Top News
1048 prikaza

Juriša na novi mandat 2020., ali samo jedna "bomba" i on pada

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Čvrsta ekonomija, pad nezaposlenosti, sve mu ide na ruku, osim ako naglo ubije ekonomiju i upadne u pravosudnu provaliju

Dok se američki predsjednik Donald Trump bavi žestokim raspravama na Twitteru i istragama koje se proširuju iz dana u dan, njegov rejting polako opada. No da se izbori za predsjednika održavaju danas, najvjerojatnije bi dobio drugi mandat, doklizao se do njega, kako pokazuju neka istraživanja. Bilo bi to možda i zbog jake američke ekonomije s niskom stopom nezaposlenosti, rastom plaća i niskim cijenama nafte, uz onu tradicionalnu prednost koju imaju sadašnji predsjednici. 

Čini se kako je njegova pozicija puno snažnija od rejtinga, no mogao bi biti u problemu ako se zabilježi usporavanje ekonomije u sljedećem kvartalu, što bi se moglo i dogoditi, barem tako predviđaju analitičari.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

I druge bombe mogle bi narušiti taj scenarij. Unatoč toj snažnoj ekonomiji Trumpova stranka izgubila je Zastupnički dom u Kongresu. Uz ta upozorenja Trump ipak izgleda dobro, posebno ako 2020. godine bude vrijedila i ona izreka Jamesa Carvillea, stratega koji je radio na kampanji Billa Clintona 1992. godine. "To je ekonomija, budalo", piše Politico.

"Ekonomija je sada toliko prokleto jaka, da bi sadašnja vlast s njom trebala pobjeći. I ne vidim kako bi zid mogao to narušiti", rekao je Donald Luskin, glavni investicijski direktor tvrtke TrendMacrolytics, istraživačke tvrtke koja je predvidjela pobjedu Trumpa na izborima 2016. godine kada većina drugih istraživanja nije.

Donald Trump Predsjednik aferaš Top News 85 istraga protiv Trumpa, pod istragom čak i inauguracija

Modeli koje održavaju ekonomisti i stratezi poput Luskina ignoriraju izborne ankete i osobne karakteristike kandidata. Umjesto toga započinju s povijesnim trendovima, u koje uključuju ključne ekonomske podatke, stope rasta, plaće, nezaposlenost, inflaciju i cijene nafte kako bi predvidjeli ponašanje birača i ishod izbora. Ekonomist sa Yalea Ray Fair, pionir na polju ovog modela, pokazuje Trumpovu pobjedu 2020. godine utemeljenu na gospodarstvu i prednostima predsjedničkog položaja.

Smatra kako bi trenutačno stanje moglo osigurati pobjedu Trumpa sa 54 posto glasova. Njegov model predvidio je i Trumpovu pobjedu 2016. godine, iako nije pogodio točan omjer glasova. No slažu se Luskin, Fair i ostali analitičari koji koriste ove podatke kako bi napravili predviđanja, da bi oštar pad rasta i povećanje stope nezaposlenosti do jeseni mogli Trumpovu prednost promijeniti. 

"Moralo bi se dosta usporiti da ne bude dobro", rekao je Luskin i dodao kako čak i ako brojevi ostanu prilično jaki, oštar potez u pogrešnom smjeru može izmijeniti glasove.

Njegov sadašnji model koji promatra rast BDP-a, cijene nafte, inflaciju, dohodak, porezna opterećenja i plaće, omogućuje Trumpovu pobjedu sa 294 elektorska glasa. 

Bijela kuća uvjerena je da će republikansko smanjenje poreza podržavati rast od tri posto tijekom ove i sljedeće godine, i tako zaposlenost i plaće održati na snažnoj poziciji. To je mnogo više od prognoza Federalnih rezervi i velikih banaka koji bilježe generalno usporavanja koje predvode Europa i Kina.

Donald Trump DEUTSCHE BANK Top News Samo zbog suludih kredita Trump nije siromah i beskućnik

Trump možda ima jednog glavnog saveznika u tom svom pokušaju osiguravanja da brojevi ostanu gdje jesu - Sustav federalnih rezervi, koji je nedavno zaustavio povećanje kamatnih stopa. Ovaj potez uslijedio je nakon što ih je Trump mjesecima prozivao zbog podizanja stopa koje su mu gazile ekonomiju. No predsjednik Jerome Powell već je nekoliko puta naglasio da politika nema utjecaja na njihove odluke.

Mark Zandi, glavni ekonomist tvrtke Moody's Analytics i redoviti Trumpov kritičar, testirao je desetak različitih ekonomskih modela za predsjedničke izbore 2020. godine. U ovom trenutku, Trump pobjeđuje u svih 12, i to sa vrlo udobnom većinom, u većini njih. Modeli Moodyja promatraju gospodarske trendove na državnoj razini.

"Da se izbori održavaju danas Trump bi mogao pobijediti i to dosta lako. U tri ili četiri modela bilo bi dosta gusto. On ima niske cijene nafte, malu nezaposlenost, a jedina iznimka je njegova popularnost, što je dosta važno. Ako to padne, moglo bi unijeti veliku promjenu", naglašava Zandi. 

Ovaj model promatra gospodarske trendove na nivou države i uključuju i neke političke varijable kao što je i njegov rejting.

Njihov pristup bio je uspješan na nedavnim predsjedničkim izborima, ali su promašili rezultat 2016. godine, djelomično i zbog toga što nisu uvrstili potencijalan pad demokratskog odaziva u ključnim državama. Zandi to pokušava ispraviti prije nego predstavi novi model ovog ljeta. Postoji veliki jaz između toga kako glasači doživljavaju predsjednika i nacionalne ekonomije koja raste. 

Donald Trump Plan i program Top News Pet stvari kojima Demokrati mogu 'rasturiti' Trumpa

Po prošlotjednoj anketi CNN-a više od sedam od 10 Amerikanaca, smatra da je američko gospodarstvo "jako dobro" ili "donekle dobro".Trumpov rejting u anketi je samo 42 posto. Za razliku od sredine 90-ih kada je rejting Billa Clintona bio bolji unatoč skandalu, Trumpove ocjene nisu. 

Te niske ocjene uglavnom se pripisuju mnogim atributima koji se obično smatraju poželjnima kod predsjednika. Samo 40 posto ispitanika tako smatra da se Trump brine o ljudima poput njih, 34 posto kaže da je iskren i pouzdan, 41 posto da učinkovito upravlja vladom, a 32 posto kažu da će ujediniti, a ne razdvojiti zemlju.

U najnovijoj anketi POLITICO/Morning Consult polla samo 36 posto birača izjavilo je da SAD ide dobrim smjerom u usporedbi sa gotovo dvije trećine, 64 posto, koji su rekli da je na pogrešnom putu.  Da bi ekonomski modeli bili točni, birači bi morali ukloniti puno onoga što ne vole na Trumpu.

Istaknuti američki demokrati znaju da iako se Trump možda čini kao rizična osoba koja će se morati suočiti i sa izvještajem Roberta Muellera, bit će snažan protivnik na izborima 2020. godine, posebno ako gospodarstvo ostane na nivou gdje je i danas. 

"Unatoč činjenici da je Trump u velikoj mjeri nekompetentni klaun, demokrati ne bi trebali biti previše sigurni da bi ga mogli pobijediti", rekao je Dan Pfeiffer, pomoćnik bivšeg predsjednika Baracka Obame. 

"On je u maloj prednosti. No prošli je put jedva pobijedio i to uz pomoć svakakvih događaja. Demokrati bi trebali 100.000 glasova birača u tri države okrenuti u svoju koristi, a to je moguće", naglašava Pfeiffer.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.