Top News
40137 prikaza

"Je l' te imalo sram, Bruna?"

Bruna Esih
Patrik Macek (PIXSELL)
Dojučerašnja mlada ikona hrvatske desnice, izložena je oštrim kritikama zbog glasanja o povjerenju ministru Mariću

Bruna Esih mogla je biti prevaga na saborskom glasanju u četvrtak. Glasalo se o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću i na kraju je rezultat bio potpuno izjednačen. 75 zastupnika glasalo je za povjerenje Mariću, 75 zastupnika je glasalo protiv ministra. Samo Željko Glasnović nije glasao zato što je otišao iz Sabora prije početka glasanja. Esih je glasala jednako kao i SDSS Milorada Pupovca i čini se da takav njen postupak nije naišao na pretjerano odobravanje. Barem sudeći po brojnim komentarima na njenom službenom Facebook profili.

"Kakva si ti osoba, sve najgore ti želim, prodati se ovako, dno dna", piše jedan komentator. "Ruka za GAZDU, srami se" i "Koje licemjerje... Je l' te imalo sram Bruna?" samo su neki od iznimno kritičnih komentara. Osim što joj zamjeraju podršku Mariću, a preko njega Ivici Todoriću, zamjeraju joj i suradnju sa zastupnicima srpske nacionalne manjine. "Glasovala si kao i tvoj prijatelj Pupovac. Zanimljivo", stoji u jednom komentaru.

A kad je ušla u Sabor bilo je puno drukčije. 

Bruna Esih | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Donedavno relativno nepoznata asistentica na institutu Ivo Pilar, ušla je u Sabor na listi HDZ-a, kao nestranačka kandidatkinja na niskom 11. mjestu na listi. U Sabor su je doveli preferencijalni glasovi birača u I. izbornoj jedinici. 

Pažnju javnosti okupirala je pretprošle godine kada je bila posebna izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na komemoraciji na Bleiburgu. Mimo protokola, Predsjednica je posjetila spomen područje na Bleiburgu dan prije službene svečanosti, a Esih je poslala na sam dan proslave.

"Ne moram isticati da mi je ukazana iznimna čast koja je povezana s odgovornošću koju imam. Mislim da je predsjednica svojim izborom dala podršku meni i mom 15-godišnjem radu na proučavanju stradanja hrvatskog naroda", komentirala je tada Esih za Tportal.

Esih je, naime, suautorica knjige "Čuvari bleiburške uspomene". Svoj istraživački rad na Ivi Pilaru posvetila je proučavanju suvremene hrvatske povijesti, a posebnu pažnju dala je Drugom svjetskom ratu, poslijeratnom razdoblju te Domovinskom ratu.

"Smatram da ono za što se zalažem ne vrijeđa i ne isključuje. Dapače, naglašavam kako nam je istina svima jednako bitna, bez obzira na naše različitosti i da nas može rasteretiti lošeg nasljeđa prošlosti. Odgovorno suočavanje s prošlošću ne može ići ni lijevo ni desno, ne može nikoga unaprijed obilježiti, ali ni abolirati", izjavila je svojevremeno Esih za jedan domaći portal.

Anka Mrak Taritaš | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Nakon kandidature za gradonačelnicu Zagreba, Esih je praktički preko noći postala najveća saveznica Anke Mrak Taritaš u svrgavanju Milana Bandića s političkog trona u glavnom gradu. Nedavno provedeno veliko istraživanje Promocija plus za HNS na uzorku od 1000 ispitanika pokazalo je kako Esih kao nova ikona desnice postaje veći problem Bandiću nego rast rejtinga popularne HNS-ovke.

Dok Mrak uzima polako sve glasove na ljevici i centru svojom nadstranačkom kampanjom te raste na lijevom polu, Bandiću rejting pada. Istodobno, popularnost SDP-a među onima koji tu stranku biraju za Skupštinu stagnira. Podsjetimo, prema ovom posljednjem istraživanju koje je 24sata ekskluzivno objavio, Anka Mrak Taritaš je u razdoblju od studenog narasla za čak devet posto i prestigla Sandru Švaljek, koja sve više pada u drugi plan.

No po tom zadnjem istraživanju, osjetni pad rejtinga bilježi i Milan Bandić. Iako je i dalje najbolji u prvom krugu, Bandiću je popularnost od studenog pada za više od pet posto te nakon niza godina nalazi se ispod 30 posto, točnije na 28,1 posto. Gledajući detaljnije analize istraživanja, jasno je kako njemu glasove nije uzela Anka Mrak, nego upravo Bruna Esih. Iako se još nije ni kandidirala, bilježi početnu potporu od 5 posto i njezina kandidatura mogla bi joj samo dizati rejting nauštrb Bandića.

Milan Bandić | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Većina njegovih birača ima dobro ili iznimno dobro mišljenje o Bruni Esih te je upravo ta publika ona koja bi mogla prihvatiti nju. "Godinama je zapravo Bandić bio glavni kandidat desnice, HDZ je imao alibi kandidate, poput Jasena Mesića ili Margarete Mađarić, a on je koristio gužvu na tom centru i ljevici te tako prolazio. Sad je pak situacija zrcalno obrnuta, jasno da je Anka kandidat ljevice, a da ostali ulaze u desni politički pol.

I tu nije samo Bruna Esih, nego i Sandra Švaljek, za koju bi, kad bi ona eventualno ušla u drugi krug, glasalo čak 80 posto glasača Brune Esih i isto toliko glasača HDZ-ova kandidata", zadovoljno rezonira jedan od vodećih ljudi HNS-a. I u stožeru Anke Mrak Taritaš navijaju da se Esih kandidira jer smatraju kako bi im ona mogla pomoći da prestignu Bandića i u prvom krugu, posebice doda li im se rejting SDP-ova testiranog kandidata Miranda Mrsića, koji je dobio 5,4 posto.

"Mrsić je stavljen u anketu kao nama najjače lice koje SDP ima nakon Bernardića koji, jasno, više nije kandidat. Njega više nismo htjeli testirati, pa smo stavili Miranda. No to ne znači, kako odmah neki tumače, da uvjetujemo da on bude dogradonačelnik iz redova SDP-a, iako bi nam sigurno bio prihvatljiv. No svjesni smo da njemu to Bernardić ne bi dao, pogotovo pokraj Rajka Ostojića", kaže naš sugovornik blizak Anki Mrak Taritaš uvjeren kako se taj Mrsićev rejting može komotno zbrojiti Anki Mrak u slučaju da SDP podrži njihovu kandidatkinju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Hauba
    Hauba 10:31 06.Svibanj 2017.

    Ušla je na listi HDZ-a,a da je prava ne bi bila na ničijoj listi.Eh to je ta neovisnost

  • eclipse2016 09:33 06.Svibanj 2017.

    Srce malo, nazovi ultradesničarsko, sve učiniti, presvući kaput ako treba i 100 puta, samo da se ostane plutati na površini naše smrdljive i ustajale političke žabokrečine. Biti tako mlad i već tako dubinski pokvaren, s obrazom poput đona, e...to stvarno ... prikaži još! treba znati i moći. Fuuj!

  • kresimir22 23:25 05.Svibanj 2017.

    KUCKA se prodala za glasove.ak ju izaberu za gradonačelnicu Zagreba onda su purgeri stvarno idioti.