Top News
6003 prikaza

Kako je zamalo izbio novi rat na Kosovu, i to zbog Albanaca

jezero Gazivode
Wikipedia
Snage specijalne jedinice kosovse policije ROSU upale u na sjever Kosova, suprotno svim međunarodnim dogovorima, u cilju navodne posjete predsjednika Thaçija hidroelektrani i jezeru

Jučer iza podneva, piše Blic, oko 60 naoružanih pripadnika ROSU ušlo je u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, u neposrednoj blizini brane i jezera "Gazivode". Tom prilikom, kako je kasnije naveo Marko Đurić, šef Vladine kancelarije za KiM, uhapšeni su Nemanja Milovanović, Miloš Milić, radnici za ekologiju i sport, kao i građevinski radnici Nikola Đurović i Nenad Galjak i oni su zadržani u tom objektu.

Potom su pripadnici ROSU ušli u hidroelektranu Gazivode, ali ni Srbima na sjevera Kosova kao niti Srbima iz Srbije nije jasan motiv njihovog "upada".

Zato je predsjendik Aleksandar Vučić, poslije konzultacija sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem, naredio stavljanje kompletne vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji u Berlinu | Author: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL

I ministar policije Nebojša Stefanović rekao je direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti.

Uslijedili su i protesti srpske strane KFORa, a nekih pola sata kasnije "razjašnjen" je upad na Gazivode.

"ROSU su, prema informacijama nekih kosovskih sredstava za informiranje, bile tamo štite posjet Hashima Thaçija Gazivodama.
KFOR nije bio obaviješten da će pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ući na sjever Kosova", potvrdio je Tanjugu glavni glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso.

Prema njegovim riječima, poslije saznanja da su pripadnici ROSU tamo, KFOR je poslao svoje jedinice na to područje.

Prethodni je zamjenik komandanta kosovske policije za sjever Besim Hoti odbacio tvrdnje Srbije o zauzimanju jezera i hidrocentrale Gazivode te o uhićenjima na tom području.

Marko Đurić je, na vanrednoj konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da su specijalne jedinice paravojne formacije ROSU, "naoružane do zuba napale i zauzele jezero Gazivode".

"Thaci i njegovi naoružani teroristi to su napravili da bi se on mogao neometano šetati, slikati i voziti u čamcu po jezeru Gazivode. Da bi do toga došlo morali su skloniti i uhapsiti sve koji su im se našli na putu. U centru za ekologiu i razvoj sporta su vezali ljude i uhićivali s ciljem da zauzmu i zastraše cijeli srpski narod na KiM", istaknuo je Đurić.

Dodao je da je upad suprotan svim međunarodnim dogovorima i rezoucijama i da jedinice ROSU nemaju pravo pojavljivati se na sjeveru Kosova.

"Ovo se dogodilo pred očima cijele međunarodne zajednice i svi koje smo zvali o obavijestili što se dogodilo su šutili. Nema odgovora ni iz EU niti iz NATO-a - kaže.

Đurić je istaknuo da je Srbija upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerirati agresiju na naš narod na sjeveru Kosova, niti bilo kakav oblik nasilja prema našem narodu.

Jedan od radnika Centra za ekologiju i sport Nemanja Milovanović rekao je da su pripadnici ROSU repetirali puške na njega i još trojicu Srba i prijetili da će zapucati.

"Grunuli su na vrata sa dugim cijevima. Nagurali su nas u jednu prostoriju, provocirali. Repetirali su oružje i prijetili nam da će zapucati ", ispričao je Milovanović.

Konačno, nešto poslije 16 sati, i iz Kancelarije za KiM je potvrđeno da su se snage ROSU povukle sa Gazivoda.

Hashim Thaçi | Author: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL

Reakcije:

Vučić prosvjedovao kod Stoltenberga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom upada ROSU na sjever Kosova, bio je jučer u stalnom kontaktu s tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Predsjednik Vučić je "izrazio prosvjed zbog bezobzirne akcije i prištinskog rukovodstva", saznaje Tanjug u izvorima bliskim Kabinetu predsjednika Vučića.

Thaçi: Došao sam pričati sa Srbima

Agencija Kosova emitirala je oko 14 sati snimku vožnje Thaçija jezerom Gazivode, a na portalima medija u Prištini objavljene su i fotografije i video snimci njegovog boravka u Gazivodama.
Thaçi je rekao da je tu došao kako bi razgovarao sa Srbima i "posjetio prirodne ljepote".
"Hti bih zahvaliti Srbima na kavi koju sam popio sa njima. Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati sa njima", rekao je Thaçi na Gazivodama.

Kocijančić: Računamo na mir i suzdržanost svih

Glasnogovornica EU Maja Kocijančić pozvala je u ime EU na mir i suzdržanost povodom situacije na sjeveru Kosova.Ona je naglasila da EU ozbiljno razmatra izvještaje koji stižu sa sjevera Kosova, gdje su se jedinice ROSU tijekom jučerašnjeg dana rasporedile oko jezera.
"Mi smo u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, kako na terenu, što uključuje i KFOR, tako i na nivou vrhovnih centara", poručila je Kocijančić.

Đurić osudio izjavu Maje Kocijančić

Predsjednik ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio izjavu glasnogovornice EU Maje Kocijančić koja je ponovno pozvala obje strane na suzdržanost.
"Kao da su Srbi na KiM ponovno napali sami sebe, pa obje strane poziva na suzdržanost. Smatram da je ovo vrhunac bezobrazluka i neozbiljnosti u ovakvim okolnostima i da je to još jednom dokazalo da ne trebamo ništa očekivati od predstavnika EU", rekao je Đurić na drugoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji u Berlinu Pregled tjedna Top News Izbjegli smo novi rat na Balkanu, ali stanje je sve gore

Vulović: Thaçi nas ponizio

Predsjednik općine Zubin Potok Stevan Vulović zatražio je hitno reakciju države Srbije povodom upada ROSU i kosovskog predsjednika Thaçija u tu općinu te zauzimanje jezera Gazivode, a ono što se dogodilo na sjeveru Kosova i Metohije nazvao je "teškom uvredom".
"Ako se sljedeći puta nešto slično bude desilo nećemo moći držati građane pod kontrolom i ovdje će se događati ružne stvari", rekao je Vulović u izjavi za TV Pink.

Rakić: Napad na mir i sigurnost Srba

Predsjednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da posljednji upad naoružanih kosovskih specijalaca na sjever Kosova predstavlja napad na mir i sigurnost Srba na Kosovu i Metohiji.
"Ovo je napad sa nesagledivim posljedicama na život Srba na sjeveru Kosova i Metohije", ocjenio je Rakić i istaknuo kako se to više neće dozvoliti.
"Mi to više nećemo dozvoliti, ako već KFOR ne želi, kao predsjednik Srpske liste pozivam državu Srbiju da zaštiti srpski narod i svoju imovinu, i da se najhitnije intervenira", istaknuo je Rakić.

Mihajlović: Priština hoće silu

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da raspoređivanje specijalnih jedinica kosovske policije oko jezera Gazivode, mimo svih dogovora, predstavlja pokušaj Prištine da, umjesto dijaloga i potrege za kompromisnim riješenjem na kojem inzistira Srbija i u čemu ima podršku najvećeg djela međunarodne zajednice, nametne silu kao način rješavanja kosovskog pitanja.
"Upad specijalaca ROSU došao je u vrijeme diplomatskof debakla prištinskih političara u Ujedinjenim nacijama, u vrijeme kad SAD otvoreno mijenja stav o nezavisnosti Kosova, uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi i u vrijeme kad Europa i cijeli svijet uviđaju potrebu kompromisnog riješenja za Kosovo", rekla je Mihajlović.

Aleksandar Vučić - Gazivode Gazivode Top News Vučić je spreman za rat zbog elektrane, evo i zašto

Zašto su uopće važne Gazivode

Akumulacijsko jezero Gazivode na rijeci Ibar sa pripadajućom hidrocentralom ima trostruki strateški značaj i za albansku i za srpsku stranu: energetski, vodoopskrbni i politički. Za Srbe, piše Blic, ima i simbolički jer su već jednom, ekonomski i demografski, debelo platili ovaj projekt na sjeverozapadu Kosova.

Naime, kad je brana podignuta pod vodom ovog jezera, osim dvorca Jelene Anžujske (Helen d'Anjou), nestalo je 12 srpskih sela na području Ibarskog Kolašina, sa njim i blizu 4.000 Srba koji su se raselili. Trećinom svoje površine jezero pripada centralnoj Srbiji dok se ostatak prostire na teritorij Kosova zajedno sa hidrocentralom u Zubinom Potoku i njezin je energetski značaj višestruk i za srpsku i za albansku stranu.

Hidrocentrala generira struju za sjeverni dio Kosova gdje ima Srba, a posredno je voda iz ovog jezera garancija energetske stabilnosti i u ostatku pokrajine jer se njom hlade postrojenja termoelektrane u Obiliću. jezero služi i za navodnjavanje desetaka tisuća kosovskih polja, a istovremeno je i rezervoar pitke vode odakle se snabdijevaju Kosovska Mitrovica, Zvečan, Vučitrn, Srbica, a potpomaže se i prištinski vodovod.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.