Top News
10704 prikaza

J. Koreja: Izbrisat ćemo Kim Jong-una s planete!

Sjevernokorejska raketa iznad Japana, ilustracija
Pixabay
Kim Jong-un prijeti svima oko sebe, raspucao se iznad Japana, cijeli svijet gubi strpljenje

Nakon što je Sjeverna Koreja lansirala još jednu raketu preko teritorija Japana, ovaj put srednjeg dometa, dalje nego prošli put, Tokijo je upozorio Pyongyang da "Sjeverna Koreja" nema svijetlu budućnost. I dok se Sjeverna Koreja grozi da će potopiti Japan, javila se i Južna Koreja. "Naša zemlja posjeduje moć razoriti Sjevernu Koreju preko granice oporavka. U situaciji poput ove, dijalog s Kim Jong-unom nije moguć", kazao je Moon Jae-in, predsjednik Južne Koreje.

Agencija Yonhap ga je citirala i kad je natuknuo da bi Seul mogao imati svako pravo odgovoriti oružjem na provokacije Sjeverne Koreje usmjerene protiv Japana kao saveznika Seula. Prethodni projektil koji je režim Kim Jong-una lansirao preko Japana prošlog mjeseca, bio je istog modela kao i ovaj sad; Hwasong 12. No, sada je, preletjevši otok Hokaido, nastavio letjeti ukupno 3700 kilometara. Seul navodi da je ovo već 19. projektil koji je Pyongyang lansirao ove godine.

Kim Jong-un Sudbina diktatora Top News Najveći strah Kim Jong Una - završit će kao Gaddafi

Povrh toga, Pyongyang je vrlo nedavno proveo i svoj šesti nuklearni pokus, smatra se da je sad bila riječ o hidrogenskoj bombi. Vojni odgovor Seula zasad su izvanredne vojne vježbe s balističkim projektilima, a istodobno NATO je pozvao cijeli svijet, posebno Kinu i Rusiju, da reagiraju na ovakvo ponašanje Kima Jong-una.

Sjevernokorejski vođa posljednjih dana odašiljao je posebno ratoborne izjave, poput one da će "zatući SAD poput bijesnog psa", da će SAD "svesti na pepeo i tamu", da će "zbrisati Južnu Koreju" i tome slično. UN je prije nekoliko dana zato i uveo novi niz sankcija Sjevernoj Koreji; zabranjen joj je sav izvoz tekstila, sav uvoz zemnog plina, kondenzata, nafte i naftnih prerađevina, a svim članicama UN-a zabranjeno je i zapošljavanje državljana Sjeverne Koreje.

Na taj način UN namjerava Sjevernoj Koreji prekinuti sve puteve kojima je dolazila do konvertibilnih valuta. Sve odluke, a to je posebno značajno, Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je jednoglasno. Stvari su se u vezi te zemlje definitivno promijenile. U NR Kini, koja je do sada uvijek na ovaj ili onaj način zagovarala suverenitet sjevera Korejskog poluotoka, sada stanovništvo većinski želi da se potpora Kine toj zemlji konačno uskrati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.