Top News
3057 prikaza

Je li Blaženka Divjak najveća opsjena reforme?

Blaženka Divjak
HINA/ Eduard Šušak
Prije ili poslije se mora postaviti pitanje je li Divjakica prava osoba s pravim ovlastima za provođenje reforme obrazovanja

Blaženka Divjak trebala je biti obećana osoba za provođenje reforme hrvatskog obrazovanja. Nekadašnja profesorica na Fakultetu organizacije i informatike, ujedno bivša prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu, i to u vrijeme drugog mandata rektora Aleksa Bjeliša (2010.-2014.). Divjak se 2014. natjecala za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu i u drugom krugu za četiri glasa izgubila od Damira Borasa.

Mjesto ministrice obrazovanja dobila je tijekom onog famoznog preslagivanja Vlade kad je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om umjesto Mosta.

Ovih dana, dok pokušava obraniti novi u nizu promašaja njenog ministarstva, postavlja se ozbiljno pitanje. Je li Blaženka Divjak najveća prijevara obećanih reformi? Doista teško zvuči kad se tako nešto stavi na papir, ali treba uzeti u obzir neke činjenice.

Počnimo prvo s njenim životopisom.

Miljenko Šimpraga, Damir Boras Prorektor Top News Šimpraga: Vitez inovatorstva koji prijeti ministrici

Rođena je 1. siječnja 1967. godine. Divjak je 1998. godine postala doktorica prirodnih znanosti, znanstveno polje: matematika. U svom znanstvenom i stručnom opusu ima 50 znanstvenih radova, 30 stručnih radova, 50 izlaganja na znanstvenim konferencijama... Uz to autorica je 7 knjiga, od čega su dva sveučilišni udžbenici iz matematike.  

Kako navodi srednja.hr, Divjak javno je isticala svoje nezadovoljstvo i upozoravala na brojne dvojbene, često nezakonite i protustatutarne odluke uprave Sveučilišta, a koje se u prvom redu tiču Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija. Štrajk i blokadu na HS-u javno je podržavala, oštro je kritizirala novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, popularno nazvanog 'lex Boras', a sudjelovala je i u burnoj javnoj raspravi o izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, zalažući se za istu HKO razinu sveučilišnih i stručnih diplomskih studija. 

Izvan sveučilišne sfere, Divjak je sudjelovala u pisanju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, podržava provođenje Cjelovite kurikularne reforme i sudjelovala je u prosvjedu 1. lipnja zbog netransparentnosti u radu Povjerenstva Dijane Vican i izboru nove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs Vjetar u leđa Top News Ova fotka Fuchsa i ministrice Divjak dovoljno govori

Ipak, dok je ona bila ministrica, na scenu se vratio Radovan Fuchs kao neformalni šef za provođenje kurikularne reforme. Sama reforma još uvijek nije ni krenula, usprkos brojnim velikim obećanjima. O ovom posljednjem gafu ne treba previše ni pričati. 

Tijekom dana o spornom izboru ravnatelja škola i učeničkih domova oglasilo se i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Suština priopćenja je to da Ministarstvo hrvatskih branitelja tvrdi da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja krivo tumačilo njihov stav, odnosno, da je njihov stav da kandidati iz tzv. braniteljske populacije prednost ostvaruju samo u slučaju kad imaju isti broj bodova u natječajnom postupku. 

Ostalo je, međutim, nejasno kako to da je Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo tek 24. svibnja 2018., čak osam dana nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo svoju preporuku školama diljem Hrvatske, te zašto je Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo tek nakon što su na to reagirali mediji po Hrvatskoj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sakramenski 14:56 20.Kolovoz 2018.

    Blaženka Divjak je nestranačka osona. Ona je jednostavno obrazovana, kompetentna i sposobna i zato je trn u oku političarima i onih koje zovemo uhljebima. Ne daj se Blaženka!