Top News
1169 prikaza

Jasno je: Bandić je najmoćniji političar u državi

Pregled tjedna
express
Iza kulisa vatrometa i dobrog novogodišnjeg raspoloženja, raspliće se sudbina čitave Hrvatske

Ušli smo u novu 2019. godinu i, ako je suditi prema prvom radnom tjednu, teško će biti znatno bolja od prošle. 

Kupovina zrakoplova od Izraela sve se više komplicira pa se tako ispostavilo da je SAD davnih dana jasno ispričao svoje uvjete, nepromijenjene već godinu dana. Dokument s američke strane poslan je hrvatskom političkom vrhu, a radilo se o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kojeg se jasno vidjelo što američka strana traži da se realizira oko kupnje aviona i više-manje su te stavove iz non-papera zadržali do kraja.

Amerikanci još u rujnu 2017. godine, u vrijeme kada je Izrael na poziv Hrvatske sastavljao ponudu za Barake, u Izrael poslali dokument u kojem su naveli pod kojim tehničkim uvjetima mogu prodati avione Hrvatskoj ako pobijede na natječaju. I hrvatska je strana bila upoznata s tim dopisom, potvrđeno je Jutarnjem iz više izvora. Američka je strana te svoje stavove iz rujna 2017. ponovila i u non-paperu, pa je bilo više nego logično da naša strana već tada traži objašnjenja. 

Zbog 15-godišnjeg otezanja i donošenja odluke o nabavi nove eskadrile te zbog neuspjelog remonta MiG-ova 21 u Ukrajini, današnja je realnost HRZ-a da raspolaže u prosjeku s tek od tri do četiri funkcionalna borbena aparata, što jest minimum za zadržavanje sposobnosti vlastitog nadzora zračnog teritorija Hrvatske. Pogorša li se i tako umanjena sposobnost HRZ-a, Hrvatska neće imati druge mogućnosti nego obavijestiti zapovjedništvo NATO-a o nesposobnosti nadzora svog neba te zatražiti da tu odgovornost preuzmu ratna zrakoplovstva susjednih zemalja članica, piše Večernji list.

I upravo tu se skriva možda i najgora, ili najbolja, posljedica propalih dogovora o kupnji F-16 od Izraela. 

Pročitajte više na: Sve izglednije: HR nebo čuvat će Talijani i Mađari

Svi politički mediji u Srbiji prenijeli su citate iz intervjua "Nedeljnog tjednika" s bivšim hrvatskim ministrom i visokim dužnosnikom Andrijom Hebrangom o mogućnosti odnosno potrebi da Republika Srbija, pa i Crna Gora, isplati ratnu odštetu Republici Hrvatskoj. Sve to unatoč tome što je Hebrang to isto tražio još prije točno jedne godine u tekstu za Večernji list, kada je navodio cifru od 308 milijardi dolara direktnih i indirektnih šteta tijekom Domovinskog rata i kada to nije imalo odjeka u Srbiji. Ovaj put su se, međutim, u susjednoj zemlji uzburkali duhovi, posebno u nacionalističkim krugovima.

Tanjug i Srna citirali su izjave Miodraga Linte, bivšeg srbijanskog parlamentarca Srpske napredne stranke kojega se sada navodi kao predsjednika Saveza Srba iz regije, odnosno organizacija izbjeglih Srba. Linta je Hebrangov zahtjev ocijenio "besmislenim", a argumenti mu nisu bili toliko pravni, koliko očito revizionistički.

Pročitajte više na: Pobuna u Srbiji: "Ne damo Hrvatima odštetu" 

Timothy Less izazvao je prije dvije godine žestoke reakcije, napali su ga odasvud, kada je za Foreign Affairs napisao članak u kojem je zagovarao da se Balkan prekroji tako da se mijenjaju granice, izmjesti stanovništvo, kako bi se stvorile etnički čiste države. Bio bi to uvod u "veliku Srbiju", "veliku Hrvatsku", "veliku Albaniju", sve istodobno. Pritom ga se najviše prozivalo kao praktično trbuhozborca Dodika i Vučića. Sada, još uvijek kao direktor agencije Nova Europa, koja procjenjuje politički rizik u istočnoj Europi, Less u intervjuu za "Nin" navodi gdje očekuje oružane sukobe na Balkanu. "Ako dvije strane prihvaćaju uvjete pod kojima bi Srbija priznala Kosovo, ne vidim zašto bi autsajderi to trebali odbaciti. Oni samo trebaju odbaciti svoju fobiju o konceptu podjele duž etničkih linija", rekao je, pri čemu je "autsajderima" nazvao europske političare, prvenstveno Njemačku, koji ne dopuštaju prekrajanje Balkana.

Pročitajte više na: "Rat na Balkanu počet će u Srebrenici ili Mostaru"

Claudio D’Este (72), bivši član zloglasne venetske bande Mala del Brenta, uhićen je ovog Silvestrova na Kajzerici zahvaljujući zagrebačkim policajcima i njihovim talijanskim kolegama iz Venecije i Trsta. Pred njim je 10 godina, tri mjeseca i 16 dana zatvora koje mora odslužiti zbog kriminalnih grijeha iz prošlosti, točnije šverca narkotika. Zahvaljujući njemu u talijansku regiju Veneto “slijevale” su se velike količine kokaina, ali i heroina, piše Jutarnji list. Posljednjih dvadesetak godina skrivao se u Hrvatskoj, a unazad jednog desetljeća skrasio se na Kajzerici sa suprugom Snježanom koju je upoznao u vlastitom casinu u Istri. Samo 10-ak sati prije ponoći na Silvestrovo, uhićen je. Kod sebe je imalo lažne talijanske dokumente pa samim time nije za isključiti da je imao i dalje razne pomagače koji su mu, na različite načine, pomogli u bježanju. On nije niti blizu jedini zloglasni kriminalac koji je u RH pronašao svoj trajni dom. Poznati su slučajevi da zloglasni srpski, ruski i ini mafijaši koji žive ili se skrivaju u Hrvatskoj imaju ili su imali hrvatsku putovnicu, bilo legalnu bilo krivotvorenu. Tako je ozloglašeni vodeći šef ruske mafije Semjon Mogiljević s hrvatskom putovnicom godinama nesmetano živio i “radio” u Zagrebu. 

Pročitajte više na: Srbi, Rusi, Talijani: Najgori mafijaši kriju se u Hrvatskoj 

Čak 300 milijuna kuna roditeljske naknade za roditelje troje ili više djece, isplaćivat će se, ako bude prema željama gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, iz državne, a ne gradske blagajne, tvrdi Večernji list. U takvim su ga zahtjevima osnažili, navodno, silni prebjezi u njegovu stranku. Želi Bandić da se to primjenjuje na nivou cijele države, a ne samo Zagreba. Iako se demografija predstavlja (uz iseljavanje) kao broj jedan problem u Hrvata, ovo su potezi koji najbolje ilustriraju kako se njihova taktika može nazvati "prelijevanjem iz šupljeg u prazno".

Pročitajte više na: Bandićeva "ucjena" od 360 milijuna kuna: Tko će to platiti?

Milan Bandić se ponaša kao sveti Lovro, koji je nakon paljenja jedne strane tijela junački rekao: "Okrenite me na drugu stranu, ova je pečena". Zagrebački gradonačelnik izgleda oronulo kao nikad dosad. Izaziva sažaljenje, teško se vuče po zemlji, nosi štake, glas mu je slab i hrapav, prije odlaska u bolnicu danima je inhalirao kisik i dobronamjeran bi mu čovjek savjetovao dulji oporavak, ali on to ne bi prihvatio. Ne postoji osim njega ni jedan hrvatski političar koji bi u onakvom stanju izjurio iz bolnice i otperjao na gradsku skupštinu kako bi konsolidirao ugroženu većinu, ali nije tu bila u pitanju samo većina. Zagrebački je gradonačelnik svima htio dokazati da je "čovjek od bronce", izliven u jednom komadu, od najtvrđe legure, i da ovo nije njegov labuđi pjev, nego početak novog uspona. Njegov saborski klub, doista, raste kao na kvascu. Od jednog zastupnika upravo je došao na njih 13, kao što je posljednjih dana i najavljivao.

Pročitajte više na: Samo želi reći: 'Ja, Milan, predsjednik RH'

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 20:00 07.Siječanj 2019.

    Kome to nije jasno,Vladi ili HDZ-u ako nisu u dogovoru onda Bandić vrši DRŽAVNI UDAR !