Top News
1718 prikaza

Izglasali ministre sa samo dva glasa više od 50 posto

Novi ministri vlade Andreja Plenkovića 9.lipnja 2017.
Marko Lukunić/PIXSELL
Plenkovićevu vladu spasilo je petero manjinaca, ostatak HNS-a i Saucha koji je umalo zakasnio

Sedam novih članova Vlade potvrdio je u petak Hrvatski sabor, prva je to rekonstrukcija Vlade premijera Andreja Plenkovića nakon nešto više od pola godine rada.

Ministar pravosuđa je Dražen Bošnjaković. Politolog i bivši ministar obrane u vladi Jadranke Kosor Davor Božinović vodit će MUP. Profesorica matematike Blaženka Divjak preuzela je Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Ministar rada postao je Marko Pavić, stručnjak za klimatologiju. HNS-ovac Diplomirani ekonomist Predrag Štromar novi je ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, a Lovro Kuščević zamijenio je graditeljstvo upravom.

Kolaž Plenković i HNS-ovci Bijeli dim? Top News Ovo su novi ministri oko kojih su se dogovorili HDZ i HNS

Ekonomski stručnjak, kao i ekspert za financije i bankarsto Tomislav Ćorić novi je ministar okoliša. Svi Plenkovićevi kandidati u Saboru su dobili 78 glasova podrške. Premijer je dobio i ruku Tomislava Sauche koji je na glasanje stigao u posljednji tren. Plenkovićevu vladu tako su spasili manjinski zastupnici, pet zastupnika HNS-a i bivša desna ruka Zorana Milanovića, Saucha.

Novi članovi Vlade potvrđeni su, dakle, sa samo dva glasa više od neophodnih 76, koliko je najmanje potrebno za iskazivanje povjerenja kao natpolovična većina svih zastupnika. Protiv Štromara, Kuščevića, Bošnjakovića, Božinovića i Pavića glasovalo je po 46 zastupnika, protiv Ćorića njih 45, a protiv Divjak 42 zastupnika. Sabor ih je potvrdio bez rasprave, nakon što su prethodno saslušani u matičnim odborima, tako, naime, određuje saborski Poslovnik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.