Top News
5239 prikaza

Stvorila šareno carstvo torbica, a onda se ubila

Kate Spade
CHIP EAST/REUTERS/PIXSELL
Poznata dizajnerica čije su torbice obilježile devesete nije preživjela epidemiju depresije oko sebe

Obiteljski problemi i depresija, čini se, razlog su samoubojstva 55-godišnje dizajnerice Kate Spade. Njezin je tragični kraj dijametralno suprotan od njezinog rada i umjetničkog izričaja kojim se proslavila.

Njezina su odjeća i torbice (na kojima je i započela carstvo), piše CNN, poznate kao šarene, pozitivne i pune života. Djevojka koja nosi Kate Spade, rekla je dizajnerica jednom, "jede dostavu sa skupog porculana i pije šampanjac s pizzom".

Dizajnerica, koja je Kate Spade brend 2007. prodala Nieman Marcusu, proslavila se dizajnerskim torbicama, u isto vrijeme praktičnim ali i ekstravagantnim. Njezin je brend bio "it" mjesto gdje se američkim djevojkama po završetku srednje škole kupovao prvi dizajnerski komad na poklon.

"Baka mi je poklonila prvu Kate Spade torbu kada sam upisala fakultet. Još je imam. Kateina obitelj i prijatelji su mi u srcu. Podsjetnik da uspjeh ne znači i sreću, te da depresija ne mari za dob, status ili bankovni račun", tvitala je Chelsea Clinton nakon što je izašla informacija o samoubojstvu.

Linkin park Chester Bennington Chester Bennington Kultura "Došao bih kući, popio pet boca viskija i sve bi bilo ok"

Tijelo dizajnerice je u njezinom njujorškom stanu oko 10:20 pronašla njezina kućna pomoćnica. Neki mediji tvrde da se objesila na kvaku crvenim, svilenim rupcem. To samoubojstvo evocira na ono Robina Williamsa, kao i na još jednog velikana mode - Alexandera McQueena - koji se objesio 2010. godine, u dobi od 40, također od, navodno, neliječene depresije i droge.

Spade se, barem je to bio njezin imiđ u javnosti, nije borila s problemima s drogom, a niti za depresiju se nije znalo. Bila je bogata (kompaniju je prodala za 125 milijuna dolara), pokrenula je novi brend Frances Valentine, i u sretnom braku s Andrewom Spadeom od 1994. godine. Imaju i 13-godišnju kći Frances Beatrix. 

Ken Grant, jedan od vratara u zgradi u kojoj je živjela za Page Six je nekako kako su majka i kći "imale beskrajno prisni odnos i obožavale se".

I poruka je, navodno, upućena kćerkici. 

"Ovo nema nikakve veze s tobom, nemoj osjećati krivnju. Pitaj tatu", navodno, stoji u pismu. Policija, kaže The Post, je uvjerena da je suicid bio radi problema u braku pojačanih depresijom.

Kiša, depresija ISTRAŽIVANJE Znanost Ako često govorite ove riječi, patite od depresije

Brat njezinog supruga je slavni komičar David Spade koji je rekao kako je "shrvan i ne razumije kako si je žena koja je mogla svakoga nasmijati odlučila tako otići". Navode o problemima u braku nije htio komentirati, baš kao niti Kateina sestra Eve Brosnahan.

Spade je rođena i odrasla u Kansasu i uvijek je, govorila je, "ostala djevojka sa srednjeg zapada gdje su se odjeća i modni dodaci kupovali kad su morali, a ne jer su lijepi i predmet žudnje, pa sam ja odlučila spojiti to dvoje".

Njezini se obožavatelji na društvenim mrežama prisjećaju dizajnerice i pozivaju na akciju i prevenciju samoubojstava kojih je dvostruko više nego nasilnih smrti no o njima se ne priča jer su tabu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.