Top News
2721 prikaza

Kakav je to političar kojeg ne progoni USKOK?

Lovro Kuščević
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Uskok je potrošio financije, radne sate, resurse i dragocjeno vrijeme na procesuiranje Ivice Kirina, od čega na kraju nije ostalo ništa, jedino žalba drugostupanjskom sudu. Što možemo očekivati od progona Lovre Kuščevića?

Proteklog tjedna, u razmaku od samo dva dana, zaskočila su nas dva naizgled povezana događaja. Ivica Kirin, bivši ministar unutarnjih poslova i sadašnji gradonačelnik Virovitice, u prvostupanjskom je postupku oslobođen optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Fimi media. Dva dana prije toga Uskok je objavio kako provodi izvide i istražne radnje povezane s aferama četvero smijenjenih ministara: istražuje zemljišne manipulacije Lovre Kuščevića, crni Mercedes Gabrijele Žalac, klimatizirani roštilj Tomislava Tolušića, kao i nekretninske biznise Gorana Marića. 

Objava je zvučala važno, gotovo sudbonosno. Ali, zapravo, koga za sve to više briga? Kirina se procesuiralo godinama za aferu koja je izbila odlaskom Ive Sanadera još prije osam godina, da bi nakon čitavog tog pravosudnog postupka Kirin bio oslobođen zbog nedostatka dokaza. A sad je Uskok ponosno objavio da kreće s postupkom protiv novih HDZ-ovih ministara za koje već sad javnost može sa sigurnošću znati da od svega toga neće na kraju biti ništa. 

Zgrada USKOK-a | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Uskok je potrošio financije, radne sate, resurse i dragocjeno vrijeme na procesuiranje Ivice Kirina, od čega na kraju nije ostalo ništa, jedino žalba drugostupanjskom sudu. Uskok je potrošio vrijeme, resurse, novac - pa i kredibilitet u javnosti - na progon mnogih drugih ministara, dužnosnika i političara, u postupcima koji traju godinama, pa i desetljećima, i od svega toga izrodila se tek jedna pravomoćna presuda za Ivu Sanadera, jedno guljenje krumpira za Petra Čobankovića i jedna presuda za Damira Polančeca u aferi Reflektori.

Desnica sprema "Crnog labuda 2" Predsjednički izbori Top News Crni labud 2: Plenkoviću i Kolindi spremaju pakao

Ministri redovito kreiraju afere, ali pravosuđe ne producira osuđujuće presude. Redaju se zločini, a kazne niotkuda. Zašto bi nas onda sad bilo briga što Uskok istražuje Plenkovićeve ministre?

Ivica Kirin, inače posljednjih tjedana akter puno tragičnije afere s nestalim novcem u njegovoj županiji i samoubojstvom njegova bliskog suradnika, poslužio je kao friško podsjećanje da od svih tih istraga, optužbi i optužnica zapravo nema nikakve koristi. 

Milan Bandić se nalazi pod nekoliko optužnica i traje mu suđenje zbog zlouporabe iste one dužnosti na kojoj se i dalje nalazi

Korupcija buja, a pravosuđe se češlja. U svemu tome nameće se ponovno isto pitanje - bi li Uskok istraživao Plenkovićeve ministre da su oni kojim slučajem ostali u Vladi? To je vječito pitanje još iz doba najveće antikorupcijske hajke u mandatu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je beskompromisno hvatao isključivo “političke mrtvace”.

Obrazac je bio poznat: ministar osvane u aferi, ministra se štiti koliko je moguće, ministar na kraju odlazi iz Vlade, gdje ga spremno čekaju nabrušeni tužitelji. Nije se, naime, još dogodilo da su Uskok i policija uletjeli u neko ministarstvo, uhitili ministra i odveli ga ravno u pritvor. 

Plenković i Kuščević | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Ne, prvo je ministar trebao biti oslobođen političke dužnosti kako bi postao predmetom zanimanja pravosuđa. Koje se, na kraju, opet pobrinulo da u nekom od brojnih koraka oslobodi tog istog ministra ili ministricu. Ovo sve podsjeća na dobro uhodanu predstavu s već nekoliko stotina izvođenja. Točno se znaju procedura i postupak, redoslijed kojim se stvari kreću, kao po uhodanoj matrici gdje se izbjegava izravna politička šteta za vladajuću garnituru, ali i učvršćuje dojam kako politika još služi kao pouzdana zaštita protiv kaznenog progona. 

Dok si ministar, ništa ti se ne može dogoditi. A i kao bivšem ministru, teško da ti se na kraju postupka nešto može dogoditi. Sjetimo se kako je to bilo s Ivom Sanaderom.

Nije se, naime, još dogodilo da su Uskok i policija uletjeli u neko ministarstvo, uhitili ministra i odveli ga ravno u pritvor. To je nezamislivo

Dok nije najuren iz HDZ-a nakon one njegove pučističke konferencije za novinare, gdje je napao predsjednicu Jadranku Kosor, nikakvi postupci se protiv njega nisu pokretali, a kamoli svečano objavljivali. Tek nakon otkaza počela je hajka. Čemu se stoga  više uopće možemo nadati u ovom antikorupcijskom kabaretu? 

Milan Bandić se nalazi pod nekoliko optužnica i traje mu suđenje zbog zlouporabe iste one dužnosti na kojoj se i dalje nalazi. Božidar Kalmeta, jedan od optuženika u aferi Remorker, danas je savjetnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. I tko se onda može nadati pozitivnom ishodu istraga protiv Kuščevića, Marića, Žalac i Tolušića?

Lovro Kuščević Na 10 godina Top News Insajderski izvještaj: Kako Lovru strpati iza rešetaka

Zasad je, u hrvatskim okvirima, velika stvar da su oni uopće napustili Vladu, gdje im je premijer Plenković davao podršku, relativizirao njihove afere, omalovažavao optužbe i, općenito, služio kao paravan prema teškim optužbama. Njihov otkaz, kao i u Sanaderovu slučaju, poslužio je kao poziv na istragu. 

Milan Bandić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ali eto, ni Tomislav Saucha, jedan od HDZovih “žetončića” u Hrvatskom saboru, još nije osuđen zbog afere Dnevnice. I tako, što se Hrvatska više borila protiv korupcije, to više pada na svjetskim ljestvicama percepcije korupcije. Kad se sve pogleda, gotovo da nema Vlade, a skoro ni političara koji se nije našao na udaru Uskoka i DORH-a. Moglo bi se, onako narodski, konstatirati da ne vrijedi onaj političar na kojeg makar jednom Uskok nije bacio oko. 

A korupcija i dalje buja. Korupcija je i dalje, unatoč svim spektakularnim hapšenjima, optužbama i suđenjima, prisutna u hrvatskoj politici, na svim razinama. Što se više “borimo”, to nam lošije ide. Što se više najavljivalo procesuiranje političara, to manje presuda imamo. I što manje presuda imamo, to su političari slobodniji u svojim malverzacijama i slobodniji od prijetnje pravosuđa. Krug je zatvoren. I iz njega očito nema izlaza. Osim za političare, naravno

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:57 31.Kolovoz 2019.

    hdz zna se

  • Dan49 15:38 30.Kolovoz 2019.

    Locirati, uhititi i pod hitnim postupkom osuditi. Oduzeti imovinu, njemu ženi djeci i njegovim roditeljima. Pa da vidimo kada se par takvih "poštenih političara" procesuiraju na ovakav način, što će drugi činiti. Isto tako učiniti sa krakovima te lopovske hobotnice.

  • Penzić 14:49 30.Kolovoz 2019.

    A koji političar nije lopina ? Dokazano na svakom kojeg su načeli. Ali ima ih i još ne načetih !