Top News
3814 prikaza

Izvlačenje dječaka iz špilje trajat će tjednima ili mjesecima

Zarobljeni dječaci u špilji
1/14
Handout/REUTERS/PIXSELL
Slučaj nestalih dječaka pretvara se u jednu od najkompleksnijih akcija spašavanja nakon što je svijet odahnuo kada su uopće pronađeni živi

Grupa od 12 dječaka i njihov trener prije devet su dana zapeli u špilji Tham Luang Nang Non na sjeveru Tajlanda. Napokon su pronađeni živi no vrlo umorni i iscrpljeni. S obzirom da ne znaju plivati niti roniti ne zna se kako će ih izvući na površinu. Pokušavaju ispumpati špilju koju je poplavio monsun no male su šanse da je "osuše" dovoljno da mogu izaći van.

S druge strane brojni su stručnjaci rekli kako su planovi da se dječake nauči roniti te da sami izrone kroz vodu koja je toliko muljava da izgleda kao "ohlađena kava". Plan je, kažu spasitelji, donijeti im hranu i dati im priliku da povrate snagu te ih onda izvući na površinu bilo kroz koju će izbušiti ili ronjenjem.

Tham Luag špilja je dugačka 10 kilometara i prepuna uskih i zavijenih prolaza prekrivenih muljem. Navy SEAL roniocima trebalo je šest sati da prođu teren te dođu blizu dječacima koji su prije devet dana nakon treninga u subotu ujutro (23.06.) s trenerom otišli istraživati špilju koju on dobro poznaje.

Scena iz filma Sanctum Noćna mora Life Ronio i zalutao: Dva dana bez zraka u špilji pod vodom

Imaju između 11 i 16 godina, dok njihov trener, Ekkapol Chantawong ima 25 godina. Njihov je nestanak prvo prijavila jedna od majki kojima se sin nije vratio tu večer kući.

"On te dečke obožava, ako su živi onda se brine za njih, to je sigurno", rekla je njegova teta.

Lokalni su službenici pronašli njihove bicikle prislonjene na ogradu ispred ulaza u špilju te tenisice za trening pokraj njih. Dan kasnije, 24.06. odlučili su pokrenuti potragu usprkos tome što kiše i dalje padaju na. Pronalaze otiske ruku i nogu dječaka te su uvjereni kako su se povlačili dublje u tunele kako bi pobjegli od razina vode koje rastu. Ispred špilja se ubrzano okupljaju članovi zajednice i obitelji nestalih.

U sljedeća dva dana ronioci opremljeni kisikom i hranom traže dječake, a ispred špilje niču mali oltari ispred kojih se može moliti. Kiše ne prestaju, a ronioci smatraju da su se svi povukli u podignuti dio špilje imena Pattaya Beach. Ronioci dolaze do raskrižja nekoliko kilometara unutar špilje no brzaci muljevite vode zatvorili su jedini ulaz do Pattaya Beacha. Premijer Prayuth Chan ocha od nacije je zatražio da na svaki način podrže spašavanje.

U srijedu 27. lipnja potrazi se pridružuje i 30 članova američke vojske uključujući i specijaliste za preživljavanje. Pridružuje im se troje Britanaca koji su se specijalizirali za ronjenje i koji trebaju pomoći s izvlačenjem ili treningom dječaka. Uvjeti za rad nisu ništa lakši, pa je dan kasnije, 28. potraga prekinuta, a pumpe za ispumpavanje špilje van izbacuju vodu koja je doslovno crna.

Šalju se dronovi kako bi se pronašli alternativni pristupi ili mjesta gdje se s vanjske strane može probiti do mjesta na kojem se sumnja da su dječaci, a 29. lipnja i pronalaze otvor no ne znaju vodi li tamo gdje su dječaci. Prayuth Chan ocha i budisti smiruju roditelje od kojih su neki odvedeni u bolnicu radi šoka.

Mali prekid ružnog vremena i kiše omogućava roniocima da se probiju malo dublje u špilju, no i dalje daleko od onog gdje su dječaci. Ekipe i dalje traže alternativne otvore dok spasitelji vježbaju proces bušenja kako bi što prije izvukli dječake kad ih nađu.

Prvog srpnja ronioci se probijaju više no ikada, te uvlače stotine boca s kisikom i druge opreme kako bi dolje mogli ostati duže. Kako se probija sunce Narongsak Osottanakorne, guverner Chiang Rai provincije kaže kako su se uvjeti popravili.

Drveni mol u Phuketu, u Tajlandu TURISTIČKI PAKAO Life Mračne tajne Tajlanda: Ne idite tamo sami

Jučer, ili 02. srpnja, dječaci su skupa s trenerom pronađeni 400 metara dalje od Pattaya Beach kojoj su također zaprijetile vode. 

Bill Whitehouse iz britanskog udruženja spasitelja kaže kako su male šanse da se dječake koji ne znaju plivati nauči da sami rukuju opremom te da rone, i kako je mnogo bolji plan dječake voditi u skupinama okružene s nekoliko profesionalaca.

Ekipa na terenu moli da im se donira dvadesetak manjih profesionalnih ronilačkih maski jer oprema koju oni imaju nije prilagođena djeci.

"Ronjenje u špiljama je izrazito opasna aktivnost posebno za neiskusnog ronioca. Mislim da je bolje da ih ako treba tjednima ili mjesecima opskrbljuju s hranom i da se čeka dok ne mogu išetati iz špilje, ako ih se ne može izvući bušenjem rupe na površini", kaže Anmar Mirza, koordinator američke National Cave Rescue komisije.

Zatočenici su dobrog mentalnog stanja i relativno su mirno primili vijest da ih se ne može odmah izvući van te da će vjerojatno jedno dulje vrijeme provesti u špilji. 

Jedan je od ronioca prepričao i prvi kontakt s dječacima.

Ronioc: Koliko vas je?

Dječak: Ima nas 13...

Ronioc: Odlično, svi ste tu

Dječak: Da, da... Hoćemo li izaći danas?

Ronioc: Ne, ne danas, samo nas je dvoje, ali stižemo, biti će ok, mnogi dolaze po vas, mi smo samo prvi.

"Mentalno su stabilni, što je jako dobra vijest. Na svu sreću trener je bio dovoljno lucidan da ih sve zadrži zajedno, da se griju i konzerviraju energiju", kaže jedan od ronioca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.