pokrenuti neka legalna akcija protiv njezinih članova. 

Danima prije napada upozorenje je stiglo iz Indije.

Vođa opozicije Mahinda Rajapaksa smatra da je za taj propust krivo rivalstvo između predsjednika i premijera. 

"Nemojte misliti da je ovo šala, jer dok god postoji podjela između njih dvojice, ovaj se problem neće moći riješiti. Moj sigurnosni odjel znao je za raniju najavu, no ja nisam", rekao je. 

Teroristički napad na crkve i hotele u Šri Lanki, 21.04.2019. Krvavi Uskrs Life Ministar: "Vidim dijelove ljudskih tijela razbacane uokolo!"

Ministar obrane Ruwan Wijewardene rekao je kako su napadi bili odmazda i osveta za napade u Christchurchu, na Novom Zelandu u kojima je ubijeno 50 ljudi u dvije džamije. Ostali su skeptični oko te poveznice. 

"Ne možemo to još i reći. Čini se kako je bilo međunarodne uključenosti., Neki su možda putovali i vratili se nazad. Za sada su na razgovore pozvani samo građani Šri Lanke", rekao je. 

Takve se kompleksne urote planiraju i organiziraju mjesecima, a napadi na džamije u Christchurchu dogodili su se oko šest tjedana ranije. 

"Istina je da su terorističke organizacije često oportunističke posebno kako bi opravdale ili racionalizirale svoje napade, tako da je moguće da komentari ministra odražavaju nešto što se pojavilo u istrazi nakon razgovora s osumnjičenicima kolji su povezani sa počiniteljima", naglašava Rasmussen.

"Razumijemo da je istraga oko napada u Šri Lanki još u ranijoj fazi. Novi Zeland nije još vidio nikakve podatke obavještajnih agencija na temelju kojih bi se mogla donijeti takva procjena", stoji u priopćenju ureda premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 03:50 27.Travanj 2019.

    a puzajuća invazija migranata u europu nije djelo kalifata ?

  • BESTpartizan 17:39 24.Travanj 2019.

    bagra