Top News
1627 prikaza

Kako ćete najbolje pomoći HDZ-u? Glasajte za SDP!

SDP-ovci
Igor Soban/PIXSELL
Nabrojali smo sve prebjege iz te stranke Plenkijevoj posljednjih godina i pokazali tko HDZ održava na vlasti

Odlazim! Nemam više iluzija u bolje sutra s ovakvim SDP-om. Moja očekivanja i nadanja se ne ostvaruju. Ruši se ugled SDP-a kao stranke i kao političke alternative, poručio je Siniša Varga, bivši ministar zdravlja, opraštajući se nedavno od SDP-a. Da bi prvom prilikom u Hrvatskom saboru dignuo ruku za HDZ.

"To više nije društvo u kojem želim biti", izjavila je prije nekoliko mjeseci Milanka Opačić, bivša ministrica u SDP-ovoj vladi, izlazeći iz stranke u kojoj je provela cijeli svoj radni vijek. Pa prešla u društvo Milana Bandića, gdje diže ruku za HDZ.

Zagreb: Susret Andreja Plenkovića i Davora Bernardića na Mirogoju Karamarkizacija Top News Za Beru i SDP ima nade: Plenki tolerira Bujančeve goste

"Spreman sam podržati i crnog vraga, pa i HDZ, da ne bi došlo do izvanrednih izbora", objasnio je zastupnik Zdravko Ronko, objavljujući svoju odluku o izlasku iz SDP-a. Pa tako on diže ruku za HDZ kako bi spriječio da SDP koalira s tim istim HDZ-om.

A tu je, naravno, i Tomislav Saucha, onaj koji je probio led. I Ivan Vrdoljak, SDP-ov partner koji je izdao birače koji su ga doveli u Hrvatski sabor kako bi koalirao sa strankom protiv koje se borio da bi došao u parlament. Priča o esdepeovcima koji se bore za bolji SDP tako da podržavaju HDZ ovih je dana proširena na bivšeg ministra Sinišu Vargu koji u SDP-u nije dobio što je očekivao pa se poput ogorčenog ljubavnika bacio u krevet s HDZ-om.

Takve stvari više nikoga ne iznenađuju, rafalno izlijetanje SDP-ovih "žetončića" na konto vladajućih pretvorilo se u rutinu. Svi oni se bore za bolji SDP tako da glasaju za još gori HDZ. Zvuči logično, zar ne?

A logično je i da se radi o ljudima iz bliskog okruženja Zorana Milanovića, bivšeg predsjednika SDP-a. Njegovi suradnici rade na rušenju Davora Bernardića, participirajući time i u rušenju rejtinga SDP-a, njegovi saborski "žetoni" podržavaju HDZ, a on se navodno priprema za predsjedničke izbore. Dok njegov nasljednik Davor Bernardić kumuje najgorem rejtingu SDP-a u zadnjih 20 godina.

Siniša Varga | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Sve to nas navodi na zaključak kako je primarna uloga SDP-a da zapravo drži HDZ na vlasti. Opet. SDP je pod Zoranom Milanovićem izgubio dobivene parlamentarne izbore 2007. godine kako bi Ivo Sanader osvojio drugi mandat, a Jadranka Kosor ga kompletirala unatoč korupcijskim skandalima i raspadu HDZ-a. SDP je zatim pod Zoranom Milanovićem u četiri godine vladavine činio sve da se zamjeri biračima liberalne ljevice, ojača HDZ i stvori uvjete za povratak HDZ-a na vlast.

Da bi po odlasku Zorana Milanovića njegovi ljudi krenuli s prelascima na stranu HDZ-ove većine u Saboru, a iznutra raditi na rušenju Milanovićeva nasljednika, koji je pak vlastoručno kopao još dublju jamu u koju je propala jedina alternativa HDZ-u. A sad možda njegova glavna uzdanica.

Ovo je pojednostavljena verzija događaja, ali ovako posložena otkriva da je jedina svrha postojanja SDP-a u zadnjih petnaestak godina bila olakšavanje života Sanaderovu, Kosoričinu, Karamarkovu, a sad naročito Plenkovićevu HDZ-u.

Davor Bernardić Luzer No1 Top News Kronika spore smrti: Kako je Bero ubio SDP

Stranka koja je skupljala protestne glasove u ratu s HDZ-om sad podržava taj isti HDZ. Stranka koja bi trebala rušiti HDZ urušava samu sebe. Stranka koja se tako rijetko uspije dokopati vlasti, i to samo zahvaljujući imploziji HDZ-a, olako ponovno prepušta tu vlast u ruke HDZ-u. I zato je danas praktički nezamislivo glasati za SDP. Kad je to ustvari glas za HDZ.

Što bi se dobilo glasanjem za SDP? Rizik da se taj glas protrati kroz djelovanje Davora Bernardića, političara s posebnim potrebama. Rizik da se taj glas u Saboru prebaci na stranu HDZ-a. Rizik da se taj glas podijeli s koalicijskim partnerima koji bi također - od HNS-a do HSS-a - preko svojih žetona pretrčali u HDZ-ovo krdo. U kojem možda smrdi, ali je barem toplo.

Zašto bi netko danas uopće glasao za SDP? Siniša Varga poručuje da "nema više iluzija u bolje sutra s ovakvim SDP-om i sadašnjim vodstvom SDP-a", da bi zatim dignuo ruku za HDZ. Što bi tek onda trebali učiniti SDP-ovi birači? S tim pitanjem uskoro bi se mogao susresti i bivši šef SDP-a, kad se i ako se kandidira na predsjedničkim izborima. Nema sumnje da će Milanović evocirati uspomenu na svoju slavnu izreku "Ili mi ili oni" kad stane nasuprot Kolindi Grabar Kitarović.

Milanka Opačić i Zdravko Ronko | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Zaigrat će na antihadezeovski sentiment, udariti po HDZ-ovim partnerima, među kojima će sigurno važnu ulogu zaigrati Milan Bandić, gradonačelnik kojeg je upravo on izbacio iz SDP-a te optužio za korupciju i klijentelizam. A u čijem su se saborskom klubu ugnijezdili bivši Milanovićevi ministri.Dok se u Saboru budu prebrojavali preletači u Bandićev, odnosno Plenkovićev tabor, Milanović će agitirati kod antihadezeovih birača i tražiti podršku u rušenju aktualne predsjednice.

Jasno, pod uvjetom da i tu ne odigra za HDZ. Ako rušenjem Kolinde ne učini uslugu Andreju Plenkoviću i tako postane još jedan "žeton" na premijerovu kontu.

Cijela ova priča udahnula je novi život staroj mantri razočaranih ljevičara o tome da SDP, odnosno njegova oligarhija, najviše voli boraviti u oporbi. Na saborskim sinekurama i bezbrižnim pozicijama, uvijek u pravu i nikad u krivu, kao vječita uzdanica, ali nikad do kraja realizirana opcija. I što nas više prebjezi, disidenti, ali i lideri bivšeg i sadašnjeg SDP-a uvjeravaju kako rade isključivo u interesu jačanja svoje stranke, to HDZ lakše diše na vlasti. Možda ovo nije prava Velika koalicija, ali nije ni daleko od toga.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:37 30.Ožujak 2019.

    pa narodc e uvijek glasati za hdz