Top News
2394 prikaza

Italija klizi prema najgorem fašizmu još od Mussolinija

Matteo Salvini
1/3
REUTERS
U susjednoj državi krajnje desni koalicijski partner u vladi Matteo Salvini priziva nove izbore, dok njegovi suradnici u Rusiji sklapaju tajne poslove

 Talijanska krajnje desna stranka Liga u petak je najavila da će pokrenuti glasanje o povjerenju premijeru Giuseppea Contea u talijanskom parlamentu kako bi srušili vladu i potaknuli održavanje novih izbora.

"Svatko tko gubi vrijeme, šteti državi", poručili su iz stranke u petak. Ministar unutarnjih poslova i čelnik stranke Liga, Matteo Salvini, u četvrtak je pozvao premijera Contea da odstupi s vlasti te rekao da su novi izbori "jedina alternativa" trenutnoj koaliciji Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S).

Ilustracija branja rajčica Nemaju milosti Life Moderno ropstvo: Mafija na njima zarađuje milijarde

Conte, koji nije član niti jedne stranke, na konferenciji za medije je optužio Salvinija za izmišljanje krize u vladi kako bi na novim izborima iskoristio trenutne dobre rezultate anketa za Ligu.

Talijanski parlament trenutno je na ljetnoj stanci. Čelnici parlamenta trebali bi se sastati idućeg tjedna kako bi odlučili hoće li pozvati zastupnike na ranije zasjedanje. Glasovanje bi se trebalo održati oko 20. kolovoza.

Matteo Salvini | Author: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL

Conte svoju ostavku talijanskom predsjedniku može podnijeti bilo kada, no ne očekuje se da odstupi prije glasanja o povjerenju.

U slučaju raspada koalicije, predsjednik Sergio Mattarella trebao bi raspisati nove izbore ili odabrati drugog stranačkog čelnika koji bi pokušao osigurati vladajuću većinu u parlamentu.

Napetosti između dviju stranaka traju mjesecima, no izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze između Francuske i Italije vrijedan nekoliko milijardi eura. Liga, koja podržava projekt, uvjerila je većinu zastupnika u parlamentu da daju podršku nastavku projekta.

Igra se vatrom

Iako je Matteo Salvini ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade, on je najsjajnija zvijezda europskog desničarskog populizma - de facto upravlja zemljom već dugo vremena vremena. No ovaj njegov ispad mnogi ne smatraju običnom predstavom. Svi govore o ispadu jer nitko, pa ni sam Salvini nema pojma kako bi se to sve trebalo odigrati. Stefano Folli, kolumnist dnevnika 'La Repubblica' kaže da se Salvini igra vatrom.

Naime, igra se i s konsenzusom. Salvini je u stalnoj kampanji od dolaska na vlast. Ovog ljeta je poput kakvog DJ-a krenuo na turneju po talijanskim odmaralištima gdje je snimao selfije sa svojim pristašama odjevenim u kupaće gaće i bikinije. Svjestan je da njegova Liga sada uživa popularnost od oko 38 posto, dok je njihov stariji koalicijski partner Pokret pet zvjezdica, pao na oko 17 posto.

EliFriulia predstavlja HHMS EliFriulia Ekonomix 'Mutni' Talijani žele osvojiti Hrvatsku - helikopterima

Liga će vjerojatno pobijediti na novim izborima ili barem prikupiti dovoljno glasova za formiranje krajnje desne koalicije, a to bi otvorilo novo poglavlje: euroskeptik i filorus vodio bi krajnje desnu vladu u državi koja je jedan od potpornih stupova Europske unije.

Salvinijeva odluka da sruši vladu ne samo da vodi Italiju u sukob s Europom, nego također konfrontira Salvinijevu populističku retoriku s ekonomskom stvarnošću.

Naime, i Salvinijeva Liga i Pokret pet zvjezdica dobili su glasove ogorčenih Talijana čija ekonomija već godinama stagnira, a uvjereni su da je za to kriva politika Europske unije, globalizacija i euro. Salvini je čak 2014. pozivao na odbacivanje eura, no danas to više ne spominje.

Predsjednik Sergio Mattarella i premijer Giusseppe Conte | Author: Blu Photo/IPA/PIXSELL Blu Photo/IPA/PIXSELL

U svom govoru Salvini je opet koristio populističke floskule poput 'Talijani prvi' i 'kako želi umrijeti kao slobodan čovjek, a ne kao nečiji rob' te da ne želi da Talijani idu u Bruxelles prosjačiti novac. Italija ima najnižu prognozu stope rasta za ovu godinu od svih članica EU.

No, umjesto da je pitanje izbora izvukao u srpnju kad je Parlament još bio na okupu, on izaziva krizu vlade kad su svi na odmoru. No, neki kažu da to nije bez razloga.

S tom idejom je izašao u javnost samo dan nakon što su tri medija, pa tako i  BuzzFeed News, objavili snimke sa sastanka u Moskvi prošle jeseni na kojoj se čuje bliski suradnik Salvinija kako pregovara o energetskom sporazumu od kojeg bi Liga dobila novac uoči europskih parlamentarnih izbora. Nema dokaza da je dogovor i realiziran, ali optužbe su teške i tužitelji u Milanu su otvorili istragu. 

Rusofil na čelu Italije

Salvini, koji se već odavno na sva usta divi Vladimiru Putinu, nije odgovarao na pitanja novinara o ovim optužbama, a odbio se i pojaviti pred Parlamentom da im se obrati. Na jučerašnjem skupu rekao je da su iz Rusije uzimali "vagone rubalja" samo talijanski komunisti iz vremena hladnog rata. Ali tu može postojati element očaja u kojem Salvini djeluje iz slabosti. Možda će mu biti lakše odgovoriti na ove optužbe kad krene u kampanju, a ne dok sjedi u Vladi.

 "Sada ima dobar izgovor:" Napadaju me jer se kandidiram na izborima ", komentira kolumnist 'La Repubblice' Folli.

Matteo Salvini | Author: Simona Chioccia/IPA/PIXSELL Simona Chioccia/IPA/PIXSELL

U Italiji, članovi parlamenta imaju imunitet od kaznenog progona i upleteni su u bezbroj skandala. To je dijelom i razlog zašto je talijansko biračko tijelo toliko cinično, i razlog je zašto je protuustavni pokret Pet zvijezda tako dobro uspio na nacionalnim izborima 2018. i zašto je donio prijedlog zakona za smanjenje broja nacionalnih zastupnika. O tome je trebalo glasovati 9. rujna. Takvo glasovanje dodatno bi odgodilo izbore, što bi mogao biti drugi faktor zašto je Salvini sada djelovao.

Ima nekoliko razloga zašto bi Salvini mogao izgubiti vlast, a to su ekonomski kolaps ili sudska istraga protiv njega i članova njegove stranke. No, primjer premijera Berlusconija govori da u Italiji sudske istrage protiv političara ne utječu bitno na glasačko tijelo, naročito ako ne postoji funkcionalna opozicija, što je danas slučaj u susjednoj državi. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • m.Finger 05:01 11.Kolovoz 2019.

    Prije bih rekao da najveci support, odnosno najveci utjecaj na jacanje populizma u Europi , Salvini, ujedno i Orban, Le Pen, Kaczyński .. mogu zahvaliti Steve-u Bannonu, glavnom covjeku koji je zasluzan za uspjesnost Trumpove kampanje .. Covjek koji je ... prikaži još! bivsi glavni strateg Bijele Kuce, preko najacih bankarskih sila ( G.Sacs), medijskih, informatickih sila, te politickim, drustvenim i RELIGIJSKIM utjecajem krece preuzimat Europu .

  • Avatar Mado
    Mado 00:28 10.Kolovoz 2019.

    Nisam shvatio zašto Italija klizi prema najgorem fašizmu još od Mussolinija ?!