Top News
34166 prikaza

Jovanka: "Tita su oteli i više nikad nije bio isti"

Tito, Jovanka i društvo u Ljubljani 1967.
public domain
U svojoj posljednjoj ispovijesti bračna je družica Tita otkrila neke neobične detalje

Scenarist i redatelj Milan Šarac ovih dana priređuje monodramu-ispovijest "Ja, Jovanka Broz" koja je uveliko u pripremi i koja će, kako on smatra, izazvati šok u javnosti i osvijetliti zatamnjene dijelove povijesti.

Lajtmotiv monodrame zapravo je predsmrtna želja i oporuka nekadašnje prve dame Jugoslavije, gotovo zavjetna ispovijest data nekoliko mjeseci pred smrt.

Tito Maršalove tajne Life Tito je partijsko blago skrivao kod jedne Zagrepčanke

Šarac je otkrio nekoliko ekskluzivnih detalja za Večernje novosti.

Kaže da mu je Jovanka rekla kako je govorila Titu da preda posmrtne ostatke Draže Mihailovića njegovoj obitelji.

"Neka ih njegova obitelj sahrani gdje želi. Uvijek sam to govorila, ne samo kad se oko toga u narodu raspravljalo, uvjeravala sam ga da je to najbolje rješenje. Nisam, nažalost, uspjela ga uvjeriti", rekla mu je Jovanka.

Gulag Za šaku novaca Top News Tuđman je na robiji pio Martell, a Tito je išao ljubavnici

Ona je u ispovijesti Milanu Šarcu otkrila i detalje iz vremena kada je počeo "neviđeni atak" da je odvoje od Tita.

"Došla sam u rezidenciju, a Tita nema. Nestao. Gdje je? Nitko ni riječ da kaže. Nije ga bilo 13 dana. Bila sam u šoku. Nisam mogla nikome reći, mislim na svjetsku javnost, niti da ga sama tražim. Zamislite, država bez šefa države. Nestao čovjek u po bijela dana. Kad su ga vratili, nije to bio onaj moj Tito. To je bio prvi dan našeg konačnog razdvajanja. Gdje je bio? Tko ga je oteo? Ispričala sam to samo Radi Čečuri, mom šefu sigurnosti, pukovniku policije", priznala Jovanka.

Monodrama će pokazati da Titova udovica nikada nije odustala od svoje pravoslavne vjere. Šarac svjedoči da ga je Jovanka zamolila da je posjeti mitropolit Amfilohije. To se i dogodilo, što je posvjedočio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Šarac navodi i da nije znao koji je bio epilog razgovora Jovanke i mitropolita, ali kaže da je Amfilohije izrazio najveću želju da održi misu na mjestu gdje su položene Dražine kosti.

Manca Košir Bila je 'Breza' Kultura Tito mi je pokazao vilu na Brijunima, čak i spavaću sobu

"Da li mu je Jovanka nešto rekla, ja ne znam, ali je mene natjerala na obećanje da joj on služi opijelo kada dođe trenutak njenog odlaska u vječnost. Mitropolit nije bio tada u Srbiji, ali je nekoliko dana po Jovankinoj sahrani služio misu u Kući cvijeća" , rekao je Šarac.

Iz opsežnog materijala koji nije ušao u scenarij, Šarac je za "Novosti" izdvojio i prizor iz vremena kada je Haaški tribunal sudio Slobodanu Miloševiću. Šarac kaže da je Jovanka cijenila obitelj Milošević.

"Jovanka je u jednom trenutku, potpuno spontano, kazala: 'Moj Milane, vidiš kako govore neistinu da se Miloševićev otac ubio. Da se objesio. Nije to istina, Milane. Njega su ubili jer je bio ruski čovjek. Volio je Rusiju. Zato su ga ubili."

(kurir)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • anonimus 12:37 18.Prosinac 2017.

    Malo i vi da startate sa vestima iz regiona i kako je draza antifasist............