Top News
788 prikaza

Još jedan bivši premijer zbog mita mora u zatvor

Nikola Gruevski
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Nekoć čelnik nacionalističke VMRNO_DPMNE, Nikola Gruevski, prvostupanjskom presudom proglašen je krivim zbog kupovine službene limuzine

Nikola Gruevski, makedonski bivši premijer i bivši čelnik stranke VMRO DPMNE, u srijedu je osuđen na dvije godine zbog "primanja nagrade" prilikom kupovine luksuznog Mercedesa, nakon što je prethodno 'utjecao' na drugu dvojicu optuženih zbog nabavke vozila.

Presuda je prvostupanjska pa se Gruevski može žaliti. 

Kazneni sud u Skoplju osudio je još jednog optuženog, bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Gjoka Popovskog, na šest i pol godina.

Prosvjedi u Skopju Što gore to bolje Top News Rusi se upleli: Zašto ne žele da Makedonija dobije ime?

Postupak za bivšu ministricu unutarnjih poslova Gordanu Jankulosku vodi se odvojeno zbog njezine trudnoće.

Tijekom izricanje presude, sudac Dobrila Kačarska izjavila je da je Gruevski tražio od tadašnje ministrice unutarnjih poslova kupovinu Mercedesa vrijednog 580.000 eura. Ministrica je pak naredila Popovskom da raspiše javni natječaj, ali da se preferira tvrtka Mak Auto Star, koja je zastupnik Mercedesa za Makedoniju.

Suđenje koje je održano 23. svibnja, prvo je u nizu od šest procesa koje je protiv Gruevskog pokrenuo posebni tužitelj koji je imenovan po dogovoru sklopljenom posredovanjem Europske unije 2015. godine. 

Gruevski je bivši čelnik nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, a odstupio je 2016. s mjesta predsjednika vlade nakon deset godina vlasti. Njegov odlazak i raspisivanje novih izbora također su bili dio dogovora.

EU se uključio nakon što se Makedonija našla u političkoj krizi kada su oporbene stranke optužile Gruevskog da je njegov čelnik protuobavještajne službe organizirao prisluškivanje više od 20.000 osoba.

"Vođenje javnog ureda, posebice premijerskog, predstavlja čast. Gruevski je dobio legitimitet od građana, što znači da se trebao pobrinuti za njihove interese. Umjesto toga, ponizio ih je i podcijenio ", kazala je sutkinja Kačarska.

Prosvjedi u Skopju Napeto u Makedoniji Top News Muče ih Grci, pa sad Putina mole da ih spasi od Zapada

Gruevski se nije pojavio na sudu da sasluša presudu u predmetu, koju je Specijalno tužilaštvo zaduženo za istragu kriminala na visokoj razini, nazvalo 'Tank'. 

Gruevskog presuda nije previše uzrujala, pa se odmah nakon toga oglasio na Facebooku:

"Glave gore, moji ponosni Makedonci i državljani Makedonije! Dolaze bolja vremena!", napisao je.

Na prethodnim sudskim raspravama, kazao je novinarima ispred suda da je cijeli slučaj usmjeren protiv njega od strane sadašnje vlade, koju vode socijaldemokrati SDSM.

Mala grupa njegovih obožavatelja prosvjedovala je pred sudom oko kojeg je bilo dosta policije kako bi spriječili moguće incidente.  

Skopje Nemir na jugu Top News Lažni rat u Makedoniji: Potresa je kriza epskih razmjera

Presuda protiv Gruevskog prva je u nizu od ukupno pet koje je podignulo Specijalno tužilaštvo, a sumnjiče ga u procesima koje su nazvali  "Nasilje", "Putanja", "Titanic" i "TNT".

Svi ti slučajevi proizlaze iz sadržaja neovlaštenog prisluškivanja koje su bivši oporbeni socijaldemokrati emitirali u nastavcima tijekom 2015. godine.

Gruevskog optužuju da je orkestrirao ilegalni nadzor oko 20.000 ljudi, čime je u Makedoniji stvorio duboku političku krizu.

Makedonska nacionalistička stranka VMRO DPMNE, koja je vodila makedonsku vladu od 2006. godine, konačno je zbačena s vlasti prošle godine, nakon čega je Gruevski podnio ostavku na mjesto čelnika stranke.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.