Top News
2388 prikaza

'Jedino što Bero priprema je koalicija s HDZ-om'

Davor Bernardić
Petar Glebov/PIXSELL
On je nesposoban, frustriran i nezreo, SDP napušta i Račanova udovica, s oporbom se posvadio da bude spreman za HDZ

SDP se i dalje osipa. Iz dana u dan sve nezadovoljnije članstvo napušta stranku i upire prstom u njezina šefa Davora Bernardića i predsjedništvo. U utorak je zbog njih stranku napustio SDP-ov saborski zastupnik Zdravko Ronko, koji je s još 11 članova požeškog SDP-a zatražio brisanje iz stranačke evidencije. Njegovim istupanjem iz stranke SDP je pao na 34 saborska zastupnika.

"Urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na ‘neronovski’ način provodi Davor Bernardić, liječeći time i svoju nesposobnost i svoje frustracije, razlog su što napuštamo SDP. A to što nema dovoljno kritične mase da se taj brzorastući tumor zaustavi i odstrani, uzrok je u sveprisutnom oportunizmu i poltronstvu koje je zavladalo SDP-om, nažalost, na putu bez povratka", stoji u Ronkovu tekstu ostavke. Istaknuo je da je uvjet za njegov povratak u SDP jedino odlazak predsjednika stranke Davora Bernardića i njegove klike.

Davor Bernardić Rasulo Top News Beri nema spasa: SDP-ovci odlaze, podržat će Plenkija

Dan nakon Ronkove ostavke pronio se glas da je i udovica Ivice Račana, Dijana Pleština, odlučila napustiti SDP, čija je članica od 2007. godine. O situaciji u stranci razgovarali smo i s visokopozicioniranim članom SDP-a koji je želio ostati anoniman, a koji nam je objasnio da je proces raspadanja stranke počeo još u vrijeme Milanovićeve vladavine.
 "Taj napuhani balon je on ipak svojom osobnošću koliko-toliko držao pod kontrolom.

Kad je otišao iz stranke, došao je nesposobni i nezreli Bero pa te procese raspadanja samo katalizirao i ubrzao. U stranci vlada nezadovoljstvo, stranka nema ljude koji bi nudili rješenja, a u nekim stvarima za koje se Bero kleo da će ih promijeniti brutalniji je nego Zoran Milanović", otkriva naš sugovornik. Pitamo ga zbog čega Bernardića smatra nesposobim, a on odgovara:


"Nije sposoban okupljati, organizirati i odlučivati. Ne zna prepoznati tokove u društvu, njemu je sve važno i super, a u politici je važno izabrati prioritete. On na ramenu sa svake strane ima dva tutora - Rajka Ostojića i Zlatka Komadinu, koji ga instrumentaliziraju zbog vlastitih interesa. Održavaju ga na vlasti, a trebalo bi biti suprotno, odnosno Bernardić bi sam trebao odlučivati što radi Rajko, a što pak Zlatko." 
Za rasplet SDP-a u budućnosti, tvrdi, postoje tri scenarija: raspad stranke, velika koalicija ili Berin odlazak.


Peđa Grbin Peđa Grbin Top News Nastavimo li u SDP-u ovako, nećemo imati ni prag od 5%

"Ako se stranka ne raspadne, vrlo je izgledno da SDP uđe u koaliciju s HDZ-om da si osigura preživljavanje. To je nešto što bi se moglo realizirati u trenutku kad HDZ na izborima dobije 65, a SDP 20 saborskih fotelja. U tom trenutku Bernardić ide u zagrljaj Plenkoviću i oni imaju 85 ruku. Pa zbog toga se Bero i posvađao s oporbom da ne bi morao ići na listu s njima. Ovako će biti poželjna udavača, dobit će mjesto predsjednika Sabora, dva do tri državna poduzeća i nekoliko ministarstava. A treći je scenarij ostanak u oporbi, ali onda će morati otići. Već sad gubi ruke", kaže naš izvor.

Dodaje da su već sad potezi koje vuče vrlo neodgovorni.
 "Sad ide na zahtjev za raspuštanjem Sabora koji se daje kad imaš uvjerljivu većinu koja će ti to potpisati. Ovo je luzerski potez jer ga mora podržati natpolovična većina od 76 zastupnika. Mislim da će SDP potpise skupljati navrat nanos", objašnjava naš izvor. Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić jučer je saborskim novinarima komentirao stanje u bivšoj stranci, alii mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a.


"Ona SDP-u znači političku smrt. Dugoročno bi to dovelo do nestanka SDP-a. Građani trebaju zastupnike i stranke koji će njihova uvjerenja pretakati u zakone. Kao što se vidi iz ovih postupaka rukovodstva SDP-a, očito je da u tom političkom prostoru ostaje praznina koju će netko morati popuniti", komentirao je Mrsić. Osvrnuo se i na Ronkov odlazak.
 "Čuli smo se, a njegovo napuštanje stranke je veliki udarac za požeški SDP", rekao je Mrsić novinarima dodajući kako SDP treba alternativu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 12:13 23.Svibanj 2018.

    onda ako se udruži s hdzom nestaje