Top News
3783 prikaza

Izrael: Mogli smo baciti nuklearnu bombu

Eksplozija nuklearne bombe
Thinkstock
Svjedočenje umirovljenog časnika govori o nuklearnom oružju i ozbiljnim planovima za njegovo korištenje

Izrael već desetljećima odbija potvrditi ili negirati posjedovanje nuklearnog oružja, što oni nazivaju politikom nuklearne ambivalentnosti. Međutim, nedavno objavljeni tajni dokumenti otkrivaju da su Izraelci planirali iskoristiti nuklearnu bombu tijekom šestodnevnog rata 1967. godine, piše britanski Independent.

Htjeli su aktivirati bombu na jednoj od planina Sinaja kao upozorenje egipatskoj vojsci, a sve u nadi da će arapske zemlje odustati od svojih napada. Operacija nije nikad provedena zato što je Izrael pobijedio u tom ratu u samo šest dana.

Umirovljeni časnik izraelske vojske Itzhak Yaakov bio je, između ostaloga, zadužen za nadgledanje operacije Šimšon (Samson). Bila je to na brzinu sklepana operacija postavljanja nuklearne bombe na Sinaj koju bi mogli aktivirati po naredbi tadašnjeg premijera Levija Eškola. Tijekom brojnih razgovora s Avnerom Cohenom 1999. godine je Yaakov otkrio da je bio zadužen za smišljanje planova, da je odabrao nekoliko helikoptera koji će prebaciti napravu do Sinaja te da su pripadnici elitne jedinice Sayeret Matkal bili spremni ispratiti helikoptere.

David Ben Gurion, prvi predsjednik Izraela 1948. | Author: Public Domain Public Domain

Za lokaciju aktiviranja bombe odabrana je planina dvadesetak kilometara udaljena od velikog egipatskog vojnog kompleksa u Abu Ageili. "Imate neprijatelje koji prijeti da će vas odbaciti u more pa mu i povjerujete. Kako ga zaustaviti? Morate ga prestrašiti. Ako imate nešto čime ga možete ustrašiti, onda to i iskoristite", rekao je Yaakov.

Poprilična udaljenost od velikih egipatskih gradova, ali i činjenica da je to bila relativno mala bomba ukazivalo je na to da su Izraelci planirali samo ustrašiti arapske napadače, a ne nanijeti teške gubitke.

Prva je to, koliko toliko službena, potvrda da Izrael doista i posjeduje nuklearno oružje. Već desetljećima neki izraelski dužnosnici daju za naslutiti da imaju spremne razorne bombe, ali nitko nije htio potvrditi niti negirati takve informacije. Jedan bivši zaposlenik izraelskog nuklearnog postrojenja dobio je 18 godina zatvora zato što je britanskim medijima predstavio slike i opise navodnog programa razvoja nuklearnog oružja u Izraelu.

Bivši izraelski veleposlanik u SAD-u, Michael Oren, kaže da sumnja u istinitost čitave Yaakovove priče. "Objavljeni su deseci tisuća dokumenata povezani sa Šestodnevnim ratom. Ne postoji niti jedan dokaz koji bi potvrdio Yaakovovu priču", rekao je Oren.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.