Top News
1688 prikaza

Jacinda: Premijerka i bivša DJ-ica koja je osvojila svijet

Jacinda Ardern
1/14
REUTERS
Jacinda Ardern neobična je liderica s vrlo živopisnom biografijom, koja je pravo osvježenje u moru desnih i profašističkih političara

Odrastala je među voćnjacima, traktorima i ovcama, pripadala je mormonskoj crkvi sve dok nije shvatila da se protive gay brakovima (sada je agnostik), radila je kao prodavačica ribe i DJ-ica u klubovima da bi postala jedna od najmlađih liderica zemlje slobodnog svijeta, i rodila je bebu za vrijeme svog mandata (uzela je samo 6 tjedana slobodnog, a oko grižnje savjesti se savjetovala s Barackom Obamom).

Jacinda Ardern neobična je liderica neobične i pomalo izolirane otočne države, Novog Zelanda. Isti je taj Novi Zeland u centru pažnje radi do sada najvećeg terorističkog napada na Južnom otoku, u mjestu Christchurch gdje je bijeli supremacist upao u džamiju i pobio 50 ljudi. Jedna od prvih stvari koje je laburistica Ardern napravila, osim što je otišla tješiti žrtve, jest da je izjavila kako će će poluautomatske i jurišne puške biti zabranjene u skladu s novim zakonima o oružju.

Jacinda Ardern | Author: REUTERS REUTERS
Brza je to i efikasna reakcija nakon "misli i molitva" na koje smo naučeni kod Amerikanaca. I dok Trump i europski desničari i dalje ne žele priznati porast nasilja nad manjinama od strane bijele većine, 38-godišnja Ardern nema taj problem. U svojim govorima nije htjela niti izreći ime ubojice jer, kaže, ne zaslužuje pažnju niti to da izgovaramo njegovo ime. On je, pak, bio inspiriran Breivikom i slušao četničke pjesme.

Još je to jedan potez, takvo racionalno i empatično razmišljanje, koje je Ardern učinilo popularnom diljem svijeta. Laburistkinja, iako je iskusna političarka, daje dojam da ne manipulira te kaže što joj je na umu. Tako se nije pretjerano suzdržavala pokazati da voli Obamu, a ne Trumpa, a otvoreno je rekla i da smatra da će za njezinog života Novi Zeland postati republika i odcijepiti se od Velike Britanije i krune.

"Znam kako ja želim da me se tretira kao ženu, kako želim da se tretira moju majku. I često zaboravljamo da ljudi uče iz načina kako se političari ponašaju. No, ja njihovo ponašanje ne mogu promijeniti", rekla je o Trumpu kojeg je također osramotila rekavši da ju je "zamijenio za suprugu kanadskog premijera Justina Trudeaua".

Teroristički napad u Novom Zelandu Globalni fenomen Top News Krvavi pir luđaka: Kako su mu četnici postali uzor?

Beskompromisna feministkinja platformu je gradila na iskorjenjivanju siromaštva, posebice dječjeg, feminizmu, socijalnim pravima te ekologiji. Zanimljivo je kako je uz sve to pobornica vrlo kontrolirane imigracije na otoke, ali je na međunarodnim susretima spremna govoriti u ime svojih susjednih otočnih nacija Kiribati i Tuvalu koje se radi podizanja mora suočavaju s nestankom.

"Ako mi ne dignemo glas za njih, tko će? Posebno jer dijelimo sudbinu "izoliranih država" na karti svijeta", pita se.

Express je već pisao o tome kako je ljevičarka ljevija od Bernieja Sandersa (što zapravo nije teško) postala čelna osoba vrlo, vrlo tradicionalno kapitalističke države. 

Jacinda Ardern | Author: REUTERS REUTERS
"Kapitalizam mora pokazati svoje ljudsko lice", "ako imate stotine tisuća djece koje nemaju dovoljno za osnovne potrebe, kako biste to nazvali nego promašajem kapitalizma", porezi za najbogatije, izgradnja socijalnih stanova... s takvim stavovima Jacinda Ardern je na izborima izborila za svoju Laburističku stranku 46 od 120 mjesta u parlamentu, pisao je Express kada je izabrana.

Zemlja brojnih prirodnih resursa, nacija koja pod svojom kontrolom ima i komadić Antarktike, pet puta veće površine od Hrvatske i sa samo 4,8 milijuna stanovnika, 21. je na svijetu, između Japana i Francuske, po BDP-u po stanovniku. Po paritetu kupovne moći je 32., između Južne Koreje i Italije. Istodobno, u toj zemlji čak trećina djece, njih oko 300.000, živi ispod granice siromaštva. I to se još rapidno mijenja iz godine u godinu. Činjenica je da je Novi Zeland zemlja koja pogoduje bogatima, koja jako ne pogoduje siromašnima, radnicima i srednjem sloju. I sada je odjednom dobila premijerku koja je žestoka zagovornica sindikalnog organiziranja, socijalnih prava, koja je u pravom smislu riječi socijalistkinja, pisao je Express o novoj liderici koja je pažnju svijeta zadobila i kada je svoje novorođeno dijete dovela na radno mjesto i tamo ga dojila.

"Ja niti sam prva žena koja je rodila dok je na ovakvoj poziciji, i planiram "multitaskati". Da, ponekada partner i ja teško organiziramo život. I sigurna sam da policiji nije lako klipsati za mnom kada idem po mlijeko, ili u voćnjak ili joggiram, ali naučena sam na jedan slobodan stil života i ne mogu se od toga do kraja odviknuti. Čak se trudim stići ponekada nešto i skuhati, iako, naravno, posao nikada ne smije trpjeti", rekla je Ardern u jednom intervjuu te spomenula kako ju je jedan postariji gospodin zamolio za selfi dok je birala rublje i grudnjake u dućanu.

I oni koji se sa njome politički ne slažu kažu da "djeluje vjerodostojno" i kao da joj je "zaista stalo do građana koje predstavlja". Tako se nije libila niti pojaviti u džamiji u Christchurchu te pokrivene glave grliti okupljene, koje naziva "braćom i sestrama".

"Kad po noći ne spavam, ne spavam jer razmišljam o dječjem siromaštvu, klimatskim promjenama i reformi zatvorskog sustava", kaže Ardern kao iz topa, a prenosi The Guardian.

Oni koji je kritiziraju kažu kako se na njezinom Instagramu vidi više čajanki sa zvijezdama (poput Eda Sheerana) negoli sa siromašnima, ali i da se tijekom njezinog mandata zapravo mnogo toga reklo ali malo napravilo.

Ardern kaže da su takve kritike "dio posla".

"Nekada sam imala mnogo tanju kožu, to bi me slomilo i paraliziralo i ne bih mogla obavljati svoj posao, sada sam donekle oguglala", tvrdi.

Terorist iz Christchurcha Trag zločinca Top News Otkrivamo: Gdje je po Hrvatskoj bio terorist s Novog Zelanda

Za svoje dijete, koje je dobila s partnerom, televizijskim voditeljem Clarkeom Gayfordom (s kojim se upoznala nakon što joj je on poslao zabrinuto pismo o jednom zakonu), želi jednostavno odrastanje kakvo je imala ona. Kultna je fotografija male Ardern na kamionetu za prijevoz ovaca s "fudbalerkom" na glavi.

"To je za četverogodišnju mene bio vrhunac mode tada. Moje odrastanje nije moglo biti više "kiwi" no što je bilo, od prodavanja jabuka za džeparac do veranja po stablima", kaže kći policajca i kuharice iz školske kantine.

Već je u srednjoj školi pokazala afinitet za aktivizam pa je organizirala peticiju da se djevojčicama dopusti nošenje hlača u školi, i tako je krenulo.

Jacinda Ardern | Author: REUTERS REUTERS
Radila je i za Tonyja Blaira u njegovom kabinetu, posebno u trenutku kada je predavao vlast Gordonu Brownu.

"Ja sam bila samo sitni kotačić goleme mašinerije, ali puno sam naučila", prisjeća se Ardern.

Što se Velike Britanije tiče, iz njezine se politike i nastupa da iščitati kako želi jači, glasniji i vidljiviji Novi Zeland, ali odbija raspravljati o kraljevskoj obitelji.

"Mislim da kreiranje republike nije prva stvar na pameti Novozelanđana, ali mislim da će se dogoditi za moga života", kaže diplomatski.

Nekada strastvenoj partijanerici i DJ-ici sada je hobi smišljati glazbene liste za dugotrajna putovanja avionom. Druži se, navodno, s istim ljudima kao iz djetinjstva.

Jacinda Ardern | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Njezina prijateljica, urednica u magazinu Marie Claire's Isabelle Truman kaže kako je "ona ista osoba kao prije 15 godina, samo što sad još vodi državu".

"Od djetinjstva sam primjećivala kada nešto nije pošteno, samo kad si klinac ne znaš kako bi to nazvao. Počela sam se baviti takvim temama još kao dijete, i nije mi bilo skroz lako kao ženi. Često me i danas gledaju kroz imidž i izgled, a ne sadržaj i poruku", kaže političarka koja se opisuje kao "pragmatičnog idealista", ali to pretjerano ne ističe jer misli da su svi Novozelanđani, zapravo, takvi.

"Postanete praktični kad živite u ruralnom okruženju, i izolirani ste, ali ne znači da i dalje ne radite na idealima", opisuje državu koju vodi Jacinda Ardern.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 12:20 22.Ožujak 2019.

    u europi, za razliku od novog zelanda, manjina terorizira većinu