Top News
12960 prikaza

Jeziva ispovijest prve osobe mučene u zloglasnom zatvoru

Abu Zubaydah
1/10
Screenshot How America Tortures
Potapanje u vodi, udaranje glavom o zid, prekidanje sna, samo su neke od metoda kojima su ga mučili u tajnom zatvoru

Četiri godine prolazio je kroz najgoru torturu koju su nad njim primjenjivali agenti CIA-e. Sve je potajno nacrtao i sad su te fotografije ugledale svjetlo dana. Zatvorenik Abu Zubaydah nacrtao je sebe kako gol svezan leži na nečem što sliči bolničkim kolicima dok mu preko glave teče slap vode.

Na drugoj opet gol svezanih ruku oko zapešća, uzdignutih visoko iznad glave, visi obješen o željezne rešetke, tako da može stajati samo na prstima. Na trećoj, lancem i lisicama vezanih ruku i nogu, stoji, dok ga čuvar dlanom udara u čelo tako da Zubaydah udara potiljkom o zid.

To su samo neke od metoda koje je koristila CIA u tajnim zatvorima. Crrteži su prvi put objavljeni ovih dana u New York Timesu i na njima je autor nacrtao sebe mršavog i obrijanog na ćelavo, prepunog ozljeda i rana.

Teroristički napad na WTC u New Yorku - september 11 WTC u plamenu Top News Bolestan plan: New York su htjeli napasti sa 22 aviona

Metode kojima je bio podvrgnut u javnosti su se prije 20-ak godina zvale 'pojačane tehnike ispitivanja' koje su koristile SAD u tajnim prekomorskim zatvorima za vrijeme grozničave potjere za pripadnicima Al-Qaide, a nakon napada, 11. rujna 2001. godine.

U svakoj ilustraciji Zubaydah - prva osoba koja je podvrgnuta programu 'pojačanog' ispitivanja', kojeg je odobrio predsjednik George W. Bush – prikazuje konkretne tehnike za koje kaže da su primijenili na njemu u Tajlandu u kolovozu 2002. u tajnom sjedištu CIA-e.

Oni zorno pokazuju da će se tek u budućim vremenima polako otvarati poglavlje o brutalnim mučenjima u tajnim logorima koje je CIA koristila za ispitivanje zatvorenika. Tek sad izlaze detalji iako je prošlo više od desetljeća otkako je Obamina administracija zabanila ovaj program 'ispitivanja', a zatim nastavila djelomično deklasificirati 'studiju Senata' u kojoj je utvrđeno da je CIA lagala o svojoj brutalnosti i 'učinkovitosti'.

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Zubaydah, danas 48-godišnjak, nacrtao ih je ove godine u Guantanamu koko bi ih priložio 61-oj stranici izvještaja pod naslovom 'Kako muči Amerika', a koju je sastavio njegov odvjetnik Mark P. Denbeaux, profesor na Pravnoj školi Sveučilišta Seton Hall u Newarku, i njegovi učenici.

U izvješću su i svjedočenja iz prve ruke, interni dopisi Bushove administracije, zatvorenička sjećanja i izvještaj Obavještajnog povjerenstva Senata iz 2014. godine u kojem se analizira program 'pojačanog ispitivanja'.

Program je inicijalno kreiran za autora crteža Zubaydaha za kojeg se pogrešno mislilo da je visoki časnik Al-Qaide.

Zarobljen je u oružanoj bitci u Faisalabadu u Pakistanu, u ožujku 2002., teško je ozlijeđen, uključujući tešku ranu lijevog bedra, i poslan je u CIA-inu prekomorsku zatvorsku mrežu.

Nakon interne rasprave oko hoće li Zubaydaha ispitivati FBI, CIA je angažirala dvojicu CIA-inih psihologa da stvore sporni program koji bi uključivao nasilje, izllaciju i ometanje sna na više od 100 muškaraca u tajnim centrima CIA-e od kojih su neke opisali kao tamnice u kojima su bili stražari čiji s identitet tajio, kao i medicinsko osoblje.

Osama Bin Laden Zaboravljen Top News Doktor koji je CIA-i našao Bin Ladena trune u zatvoru

Opisi metoda počeli su izlaziti na svjetlo dana prije desetak godina s jezivim detaljima maltretiranja kroz koje su prolazili zatvorenici.

Ali ovi novoobjavljeni crteži prikazuju specifične tehnike CIA-e koje su odobrene, opisane i kategorizirane u memorandumima koje je 2002. godine pripremila Bushova administracija i prikazani su iz perspektivu Palestinca Zubaydaha, čije je pravo ime čije je pravo ime Zayn al-Abidin Muhammad Husayn.

Bio je prva osoba nad kojom je CIA primijenila metodu tzv. 'waterboardinga' – izlijevanja jakog mlaza vode u lice. Izdržao je torturu 83 puta. On je bio i prva osoba koju su ubacili u malu kutiju koju je studija Ston Hall nazvala 'konstantno rotirajuća baraža' i koja je trebala slomiti – kako su mislili ispitivači – njegov otpor.

Naknadna obavještajna analiza pokazala je da iako je Zubaydah bio džihadist, nije imao prethodna saznanja o napadima 11. rujna, niti je bio pripadnik Al Qaede.

Nikada nije optužen za zločin, a dokumenti objavljeni putem sudova pokazuju da vojni tužitelji to niti ne planiraju.

Držali su ga u tajnom zatvoru Camp 7, gdje je i nacrtao ove skice ne kao umjetničko djelo, nego kao materijal za studiju. Ostale crteže koje je sam napravio tijekom zarobljeništva objavio je prošle godine u ProPublica.

Waterboarding

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Na ovom crtežu, zatvorenik prikazuje sebe kako gol leži na nečemu što izgleda kao bolnički krevet s kotačima, potpuno svezan i imobiliziran dok jaki mlaz vode pada na njegovu glavu, lica omotanog i prekrivenog krpom. Desna noga mu je iskrivljena od bolova, a iz lijevog bedra teče krv.

,Slika je u kontrastu s nekim drugim viđenim u popularnoj kulturi – primjerice onih koje su prikazane na izložbi u Muzeju špijuna u Washingtonu, na kojima se prikazuju stražari koji lijevaju vodu na lice zatvorenika koji je uredno odjeven u zatvorski kombinezon.

Zubaydahov autoportret pokazuje još jedan detalj, a to je uzglavlje koje je u ovom slučaju spušteno tako da zatvoreniku voda teče ravno u nos i usta.

Studija Obavještajnog odbora Senata zaključuje da su 'waterboarding' kao i druge tehnike vrlo "brutalne i puno gore nego što je to prikazala CIA." Nakon ove torture Zubaydah je napisao da bi to obično izazvalo užasne konvulzije, povraćanje i nesvjesticu dok su mjehurići zraka izlazili njegovih ustiju punih vode'.

U sada deklasificiranom izviješću koju je sastavio njegov odvjetnik 2008. godine Zubaydah je opisao 83 potapanja ovako:

"Stalno su mi nalijevali vodu i koncentrirali se na nos i usta dok stvarno nisam osjetio kako se utapam i imao sam osjećaj kao da će mi prsa eksplodirati od nedostatka kisika."

Pozicije stresa

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Iskustva zatočenika na različitim tajnim mjestima razlikovala su se kad je riječ o ovoj metodi. Na svojoj ilustraciji Zubaydah prikazuje kako su ga golog i svezanog za zglobove, sa rukama iznad glave prisilili da stoji na vrhovima prstiju.

Njegovi odvjetnici napisali su da se još oporavlja od onog što je CIA opisala kao veliku ranu na njegovom bedru, zbog koje je težinu tijela morao prebaciti na drugu nogu.

"Prolazili su mnogi sati dok sam stajao u tom položaju. Ruke su mi bile svezane za šipke", rekao je svojim odvjetnicima.

Kad su stražari primijetili da su mu ruke počele mijenjati boju, posjeli su ga na stolicu, ali se ispitivanje nastavilo. Pustili su ga da gladuje, smrzava se, prekidali su mu san, nije znao je li povraćao od nesnosne buke, premalo sna ili nečeg trećeg. CIA je zatvorenike stavljala na tekuće dijete u svom programu tzv. 'naučene bespomoćnosti' Neki su stražari, rekao je, "primijetili boju mojih ruku", premjestili ga na stolicu "i vrtoglavica ispitivanja se nastavila - hladnoća, glad, malo sna i snažno povraćanje, za koje nisam znao da li je to uzrokovana hladnoćom, 'osiguranjem' ili bukom. CIA je svoje zatvorenike stavljala na tekuće dijete u svom programu takozvane 'naučene bespomoćnosti'.

Okovan 'na kratko'

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Zubaydah, koji nema nikakvu naobrazbu iz crtanja, nacrtao je sebe kako skvrčen i okovan u položaju fetusa, sjedi vezan lancima za rešetke bez mogućnosti da se pomakne, a preko glave ima vreću. Dajući CIA odobrenje za korištenje tehnike slične ovoj, Jay S. Bybee, bivši glavni pomoćnik državnog odvjetnika, napomenuo je u memorandumu na 18 stranica, iz 1. kolovoza 2002. godine, da je Zubaydah prilično fleksibilan unatoč ozljedama."

'Zidanje'

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Ova se slika poznata je iz Guantánama, a Zubaydahov ispitivač ima preko lica tamnu mrlju, što znači da su stražarima čuvali identitet i da im se lica nisu vidjela.

Na crtežu se vidi da mu je stražar oko vrata namotao ručnik, dok rukom pritišće Zubaydahovo čelo tako da bi potiljkom udarao u betonski zid.

"Stalno mi je udarao glavom o zid, pa bih gubio svijest, padao na pod, a onda bi e vukao ručnikom koji mi je omotao oko vrata, što bi mi izazvalo krvarenje na vratu, a onda bi me još i šamarao", prisjetio se Zubaydah.

U izjavi za 2017. godine, kao dio tužbe koja je na kraju riješena, James E. Mitchell, bivši CIA-in psiholog koji je s kolegom Johnom Bruceom Jessenom osmislio tehnike, rekao je da je 'zidanje' trebalo samo djelovati na srednje uho:"Ako je bolno, radite nešto pogrešno".

Velika kutija

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Na ovom crtežu Zubaydah je obrijan, gol, okovan na takav način da se ne može uspraviti i, sjedi na kanti koja bi trebala služiti kao zahod.

"Našao sam se u potpunom mraku. Jedino mjesto u kojem sam mogao sjediti bilo je na rubu kante, jer je bilo vrlo tijesno."

U svom izvještaju, Zubaydah opisuje da je zatvoren u „veliku drvenu kutiju koja je izgledala poput drvene kovčege .“ Prvi put kada su ga ugledali, stražari su ga uspravili i čovjek u crnoj odjeći i vojničkoj jakni je objavio: „Od sada će ovo biti tvoj dom. "

Zubaydah na svim ovim crtežima ima oba oka, Fotografija po dolasku u Guantanamo prikazuje ga s flasterom preko oka bez kojeg je ostao nakon ozljede.

Mala kutija

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Mala kutija slična je onoj koja je izložena u Muzeju špijuna, gdje su se tijekom posjete djeca uvlačila djeca.

U svom svjedočenju, koje je uključeno u izvještaj o Seton Hallu, Zubaydah opisuje kako je izgledalo kad je bio zatvoreni u 'psećoj kućici'.

"Bilo je vrlo bolno. Čim su me zaključali u kutiji, pokušao sam se nekako smjestiti ali uzalud, jer je kutija bila premala. Pokušao sam se savinuti, ali bezuspješno, bilo je preusko i za ležanje i za sjedenje, za bilo što.

"Bio je imobiliziran i okovan u položaju fetusa, kako je to opisao," bezbroj sati ", doživljavajući mišićne kontrakcije.

"A to je vrlo jaka bol, toliko jaka da sam nesvjesno vrištao", rekao je.

Deprivacija sna

Abu Zubaydah | Author: Screenshot How America Tortures Screenshot How America Tortures

Zubaydah je ispričao da su agenti koristili metodu 'horizontalnog uskraćivanja sna' tako da bi ga svezanog polegnuli na pod u vrlo neudobnom položaju koji bi izazvao bolove zbog kojih nije mogao spavati. 

CIA je opravdavala uskraćivanje sna, rekavši da "fokusira pritvorenika na njegovu trenutnu situaciju, a ne na ideološke ciljeve." Prihvaćajući ovu i druge tehnike u kolovozu 2002., gospodin Bybee je rekao da je CIA planirala da Zubaydahu ne uskraćuje san 'više od 11 dana odjednom'. 

U studiji o Seton Hallu, Zubaydah je izjavio da mu nisu dali spavati dva ili tri tjedna, možda čak i više.

"Izgledalo je kao vječnost, do te mjere sam bio mučen da sam zaspao usprkos tome što su po meni bacali vodu", rekao je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:22 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar monster_from_id
    monster_from_id 12:05 06.Prosinac 2019.

    znači ti si jedan od tih da ali zvjeri u ljdskom obličju zbog kojih se sve ovo i događa

  • mamaitata 09:14 06.Prosinac 2019.

    da grozno je to , ali nedaj ti bože završiti u arapskim zatvorina