Top News
2297 prikaza

Janšin Kekec bi u rat i protiv RH i protiv partizana

Žan Mahnič
Screenshot Youtube
Žan Mahnič vjeruje da su kraj Pirana hravtski specijalci, te da su nacisti surađivali s NOB-om

Kad je predsjednik slovenskog parlamentarnog odbora za obranu, Žan Mahnič (27), sazvao sjednicu tog tijela kako bi se na njoj raspravljalo o "stupnju spremnosti slovenske vojske na mogući rat s Hrvatskom", mnogi su u nevjerici pomislili da je riječ o nekoj zabuni, možda kakvom opskurnom udruženju Zmage Jelinčiča, a ne stvarnom, parlamentarnom tijelu.

No, ubrzo se pokazalo da Slovenci doista imaju parlamentarca koji vjeruju da bi Slovenci i Hrvati mogli zaratiti zbog arbitražne presude oko Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva! Mahnič smatra da bi cijela situacija mogla eskalirati te da bi se dvije susjedne države mogle oružano sukobiti:

Žan Mahnič Žan Mahnič Top News Mladi Slovenac bi ratovao s Hrvatskom, ali s čim?

"Predsjednik parlamentarnog odbora za obranu niti u jednom trenutku nije pozvao na konflikt ili vojnu intervenciju protiv Hrvatske jer je svjestan da je mirno rješenje u interesu obje države i cjelokupne međunarodne zajednice", poručili su u utorak iz Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je Žan Mahnič član. Sjednicu je, tvrde, sazvao "zbog rastućih tenzija nakon arbitražne presude".

Na sjednicu pod nazivom "Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma" Mahnič je pozvao generale, obavještajce i slovensku ministricu obrane Andreju Katič. Međutim, dolazak je odmah u startu otkazao slovenski premijer Miro Cerar jer kako je naveo, smatra da održavanje sjednice neminovno šalje loše signale prema Hrvatskoj.

"Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, no to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama", obrazložili su iz Cerarova kabineta. Mahniču ipak nije jasno zašto ga premijer ne želi podržati jer je upravo Cerar inzistirao da se u jeku migracijske krize, u zakon o obrani unese odredba koja propisuje da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

Alternativni - vojni scenariji?

A upravo ono što je Mahnič od Vlade htio doznati na zatvorenoj sjednici jest informacija ima li slovenska Vlada neke alternativne scenarije, po kojima bi vojska sudjelovala u implementaciji arbitražne odluke i pomogla policiji kod čuvanja mira na granici u Savudrijskoj vali. Uz to, zanimalo ga je očekuje li Vlada eskalaciju sukoba i smatra li da postoji mogućnost izbijanja konflikta među susjedima zbog crte razgraničenja.

Zbog svega navedenog je, Mahnič smatra da je rasprava potpuno primjerena, legitimna i štoviše, nužna za slovensku sigurnost i opstojnost. Iz SDS-a su naveli i da je Mahničeva zadaća kao izabranog predstavnika slovenskog naroda ulaganje svih mogućih napora kako bi osigurao da sigurnost građana Slovenije ne bude ugrožena ili dovedena u pitanje. Slovenski premijer Cerar odmah nakon najave o održavanju sjednice, pozvao je Mahniča da ju otkaže, no predsjednik odbora za obranu je to ipak odbio.

Naslovnica knjige Aleša Debeljaka Knjigomanija Kultura Aleš je bio jedan od onih ljudi čije vas društvo ispunjava nečim većim

On pak optužuje Cerara da ništa ne radi po pitanju implementacije arbitražne presude. Nakon što je sjednicu bojkotirao Cerar, uz njega su stali i čelnici brojnih stranaka. Samo jedna od njih je Stranka modernog centra, na čijem je čelu upravo slovenski premijer. Cerara podržava i slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je po slovenskom Ustavu zapovjednik oružanih snaga. Istaknuo je da nikako nije za nasilje te da Slovenija, kao i Hrvatska, odluku arbitražnog suda trebaju primijeniti na miran način.

Žan Mahnič, slovenski parlamentarac | Author: YouTube YouTube
Mahnič je na konferenciji za novinare dva dana prije održavanja sjednice izjavio kako je zbog curenja informacija iz ureda premijera Cerara načuo da hrvatska vlada u Savudrijsku valu šalje dva broda, jedan kod Umaga i jedan u okolicu Pule. Na brodovima su, tvrdi Mahnič, navodno pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske, a ne pripadnici obalne straže.

"Njihov cilj je spriječiti provedbu arbitražnog sporazuma. Hrvatska je spremna braniti svoju zemlju, ali ne znamo kako će to napraviti. Ne daj Bože da dođe do konflikata, koje možemo očekivati s hrvatske strane", rekao je Mahnič koji, unatoč protivljenjima političkih kolega, nije odustao od razgovora o spremnosti i pripravnosti slovenske vojske u slučaju rata s hrvatskim susjedima.

Slovenski Hasanbegović

Žan Mahnić se prije političke karijere bavio anketiranjem i direktnom prodajom. Trenutačno studira na drugoj godini obrane i zaštite, a u slobodno vrijeme svira klavir i orgulje.

U Slovensku demokratsku stranku bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše učlanio se prije devet godina, a u parlament je ušao 2014. Mahnič se u parlamentu već ‘proslavio’ angažmanom koji neodoljivo podsjeća na našeg Hasanbegovića, pa je imao istupe u kojima je spominjao "lažni mit o narodnooslobodilačkoj borbi", a jednom je branio i tezu svog stranačkog kolege da su u Drugom svjetskom ratu komunisti kolaborirali s nacistima!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • afromania 17:08 16.Rujan 2017.

    mogao bi on meni na kiosk po pljuge i u pekaru po burek... a onda ga posaljem u kut, dok ga netrebam opet... bogec