Top News
1638 prikaza

Izbačen iz stranke jer je glasao za konkurenciju

Alastair Campbell
1/2
Screenshot/Youtube
Bio je politički novinar, kontroverzna osoba i radio kao Blairov tajnik za medije do 2000. godine

Alastair Campbell, bivši glasnogovornik, tj. 'spin doktor' Tonyja Blaira izbačen je iz Laburističke stranke nakon što je na europskim izborima glasovao za liberale. I to javno priznao.

Bio je vodeći organizator kampanje za drugi referendum oko Brexita i rekao je da je "tužan i razočaran". Kaže kako je njegov glas za Liberale bio pokušaj "da laburiste nagovori da učine pravu stvar", no i naglasio da će uvijek "biti laburist". Dawn Butler rekao je da će članovi koji su priznali da su glasovali za drugi stranku "automatski biti izbačeni". 

"To je dio naših pravila i to svatko zna", naglasio je. 

Campbell je priznao kome je dao svoj glas tijekom izborne večeri u razgovoru za BBC. Rekao je kako su "to bili prvi zbori u njegovom životu" u kojima nije glasovao za Laburiste, piše The Guardian. 

"Glasovao sam za nedvosmislenu pro-ostanka, pro- People Vote stranku i učinio sam tako jer mislim da je to prava stvar za zemlju. I mislim da je dobro da Laburistička stranka čuje poruku da ova politika 'jahanja dva konja' nije uspjela", rekao je. 

Bivši Blairov glasnogovornik smatra da je zemlja " strašno odabrala" i shvatio je "koliko je težak Brexit". 

Smatra da pristup Jeremyja Corbyna Brexitu nje uspio, no nije rekao da bi stranka trebala birati novog vođu.

"Ako Laburistička stranka nastavi sa ovim dvostrukim pristupom i pretvaranjem kod onih koji žele otići da ćemo otići, i pretvaranjem kod onih koji žele ostati da ćemo ostati, neće to biti dobro", naglašava. 

Smatra da članovi Laburističke stranke, zastupnici, preferiraju da ljudi odlučuju i kaže kako je "Corbyn išao protiv članstva i da bi zbog toga mogao platiti visoku cijenu, ne samo kad budu poznati rezultati europskih izbora". 

Campbell je rekao kako su i laburisti i konzervativci "odriješili ruke" bivšem vođi Ukipa Nigelu Farageu na izborima. Rekao je da nije planirao napustiti stranku i da se nada "da će na sljedećim izborima moći glasovati za Laburiste". 

Njegova promjena političke pripadnosti oko pitanja Brexita ocrtava onu i torijevca Michaela Heseltinea koji je rekao da će "eksperimentirati" s glasovanjem za liberalne demokrate na europskim izborima. 

"Ne mogu čiste savjesti glasovati za svoju stranku koja je fokusirana na prisilu na najveći čin ekonomskog samoozljeđivanja kojeg je jedna demokratska vlada ikad poduzela", napisao je objašnjavajući svoju odluku.

Nakon izbacivanja Campbell je u seriji tvitova napisao kako je "bilo niz članova koji su glasali za druge stranke ili neke druge ciljeve" a među njima i neki visoko pozicionirani članovi. Dodao je da je bilo "teško ne istaknuti razliku u načinu na koji se rješavaju slučajevi antisemitizma" onog dana kada je Komisija za ravnopravnost i ljudska prava pokrenula istragu o navodima u stranci, piše BBC. 

Campbell je bio politički novinar prije nego je postao istaknuti član premijerovog kabineta 1994. godine. Bio je kontroverzna osoba i radio kao Blairov tajnik za medije do 2000. godine, a posebno je jako bio uključen u politiku prema ratu u Iraku. 

Od odlaska iz vlade otvoreno je pričao o svojoj borbi sa depresijom i alkoholizmom, i surađuje s nizom dobrotvornih organizacija. Urednik je i magazina The New European.  Jess Phillips koji predstavlja Birmingham Yardley napisao je u tvitu da je Campbell "izbačen prije od čovjeka koji je prijetio da će me ubiti i brže od muškarca u mojoj stranici koji je negirao Holokaust. Obojica su tek suspendirana". 

Margaret Hodge rekla je kako su "stranački prioriteti svi loši". 

Bivši Lord Chancellor u Blairovoj vladi, Lord Charles Falconer, rekao je da je  Campbell "skroz laburist i da glasanje za liberale jednom u životu nije pitanje zbog kojeg bi trebao biti isključen".

Jeremy Corbyn J. Corbyn Top News Uništio i suprugu: Prljava biografija šefa Laburista

No, aktivist i komentator laburističke stranke Owen Jones pitao je zašto je došlo do "kontroverzi" oko njegovog protjerivanja, i dodao "pravilo je, ako kažete da glasujete za drugu stranku, automatski ste se isključili". 

"Oni koji tvrde da se ovo pravilo ne bi trebalo primijeniti na Alastaira Campbella rade tako jer se s njim slažu, a ne iz nekog drugog razloga". 

Prošlog tjedna pro europski Lord Heseltine priznao je da planira glasati za Liberane demokrate na izborima. Stranka ga je odmah izbacila. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antarita
    Antarita 01:45 29.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com