Top News
2639 prikaza

Izraelski Gromovi slave Oluju iznad Knina

Izraelski F16 iznad Knina
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Prije nekoliko dana pristigli izraelski borbeni zrakoplovi uveličali su proslavu Oluje

Dva izraelska borbena aviona F-16 u formacijskom letu s dva hrvatska MiG-a 21 preletjela su u nedjelju iznad Kninske tvrđave u sklopu svečanog programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Borbeni avioni Države Izrael i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poletjeli su iz 91. zrakoplovne baze Pleso u Zagrebu, gdje su izraelski F-16 pristigli prije tri dana kako bi zajedno s hrvatskim MiG-ovima sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi VRO Oluja, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Stanje u Kninu nakon Oluje Oluja Top News Pad Krajine: "Ustaše ušle u Knin bez borbe..."

Tim je činom na simboličnoj razini povezana slavna prošlost pobjedničke Hrvatske vojske i perspektivna budućnost naših Oružanih snaga, u čijem će sastavu biti i borbeni avioni F-16 C/D Barak kao jamac opstojnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i sigurnosti hrvatskog zračnog prostora, ističe se u priopćenju.

Također, time je još jednom potvrđeno prijateljstvo Republike Hrvatske s Državom Izrael, strateškim partnerom s kojim Hrvatska razvija i jača suradnju na području obrane i gospodarstva, a pečat tome je upravo Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela u ožujku ove godine.

1/7

"Povijesni dolazak Sedme i Četvrte gardijske brigade, podizanje hrvatskog barjaka i dolazak predsjednika Tuđmana na Kninsku tvrđavu obilježio je hrvatsku povijest. Danas, 23 godine nakon veličanstvene operacije Oluja, ovogodišnju proslavu uveličali su izraelski F-16. To je dokaz partnerstva, savezništva Hrvatske, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Ponosan sam što su ovdje u Kninu naši prijatelji iz SAD-a i Izraela te saveznici iz NATO-a. Jačamo Hrvatsku vojsku i učvršćujemo odnose s prijateljima i partnerima i tako jačamo sigurnost. Danas se s posebnim osjećajem sjećamo svih hrvatskih branitelja, iskazujući im zahvalnost za sve što su dali za slobodu naše Hrvatske", izjavio je na Kninskoj tvrđavi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Uz najviše državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin ovogodišnju proslavu vojno-redarstvene operacije Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael, koji su također bili na Kninskoj tvrđavi.

Milan Martić Skrivanje u Srbiji Top News Martić: "Počinje Oluja, a ja spavam u gaćama"

U letačkom programu sudjelovala su 24 zrakoplova iz sastava HRZ-a, i to helikopteri Kiowa Warrior OH-58D, Bell 206-B, Mi-8 i Mi-171Sh te avioni Zlin 242L, Pilatus PC-9, Airtractor AT-802 i Canadair CL-415, kao i dva MiG-a 21 uz dva gostujuća izraelska F-16 Barak. Istovjetni višenamjenski borbeni avioni 4. generacije od 2020. godine ući će u sastav HRZ-a i činiti udarnu snagu Hrvatske vojske.

Nakon počasnog preleta izraelskih i hrvatskih borbenih aviona, uslijedio je prigodan program akro grupe "Krila Oluje", čime je završen svečani program na Kninskoj tvrđavi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.