Top News
13424 prikaza

Iznijeli 7 tona zlata iz zemlje i više ga ne mogu naći

Nicolas Maduro
1/5
REUTERS
Načini spašavanja Madura razotkrili su podzemnu međunarodnu mrežu politike i ekonomije

Dva aviona koja su u ranu zoru u dva navrata tijekom prvih dana ožujka poletjela iz zračne luke u Caracasu prema Ugandi nosila su iznimno vrijedan teret. Ruski charteri ponijeli su sa sobom najmanje 7,4 tone zlata čija je tržišna vrijednost procijenjena na oko 300 milijuna dolara. Dužnosnici u Venezueli i Ugandi, kao i strani diplomati, te venezuelanski oporbeni zastupnici tvrde da Nicolas Maduro već neko vrijeme prodaje rezerve zlata ove nekoć najbogatije južnoameričke zemlje.

Kako kažu, pošiljka koja je ukrcana na avion ruskog zračnog prijevoznika sadržavala je zlatne poluge a nakon što su preletjele ocean, one su završile u zračnoj luci Entebbe na obali Viktorijinog jezera. Dio je to Madurove tajne operacije kako bi izbjegao američke sankcije. Slijetanje aviona sa zlatom na ugandsku međunarodnu zračnu luku potvrdio je i glasnogovornik ugandske nacionalne policije Fred Enanga.

U popratnoj dokumentaciji zapisano je da je zlato stiglo u ingotima od kojih su neki s etiketama i pečatima, djelomično izgrebani, ali vlasništvo venezuelanske središnje banke, rekao je policajac koji je i osobno vidio pristiglu robu i dokumente. Zapisi o letovima pokazuju da je zlato na put krenulo iz Caracasa.

Juan Guaido Puč u Venezueli Top News Guaidove balkanske veze: Hrvati priznali, Srbi obučili,...

Pošiljke otkrivaju vezu u globalnoj sivoj ekonomiji koja pomaže Maduru da se održi na vlasti zahvaljujući svojim simpatizerima i prijateljima širom svijeta, te uspješno zaobilazi međunarodne financijske institucije i sustav platnog prometa kojim dominira SAD i američki dolar. Washington, kao što je poznato, podržava opozicijskog venezuelanskog lidera Juana Guaidóa kao legitimnog predsjednika Venezuele. SAD je Maduru, njegovim institucijama i poklonicima nametnuo financijske i druge sankcije i zaprijetili su strogim kaznama svima koji bi poslovali s Madurovim režimom.

Napetost između Madura i Guaidóa podijelila je i svijet jer je 50 zemalja slijedilo SAD i priznalo Guaidóa, dok su Rusija i druge poduprle Madura. Venezuela je nekoć bila bogata zemlja jer leži na izvorima nafte, no otkako je cijena nafte u svijetu pala, u zemlji je zavladao potpuni kaos i nezapamćena nestašica svih proizvoda od prehrambenih, do onih higijenskih, ali i lijekova.

Prodaja zlata, kažu SAD i drugi dužnosnici, jedini je financijski izlaz za Madurovu vlast. No, dok venezuelanski narod pati, drugi od toga imaju koristi. Zlato koje je stiglo u Entebbe odmah je prebačeno iz zračne luke u 500 metara udaljenu rafineriju zlata. Tvrtka African Gold Refinery ili AGR zlato koje prerađuje izvozi dalje na Bliski istok, kažu iz policije u Ugandi.

Rafinerija je počela s radom 2015. Dio zlata koje je prerađivala ova rafinerija prijašnjih je godina dolazio također iz Konga i drugih afričkih zemalja koje su bile zahvaćene sukobima, tvrde u policiji u Ugandi, a to potvrđuju i tamošnji dužnosnici u državnim i financijskim, te obavještajnim službama i agencijama, kao i lokalni krijumčari.

Putevi krijumčarenog zlata iz Venecuele

Zlato iz rafinerije također odlazi dobrim dijelom i u lance koji opskrbljuju ovom vrijednom kovnom američke gigante poput General Motorsa, General Electrica i Starbucks Corporation. O tome svjedoče dokumenti iz 2018. godine koje posjeduje Komisija za vrijednosne papire i burze iako su SAD poduzele mjere da odvrate upotrebu minerala i rude iz Konga.

"General Motors zabranjuju dobavljačima korištenje proizvoda nastalih prisilnim radom ili su dio koruptivne poslovne prakse“, rekao je glasnogovornik ove tvrtke, dok su iz General Electricsa, kao i iz Starbucksa odbili odgovoriti na upite za komentar.

Cherry Anne Dacdac, generalna direktorica African Gold Refinery, kaže da tvrtka nije u procesu proizvodnje koristila nikad krijumčareno ili zlato koje dolazi iz zaraćenih područja, no odbila je komentirati pošiljke koje su u tvornicu stigle u ožujku. Kaže da su svi poslovi AGR-a zakoniti i da je na sastanku uprave u ožujku dogovoreno da neće prihvatiti transakcije povezane s Venezuelom.

"AGR preradila i izvezla više od 38 tona zlata od početka poslovanja“, rekla je Dacdac. No, zahvaljujući upravo ovoj rafineriji zlato je u 2018. godini nadmašilo kavu i postalo vodeći izvozni proizvod Ugande, koja ovaj metal sama vadi u zanemarivim količinama.

Prema podacima koje donosi Wall Street Journal, još 2013. godine ova afrička država proizvodila je godišnje samo 4 kg zlata, a izvezla 494 kg. Godinu dana kasnije zlato je bilo zanemarivo i po proizvodnji i po izvozu - proizveli su ga također 4 kg, a izvezli 11 kg. No od 2015. godine sve se naglo mijenja. Uganda je te godine proizvela 24 kg, a izvezla 1.118 kg zlata. Već 2016. godine proizvode tek 13 kg, a izvoze 8.639 kg. U 2017. godini proizvode tek 11 kg, a izvoze opet oko 8,5 tona, da bi 2018. proizvodnja ostala na istoj razini, ali je izvoz skočio na začudnih 13.200 kilograma zlata. Neobjašnjive brojke može objasniti jedino pojava AGR-a. 

Juan Guaido Ameri tvrde Top News Guaido prošao obuku "vojske" koja je rušila Miloševića

Čini se da rafinerija djeluje uz potporu Ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija, a na to ukazuju i službeni dokumenti koje je Wall Street Journal dobio na uvid. Glasnogovornik predsjednika Musevenija kaže kako predsjednik "podupire tvornicu kao i sve druge investitore" u svom nastojanju da transformira gospodarstvo Ugande.

Prethodna prodaja zlata Madurove vlade već je bila predmet sporova. Od kraja 2017. do 1. veljače 2019. središnja je banka prodala najmanje 73,3 tone zlata čija je tržišna vrijednost procijenjena na oko 3 milijarde dolara a otkupile su ga tvrtke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskoj. Podatke je objavila u veljači financijska komisija Narodne skupštine Venezuele.

Bijela kuća je 1. studenog prošle godine najavila sankcije za zaustavljanje prodaje venezuelskog zlata. Od tada je iz središnje banke Venezuele nestalo više desetaka tona i ono je tajno izvezeno, tvrde oporbeni zastupnici i osoba koja e upoznata s rezervama banke. Banka je tjednima ostala bez struje i vode.

"To je igranje vatrom", kaže jedan od zastupnika Ángel Alvarado, koji je u komisiji za financije.

"Režim vadi zalihe, prodaje sve što je vrijedno da bi se održao na vlasti."

Službenik Ministarstva financija je rekao: "Riznica je predana u ruke onima koji bi trebali biti odgovorni, a zapravo se bave korupcijom u sektoru koji nadzire venezuelansko zlato“.

Glasnogovornici venecuelanske središnje banke i Ministarstva informiranja nisu odgovorili na zahtjeve za komentare. Madurova vlada uglavnom taji podatke o prodaji zlata i rutinski odbacuje sankcije i optuže za šverc i prodaju zlata je malo javno govorila o svojoj prodaji zlata i rutinski odbacuje sankcije i optužbe za nedjela, kao dio međunarodne kampanje za ocrnjivanje Madurove vlasti u Caracasu.

African Gold Refinery je 2014. godine osnovao 54-godišnji Alain Goetz, belgijski poduzetnik koji se više od tri desetljeća bavio u Africi trgovinom zlatom. Inače, ovaj vrijedno metal ima na crnom tržištu jednu dodanu vrijednost. Gotovo je nemoguće ući u trag njegovom porijeklu nakon što je prerađeno. Ujedinjene nacije kažu da je zlato najvažnija rudača kojom se financiraju milicije i dijelovi naoružanih jedinica u Kongu i tako se zapravo plaća sukob u kojem su već milijuni ljudi izgubili život.

Prijave stigle vlastima, ali nitko nije reagirao

Čak i prije isporuke koja je u ovaj pogon stigla iz Venezuele, AGR je već bio predmet istrage ugandskih vlasti zbog sumnji da su prerađivali zlato koje se prokrijumčarilo iz sukoba u Kongu, kao i iz Južnog Sudana i Zimbabvea. Od ukupne količine, većina zlata je izvezena iz Ugande kao ugandsko zlato, a tako tvrde i djelatnici financijskih obavještajnih službi, kao i dužnosnici iz Konga i lokalni trgovci.

Sydney Asubo, izvršna direktorica Uprave za financijsku obavještajnu službu koja je vladino tijelo u Ugandi, te je zadužena za borbu protiv pranja novca, kaže da je agencija prijavila krijumčarenje vlastima i zatražila progon. Ali nije podignuta nikakva optužba ni za utaju poreza, ni za krijumčarenje, kao ni za pranje novca. Ali Minira, glasnogovornica u Inspektoratu kaže da postoji istraga, ali nije htjela otkriti pojedinosti.

Vlasnik rafinerije, Belgijanac Goetz i direktorica Dacdac kažu da su se pridržavali ugandskih i drugih zakona. Goetz poriče da postoje istrage. I Dacdac kaže da ne zna da postoje bilo kakve istrage koje bi provodile strane financijske obavještajne službe ili inspektorati.

Nicolas Maduro | Author: MARCO BELLO/REUTERS/PIXSELL MARCO BELLO/REUTERS/PIXSELL
Američki zakon poznat kao 'Dodd-Frank Act' iz 2010. godine predviđa odredbe kojima se tvrtke obeshrabruju u korištenju sirovina koje financiraju sukob u Kongu i traži se od njih da pomno paze što kupuju i od koga. Ali zakon ne smatra kupovinu tih roba nezakonitim ili ilegalnim. AGR se spominje kao dobavljač u opskrbnim lancima u čak 237 američkih tvrtki koje bez problema trguju i javno su to objavile u svojim prijavama za 2018. godinu.

Goetz kaže da je prodao AGR i zadržao kontrolu nad tvrtkom 'Goetz Gold' LLC, trgovačkim društvom sa sjedištem u Dubaiju. Goetz Gold još uvijek upravlja zlatom iz AGR-a, kaže on.

AGR-ova direktorica Dacdac nije odgovorila na zahtjeve za komentarima da li Goetz Gold upravlja zlatom tvrtke. Registar trgovačkog suda u Ugandi pokazuje da su dionice AGR-a u vlasništvu Goetza prenesene u veljači 2018. na AGR International LTD, sa sjedištem na Sejšelima. Direktorica Dacdac kaže da je tvrtka u vlasništvu pojedinaca i tvrtki porijeklom s Bliskog Istoka.

Nicolas Maduro Još gori skandal Top News Trump htio ubiti Madura, CIA mu to odbila

Dana 2. ožujka, Boeing 777 s crveno obojenim repom u vlasništvu ruske charter tvrtke Nordwind Airlines dotaknuo je pistu u Entebbeu točno u 6:35 ujutro. Trinaest sati prije poletio je iz Caracasa, a njegovu rutu prikazan je na aplikaciji Flightradar24. Iz Nordwinda nisu htjeli odgovarati na pitanja koja im je uputio Wall Street Journal.

"Policija i privatno osiguranje okupili su se na pisti kako bi preuzeli vrijednu pošiljku iz aviona koji nije prevozio putnike“, govori osoba koja je svjedočila slijetanju.

Operativno osoblje zračne luke uklonilo je teške pakete umotane u smeđi karton, a niti jedan od paketa nije prošao redoviti carinski postupak, kaže Enanga, glasnogovornik ugandske policije. Manje od sat vremena nakon slijetanja, paketi su pod privatnim osiguranjem prepraćeni u AGR čiji se pogoni nalaze preko puta pristupne ceste za zračnu luku, dodao je.

Unutar kartona bilo je 3,8 tona venezuelanskog zlata. Još dva paketa s 3,6 tona zlata iskrcanog iz istog zrakoplova koji je stigao iz Caracasa, ušli su u rafineriju dva dana kasnije. Do trenutka kad je policijska postrojba s policijskim snagama pregledala neobično velike pošiljke, 7. ožujka su izvršili pretres u AGR-u. No, do tada je prvi kontingent zlata već nestao i izvezen je na Bliski istok s konačnim odredištem u Turskoj, rekao je Enanga.

Visoki ugandski policajac tvrdi isto što i Goetz, a to je da je zlato poslano u Dubai. AGR-ova direktorica Dacdac nije odgovorila na pitanje je li tvrtka na čijem je čelu, izvezla zlato Goetz Goldu. Goetz pak tvrdi da zlato nije proslijeđeno u Tursku.

Htjeli prekinuti trgovinu zlatom i naftom iz Venecuele

Policija u Ugandi zaplijenila je preostalih 3,6 tona zlata u polugama s oznakama koje su identificirali kao vlasništvo venezuelanske središnje banke, govori jedan od časnika koji je i sam vidio ingote.

„Neke su etikete bile oštećene, kao da je netko pokušavao prikriti njihovo podrijetlo“, govori časnik. Dokumentacija koja je s njima stigla pokazuje da su ingoti izliveni 1940-ih.

Goetz i AGR-ova direktorica Dacdac kažu da policija nikada nije upala u rafineriju i nikada nije zaplijenila nikakvo zlato.

"AGR je predstavio sve potrebne dokumente kao dokaz da su sve transakcije prijavljene nadležnom tijelu - Upravi za prihode Ugande."

No, ovo nije prvi put da su vlasti identificirale da Goetz trguje venezuelanskim zlatom. Prošle godine, venecuelanska središnja banka prodala je zlato trima trgovačkim društvima u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u priopćenju venecuelanskog parlamenta o financiranju, uključujući i Goetz Gold, koji je kupio 21,9 tona.

Goetz kaže da je dio tog posebnog venezuelanskog zlata prošao kroz Gold Gold, ali da je došao iz tvrtke izvan Venezuele i nije prekršio američke sankcije jer su ugovori potpisani prije 1. studenog 2018.

Maduro i Gaddafi Povijest se ponavlja Top News Gaddafijev scenarij: Hoće li i njega poniziti i iskasapiti

Nakon američkih sankcija, otkupi od središnje banke Venezuele su presušili. Krajem siječnja, dok je još jedan Nordwindov Boeing 777 čekao na aerodromu u Caracasu, zastupnik venecuelanske opozicije José Guerra, bivši ekonomist u središnjoj banci, tvrdio je u parlamentu da je zrakoplov tu da odleti s 20 tona venezuelanskog zlata.

Sjedinjene Države javno su vršile pritisak na kupce u Turskoj i UAE-u.

"Moj savjet bankarima, brokerima, trgovcima, facilitatorima i drugim poduzećima je da se suzdrže od bilo kakve trgovine naftom, zlatom ili drugom robom iz Venezuele koju je ukrala venecuelanska mafija", objavio je 30. siječnja tweet Trumpov savjetnik John Bolton.

Dva dana kasnije, Noor Capital iz Abu Dhabija, koji je prethodno kupio 27,4 tone venecuelanskog zlata, prema financijskoj komisiji venecuelanskog parlamenta, priopćio je kako prekida takve kupnje. Flightradar24 pokazao je da se Boeing 777 vratio u Moskvu bez tereta.

Noor Capital je, nakon ove izjave od 1. veljače, odbio komentirati navode koji govore da su već bili kupili tri tone zlata iz Venezuele i to 21. siječnja.  

Dva mjeseca kasnije u Ugandi, kada je policija objavila da je zaplijenila pošiljku zlata i koju je nadzirala, oglasio se predsjednik Ugande Museveni. U pismu od 26. ožujka državni odvjetnik William Byaruhanga naredio je policijskoj jedinici za zaštitu minerala da oslobodi zlato i povuče časnike iz AGR-a.

"Policija je ispoštovala", kaže gospodin Enanga, glasnogovornik policije.

Nalog za oslobađanje zaplijenjenog zlata, napisao je gospodin Byaruhanga u pismu, došao je od predsjednika Musevenija, za kojeg je rekao da se dan ranije susreo. 

 "AGR je od sada upućen", navodi se u pismu, da "prestane i odustane od daljnjeg uvoza zlata iz Venezuele, do daljnjeg," pisalo je dalje u pismu. 

Pritisak na Ugandu i AGR pojačali su američki diplomati potvrdila je osoba upoznata s cijelim slučajem. 

Neredi u Venezueli Novi problemi Top News Diktator se ne da:Protivnike potrpao u zatvor

Glasnogovornik predsjednika Musevenija kaže kako je predsjednik uputio državnog odvjetnika da oslobodi oduzeto zlato nakon što su istražitelji odobrili uvoz. Državni odvjetnik Byaruhanga nije odgovorio na zahtjeve za komentare. AGR-ova čelna osoba, Cherry Anne Dacdac kaže da tvrtka nije tražila intervenciju predsjednika Musevenija.

Od tada trag venecuelanskog zlata blijedi. Neko vrijeme u ožujku, dvije tone zlata stavljene su na prodaju u Turskoj uz veliki popust na tržišne cijene, kažu ljudi upoznati s tom temom. Podrijetlo je navedeno kao Uganda, ali carinski dokumenti pokazuju da je došao iz trezora središnje banke u Venezueli, kaže jedan od njih.

Budući da nisu pronašli kupca, zlato su pokušali ponovno prodati po većoj cijeni, no ne zna se je li ga itko i tko ga je kupio. Goetz kaže da Gold Goetz nije ponudio venecuelsko zlato za prodaju u Turskoj. No, u toj priči o venezuelanskom zlatu postoji još jedan zanimljiv detalj: zlatne poluge koje datiraju iz 1940-ih u Venezuelu su dospjele iz SAD-a koji je tako ovoj zemlji isplatio naftu isporučenu tijekom Drugog svjetskog rata. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • casio 12:50 22.Lipanj 2019.

    Amerima miriši njihova nafta. Ako ovaj ode, onaj iz oporbe će sve dati amerima, jer je to cijena njegova dolaska na vlast. Onda će narodu Venecuele poteći med i mlijeko, kao i svugdje gdje su ameri uveli demokraciju putem krvi.

  • Avatar Faddianna
    Faddianna 01:55 22.Lipanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

  • snježnileopard 19:59 21.Lipanj 2019.

    Rrvati mu prodali marketimg za nestanak traga novca... uuu baš smo dobri