Top News
98 prikaza

Izlaznost do 16.30 sati samo 37 posto

Izbori za Sabor 2016., izlaznost do 16.30
Najviša izlaznost i dalje je u Zagrebu te na jugu Dalmacije, najniža u Slavoniji

Na području cijele Hrvatske na tekućim je izborima za Sabor izišlo na glasačka mjesta 37,21 posto glasača, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo. To je bitno manje nego na izborima u studenom kad je na izbore do 16.30 sati izašlo čak 46,57 posto građana s pravom glasa. Čak i na parlamentarnim izborima 2011. do tog je trenutka izišlo na birališta oko 45 posto glasača, pa nije nemoguće, ukoliko se glasači ne odluče na masovniji odaziv na izbore u posljednji trenutak uoči zatvaranja birališta u 19 sati, da se ovi izbori pokažu kao jedni od onih s najmanjom izlaznošću. Najbolja izlaznost i dalje je u 1. izbornoj jedinici, odnosno u Zagrebu s više od 40 posto. Slijede s oko 39 posto 7. i 10. izborna jedinica, a najlošija je sa 33 posto u 5. izbornoj jedinici u Slavoniji.

Osim mjestimičnih uobičajenih izoliranih problema kao što su onemogućavanje glasanja manjinama na pojedinim mjestima i neizlaženje ususret bolesnima i nemoćnima, GONG je objavio e daj najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova. Najviše prijava odnosi se na agitiranje za Mira Kovača i Damira Krstičevića, kandidate HDZ-a, a nekolicina za kandidate Ivana Sinčića i Milana Bandića.

Tijekom dana zabilježen je, također, vrlo neuobičajen incident kad su snimatelji televizije N1 uhvatili predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović kako slika svoj izborni listić nakon što ga je ispunila. DIP je najranije jutros upravo takvu praksu izdvojio kao zabranjenu i podložnu Kaznenom zakonu Republike Hrvatske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.