Top News
9081 prikaza

Je li odabir Rafalea zapravo Plenkijeva ulaznica za EU funkciju?

1/3
PIXSELL/DREAMSTIME
Plenković očekuje da će zrakoplovi u Hrvatsku doći početkom 2024. godine. Upravo te godine čekaju nas redovni izbori za Europski parlament, ali i parlamentarni izbori

Andrej Plenković već sad razmišlja kako se pakira za Bruxelles. Sve što radi, radi s tim ciljem. Svaki potez, gesta, grimasa i kupovina usmjereni su tome. Rekao je nedavno predsjednik Zoran Milanović u jeku sukoba s Banskim dvorima koji je izbio oko umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula, a kulminirao sukobom koji se lomi preko leđa vojske. Milanović je u svakom javnom istupu pozivao premijera da riješi problem zvan ministar obrane, no za sada bezuspješno. Već dulje priča se kako Plenković želi 2024. godine zasjesti na neku od visokih dužnosti u EU, a Milanović smatra kako je Plenkovićev cilj Europska komisija, gdje bi bio visoki predstavnik za vanjsku politiku iz Hrvatske. Ustvrdio je Milanović i kako Plenkovića umjesto rješavanja problema u zemlji više zanima protokol susreta s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom.

 | Author: Dreamstime Dreamstime

- Kupio si francuske avione, pa ćeš napraviti privatnu feštu - poručio je Milanović nedavno Plenkoviću.
A gdje ima dima ima i vatre. Naime, pogleda li se samo kupnja borbenih aviona, u kuloarima se često čuje da Andrej Plenković i tim potezom “gura” vodu na svoj mlin, jer za skok s hrvatske na briselsku scenu treba jake saveznike. Plenković ne skriva da ima “posebno topao i afektivan odnos prema Francuskoj i Parizu”, a čini se da kao glavnog saveznika na tom putu računa upravo na Francusku.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

A predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić supredsjedatelj je Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, koje je odabralo kako će Hrvatska kupiti francuske Rafale. Plenković očekuje da će zrakoplovi u Hrvatsku doći početkom 2024. godine. Upravo te godine čekaju nas redovni izbori za Europski parlament, ali i parlamentarni izbori. No dođe li do neke od europskih pozicija upravo zahvaljujući lobiranju Francuske, to bi za Plenkovića moglo biti nezgodno.
Naime, nije tajna da je ranije spomenuti Frka Petešić jedan od najbližih i najodanijih premijerovih suradnika. On je praktički njegov čovjek iz sjene, koji za premijera odrađuje delikatne zadaće, a uz hrvatsko ima i francusko državljanstvo. Realizira li se scenarij da Plenković uistinu spakira kufere za Bruxelles, i to uz pomoć Francuske, kao legitimno će se postaviti pitanje nije li nacionalno pitanje kupnje borbenih aviona bilo zapravo odrađeno za Plenkovićevu ulaznicu na neku od visokih dužnosti u Europskoj uniji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CroAmer 06:58 23.Studeni 2021.

    Samo obavjest ministarstvo vanjskih poslova RH dobilo jev