Top News
1727 prikaza

Jedan Hrvat misli da može riješiti Trumpove probleme

John Kasich
1/5
Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
John Kasich smatra da Donaldu Trumpu nedostaje odlučnosti pravog američkog vođe da zabrani oružje

Guverner Ohia, republikanac John Kasich priznao je da, u nedostatku rješenja, prijedlog reformi zakona o nošenju oružja koju je ovaj tjedan objavio, su 'najbolje što je mogao učiniti u ovakvom političkom ozračju koje vlada u njegovoj državi'.

- Nisam čudotvorac. Ja sam samo čovjek koji pokušava učiniti sve što mogu da manevriram u ovakvim okolnostima. Ovo je najbolje što smo mogli trenutačno učiniti, kazao je Kasich.

 | Author: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Kasich, koji će ove godine završiti svoj drugi i posljednji mandat guvernera, predstavio je šest prijedloga za reformu zakona o oružju, a izradila ih je dvostranačka radna skupina koju je Kasich prošle godine sazvao po tom pitanju. 

Nikolas Cruz - ubojica iz škole na Floridi Tjedan u svijetu Top News I nakon pokolja u školi Trump ne zabranjuje oružje

Prijedlozi bi u velikoj mjeri uskladili zakon države Ohio sa saveznim zakonom uz dvije dopune: ispravljanje manjkavosti sustava za provjeru osoba koje kupuju ili posjeduju oružje i nove odredbe kojima bi se otežalo ili u potpunosti onemogućilo posjedovanje oružja potencijalno nasilnim ljudima. 

Ove mjere obznanio je samo dva tjedna nakon što je dao intervju za CNN u kojem je zamjerio predsjedniku Donaldu Trumpu da nema državničkih vještina i da ne pokazuje odlučnost u borbi protiv široke dostupnosti vatrenog oružja. Zamjerio mu je da nema hrabrosti suprotstaviti se lobijima koji se protive temeljitoj sigurnosnoj provjeri vlasnika i kupaca oružja, kao i zabrani prodaju tzv. 'bump stocksa' odnosno dodataka koji običnu pušku pretvaraju u poluautomatsko ili automatsko oružje.  

 | Author: Wikipedia Wikipedia
- Trebamo vodstvo izvan izvršne vlasti. Ovo je sjajna prilika da se počne s malim koracima a to je da se krene u temeljitiju provjeru kupaca oružja, kazao je Kasich.

Kasich je branio svoje prijedloge koji su manjeg dosega od očekivanih, rekavši da je to trenutačno jedino moguće unutar zakonodavnih okvira države Ohio. 

- Postoje li i druge stvari koje bih volio postići? Naravno, postoje. Ali ovo je najbolje što u ovom trenutku mogu učiniti da budem optimističan jer smo uveli barem neke promjene u odnosu na ranije, rekao je.

Kasich je rekao da je glavna prepreka značajnijim reformama upravo politička snaga onih koji zagovaraju neograničeno pravo na nošenje oružja.  

Donald Trump PUCA VISOKO Top News Trump se već priprema za bitku za drugi mandat

- Problem je u tome što je jako puno onih koji vjeruju da se Drugi Amandman ne smije ni na koji način povrijediti, pa su spremni ići i do zakonodavaca. A oni će učiniti sve da to zaustave. 

 | Author: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Kasich je poznat po tome što je odbio podržati stranačkog kolegu Trumpa u utrci za predsjednika. Čak ga je odbio podržati nakon što je i sam ispao iz predsjedničke utrke. Kasich često koristi priliku da žestoko kritizira aktualnog američkog predsjednika, a na pitanje bi li se ponovno kandidirao i bio Trumpov rival na idućim izborima za američkog predsjednika 2020. godine, Kasich je odgovorio:

- Za sad ne postoji ta mogućnost jer će se Trump sigurno ponovno kandidirati za još jedan mandat.

Na novinarsko pitanje što ako Trump kojim slučajem ne bi bio kandidiran 2020. Kasich je odgovorio:

- Ne znam što će se dogoditi u budućnosti i još uvijek ne znam što ću kad mi završi mandat guvernera, rekao je Kasich u intervjuu za VICE News

Inače, Kasich je 69. po redu na funkciji guvernera savezne države Ohio od 2011. godine. Bio je član Predstavničkog doma SAD-a, predstavljajući 12. kongresni distrikt Ohia od 1983. do 2011. godine. 

John Kasich | Author: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Bio je televizijski komentator na kanalu Fox Newy do 2007. godine i radio kao investicijski bankar i izvršni direktor podružnice LEhman Borthers banke u Columbusu, sve do propasti banke 2008.  

Rođen je u radničkoj porodici u industrijskom zapadnom dijelu Pennsylvanije. Njegov otac, porijeklom je iz bivše Čehoslovačke, i bio je poštar, a majka mu je bila porijeklom iz Hrvatske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.