Top News
916 prikaza

Južna Koreja: Spremni smo zbrisati Pyongyang s lica zemlje

Nuklearni pokus u Arizoni 18. travnja 1953.
National nuclear security agency
Povodom do sada najvećeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa, Seul je zaprijetio Pyongyangu

Južna Koreja ima plan uništiti sjevernokorejsku prijestolnicu ako pokaže bilo kakve znakove o pripremanju nuklearnog napada, piše u nedjelju BBC, pozivajući se na izvještaje iz SeulaVojni izvor iz Južne Koreje rekao je novinskoj agenciji Yonhap kako će svaki dio Pyongyanga "biti potpuno uništen balističkim raketama i visoko eksplozivnim projektilima".

Naglasio je kako će biti gađani posebno oni dijelovi grada za koje smatraju da se u njima sakriva sjevernokorejsko vodstvo. "Od grada će ostati samo pepeo, te će biti izbrisan s karte", kaže južnokorejski vojni izvor. Sjeverna Koreja je u petak izvela svoj peti, dosad najveći nuklearni test,

Južnokorejska vojska tvrdi da je snaga te eksplozije bila oko 10 kilotona, a neki stručnjaci govore o 20 kilotona ili više. Usporedbe radi, nuklearna bomba koju je SAD 1945. bacio na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotonaMeđunarodna zajednica razmatra kako da odgovori na taj nuklearni test, zabranjen od strane Ujedinjenih naroda koji su zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa nad tom državom razne sankcije uvodili već pet puta. 

SAD razmišlja o dodatnim, unilateralnim sankcijama, osim onih Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Japana i Sjeverne Koreje. Pyongyang je u nedjelju odgovorio prozvavši prijetnje "besmislenim sankcijama iznimno smiješnima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.