Top News
6447 prikaza

Jedna slika pokazuje koliko je Hrvatska konzervativna zemlja

Djeca rođena izvan braka
Eurostat
Iako se bilježi porast Hrvatska i dalje ima mali postotak djece rođene u izvanbračnim zajednicama

U usporedbi s ostalim državama članicama EU, Hrvati su i dalje tradicionalisti, barem što se tiče djece rođenih u braku ili izvan njega. Naime po posljednjim objavljenim podacima Eurostata više od 5 milijuna djece u 28 članica EU rođeno je 2016. godine. Posljednjih godina, u većini slučajeva, djeca u EU rađaju se izvan braka.

Kako piše Večernji list, ovaj trend koji prati većinom skandinavske zemlje pokazuje liberalniji odnos prema bračnoj zajednici, sve više samohranih roditelja, te prevladavanje mišljenja kako ljudima danas više prsten nije nužno pokazatelj sigurnosti njihove obitelji i zajednice. 

Djeca rođena izvan braka | Author: Eurostat Eurostat

Tako se u 2016. godini u Hrvatskoj 18,9 posto djece rodilo u izvanbračnim zajednicama, što je u usporedbi s ostalim europskim zemljama, nizak postotak. Da su i njihovi 'mediteranski' susjedi tradicionalisti pokazuju i podaci kako Grčka prednjači na ovoj ljestvici. Najviše djece u pravom, tradicionalnom braku rađa se u upravo Grčkoj, gdje je postotak onih rođenih izvan braka samo 9,4 posto. Na ovoj ljestvici Grčku odmah slijedi i Hrvatska sa samo 18,9 posto, Cipar 19,1 posto i Poljska s 25 posto.

Broj djece rođene izvan braka bilježi porast posebno u Mediteranskim zemljama. U usporedbi sa istraživanjem iz 2000. godine broj se povećao, npr. u Cipru za 17 posto. U Malti i Italiji se utrostručio pa tako sada iznosi 31,8 odnosno 28 posto. 

Trudnica Surogat turizam Life Nemaju novca, pa rađaju djecu za druge

Najviše djece izvan braka rađa se u Francuskoj, čak 59,7 posto. Francusku slijede Bugarska i Slovenija s 58,6 posto. Više od polovice rođene djece u Estoniji, Švedskoj, Danskoj, Portugalu i Nizozemskoj rođeno je u izvanbračnim zajednicama. 

Na otprilike istom nivou ostao je broj u skandinavskim zemljama, a između ostalog i u Irskoj i Velikoj Britaniji. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 14:44 17.Travanj 2018.

    Uskoro će se brak sklapati nekom mobilnom aplikacijom ;)