Top News
1288 prikaza

Kako smo Beru "spremili" u lijes

Naslovnica Express Bero Grobar
express
Zavirite iza kulisa nastajanja naslovnice na koju smo iznimno ponosni

Često znamo reći da fotografija govori tisuću riječi, ali to nije nužno točno. Fotka ručka u restoranu govori dvije ili tri riječi. S druge strane, kada tako kreativna osoba poput Pixsellove Sandre Šimunović, zgrabi fotoaparat u ruke nastaje magija. Fotografija za ilustraciju koja opisuje političku propast Davora Bernardića i SDP-a savršeno je djelo Sandrinih uz pomoć urednika express.hr-a Raifa Okića. Naravno, bitan je i lijes, koji je ljubazno u fotostudio dopremio naš anonimni sponzor. Ukratko, fotografija za naslovnicu koja govori tisuću riječi. O Beri.

1/19

Jedno, tako zahtjevno snimanje,nije bilo nimalo lako organizirati u relativno kratkom vremenskom roku. Doista smo imali sreće što su nam određeni sponzori stvarno izišli u susret i pristali na sve naše zahtjeve pa nam čak nudili i neke alternative na koje nismo pomišljali. Nemaju baš svi ni volje, a ni lijesova koji im stoje tako sa strane, za posuditi jer su se novinari i urednici sjetili da bi odradili jedan brzinski photosession. 

Dok smo ubacivali lijes u studio malo smo čak i promet blokirali u i inače prometnoj Oreškovićevoj ulici pa smo zahvalni i vozačima koji su nas strpljivo čekali. Zamijetili smo čak i nekoliko neobičnih pogleda jer nije pretjerano uobičajeno vidjeti mladića u odijelu kako nosi lijes i usput se dobro zeza s kolegom.

Nastajanje naslovnice Expressa | Author: Vedran Mulović/Pixsell Vedran Mulović/Pixsell

U samom studiju su pripreme tekle kao po traci. Najvažniji rekvizit bile su ljestve koje su bez problema izdržale dvije osobe jer trebalo je bacati i latice koje možete vidjeti na fotografijama u nastavku. Odmah nakon prvog bacanja latica, Sandra ja zamijetila da je Raif često treptao i da gotovo na svim fotografijama žmiri .On se kasnije opravdavao da ga je bilo strah latica koje bi mogle upasti u oko, što se pokazalo opravdanim. "Upade mi u oko", doviknuo je on tijekom trećeg bacanja latica što je izazvalo salve smijeha. To samo pokazuje koliko opuštena atmosfera je vladala tijekom čitavog snimanja. Usprkos činjenici da je rok za fotografije isticao, usprkos činjenici da je isticao i termin za studio, model i fotografkinja, ali i "asistent" Vedran su se zezali cijelo vrijeme.

Nastajanje naslovnice Expressa | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Fotografije s laticama stvarno nisu bile lake za snimiti. Trebalo je skupiti latice u posudu, dignuti ih iznad Sandrine glave i kad ona kaže Sad!, Vedran bi pustio latice, a fotoaparat bi "podivljao". Pa nekoliko puta tako jer je Sandra, perfekcionist svoje umjetnosti, tražila baš pravi kadar.

Sada kad ste zavirili iza nastajanja naslovnice, predstavit ćemo vam i teme iza naslovnice. U novom broju tiskanog Expressa koji je na kioscima u petak 8. veljače pogledajte kako je nastala ova naslovnica na koju smo s pravom ponosni i zašto smo baš tako oblikovali najvažniju temu našeg broja. Donosimo tajne američke depeše o LNG terminalu na Krku koje otkrivaju kako je propao pokušaj SAD-a i Hrvatske da nagovore Mađare na transport plina s 234 milijuna eura vrijednog terminala na Krku. Ekskluzivne analize Borisa Lalovca i Maruške Vizek o novom slučaju "švicarskog franka" trebali bi ozbiljno shvatiti i na Markovom trgu i u HNB-u, ali i po privatnim bankama.

Naslovnica Express Bero Grobar | Author: express express

Krumpir ćemo često podozrivo gledati, ali jedan riječki poduzetnik pokazao je da svjetsko gospodarstvo ruši granice između država i omogućuje pojedincima čak i iz Hrvatske da svoje ideje prodaju po svijetu. Izjava Andrije Čolaka: "Pa kad kažete da ćete prodavati pomfrit, puno ljudi pomisli da ste poludjeli" najbolje opisuje kakav način razmišljanja je potreban za uspjeh, a u ekskluzivnom razgovoru za Express otkrio je kako je uspio jednu ideju iz male Hrvatske uspio pretvoriti u opipljivi projekt i to globalni.

U tiskanom Expressu možete čitati kolumne Tihomira Klauškog, Dalibora Milasa, Emira Imamovića Pirkea ali i intervjue s najvažnijim akterima na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Uz tiskano izdanje Expressa poklanjamo i prilog BestBook, najvažniji magazin posvećen knjizi u Hrvatskoj. Za BestBook pišu i govore Jagna Pogačnik, Vedrana Rudan, Zoran Maljković i mnogi drugi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:29 08.Veljača 2019.

    KOJI NEUKUS.