Top News
7262 prikaza

ISIL-ovci uštedjeli milijarde i imaju planove za novi rat

Djeca vojnici u ISIL-u
Screenshot
Terorističkom pokretu više ne treba teritorij da bi vodio biznis i financirao se, on i ovako ima sve što mu treba

Unatoč toga što je Islamska država, ISIL, izgubila oko 98 posto teritorija što ga je nekoć kontrolirala, ova grupa kadra je vratiti se po većinski sunitskim područjima u Iraku i Siriji. Glavni razlog za to je ratno iskustvo ISIL-a, u kombinaciji s njegovim sposobnostima da smišlja nove izvore financiranja. ISIL se ranije oslanjao na teritorij koji je kontrolirao, uključujući gradove i urbana uporišta kako bi prikupljao milijarde dolara kroz iznude, poreze, razbojstva i prodaju nafte.

Naknadno je ISIL pokazao da je sposoban prikupljati novac čak i kad ne kontrolira teritorije u kojima bi se nalazili veliki gradovi. Za vrijeme najvećeg teritorijalnog širenja ISIL-a 2015., organizacija je prikupila 6 milijardi dolara, čime je postala daleko najbogatija teroristička skupina u povijesti. Kako je jedna militantna skupina bila u stanju zarađivati u rangu BDP-a neke države?

Islamska država | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt
Dok bi držao teritorij, ISIL je svoje bogatstvo primarno prikupljao iz tri glavna izvora; nafta i plin, od čega je u 2015. zaradio 500 milijuna dolara, porezi i iznude, što im je te godine donijelo 360 milijuna dolara, te totalna pljačka banke u Mosulu 2014. odakle je ISIL odnio oko 500 milijuna dolara iz trezora. ISIL je sada izgubio većinu svojih teritorija. Od teritorija otprilike veličine Velike Britanije skupina je svedena na očajničke pokušaje da preživi vojne udare u posljednjoj šačici uporišta u dolini Eufrata.

Svjetska koalicija za uništenje ISIL-a razorila je terorističku državu na Bliskom istoku i razbila je snove njegovom vođi Abu Bakru al-Bagdadiju o kalifatu u srcu te regije. ISIL-ovi izvori financiranja strmoglavili su se otkako je ISIL izgubio teritorij; više skoro da uopće nema prihoda od poreza, iznuda i prodaje nafte. Samo, ISIL-u više nije potreban teritorij da bi ekonomski opstao. Dijelom je to zato što je vodstvo skupine koje je preživjelo, prokrijumčarilo možda i do 400 milijuna dolara iz Iraka i Sirije.

ISIL sada nastoji taj novac oprati kroz mrežu tvrtki u regiji, posebno u Turskoj. Dio novca moguće je da će zamijeniti za zlato i spremiti ga za buduću prodaju. U međuvremenu, iako ISIL ima daleko manje prihode nego prije, njegovi su troškovi minimalni u odnosu na ono što je ISIL trošio prije samo jedne godine. Više ne postoji pseudovlada koja bi vodila skrb o zdravstvenom sustavu, obrazovanju, isplati plaća, pružanju javnih usluga poput komunalnih aktivnosti.

ISIL-ove trupe u Siriji SIRIJA I IRAK Top News Poraženi ISIL opet ubija, sada kao teroristička gerila

Unatoč drastično smanjenim prihodima, novac koji je ISIL nagomilao toj terorističkoj skupini više je nego dovoljan za nastavak postojanja kao tajni teroristički pokret, sposoban voditi dugotrajne gerilske ratove po Iraku i Siriji. ISIL je također razvio različite poslove. Razvio je sustav prikupljanja novca iz spektra kriminalnih aktivnosti, uključujući iznude, otmice s plaćanjem otkupnine, razbojstva, krađe, krijumčarenje droge i krijumčarenje antikviteta.

Za ništa od toga nije neophodan teritorij, ali to znači rizik da se vlasti Sirije i Iraka uhvate pojedince koji u tome sudjeluju. Šanse da ih se uhiti ipak su minimalne, čak i danas, jer niti po Siriji niti po Iraku još ne postoje takve sigurnosne službe ili policija koji bi bili kadri za suzbijanje tako široko raširenog kriminala. U bliskoj budućnosti ISIL bi mogao oživjeti prihode koji su zamrli, sustavno iznuđivanje stanovništva koje živi na periferiji područja pod kontrolom vlada.

Onih godina dok je ta područja kontrolirao ISIL, članovi tog pokreta detaljno su prikupljali osobne podatke o stanovništvu, što je uključivalo stanje njihove imovine i prihoda, kao i adrese udaljenih članova obitelji. Ovakav obavještajni kapital znači da ISIL može dodatno zastrašivati i iznuđivati civile. Sljedeći način da ISIL zarađuje je iznuđivanje novca kroz radove rekonstrukcije Mosula i drugih razorenih gradova.

Prijetnja Islamske države | Author: Youtube Youtube
Prethodnici ISIL-a, iračka al-Kaida i Islamska država Iraka, do savršenstva su razvili metode iznuđivanja novca iz građevinskih tvrtki i drugih organizacija koje nastoje obnavljati gradove. Niti jedna od te dvije skupine nisu se niti izdaleka približile razmjerima teritorija pod svojom kontrolom kao što je bio slučaj s ISIL-om na vrhuncu, a ipak su između 2006. i 2009. bile u stanju prikupljati ogromne količine novca reketarenjem lokalne i regionalne mreže proizvodnje i distribucije nafte.

Isto to lako bi se moglo ponoviti narednih godina dok međunarodna zajednica nastoji pomoći Iraku i Siriji da se oporave od ratova. Već i pomoć svijeta u rekonstrukciji porušenoga tijekom rata u te dvije zemlje mogla bi se naći na udaru. ISIL-u bi bilo lako ubirati svoj dio iz građevinskih ugovora; militanti bi trebali samo uspostaviti svoje veze s lokalnim službenicima vlasti koji rade na projektima rekonstrukcije i potom ubaciti svoje operativce u opskrbni lanac, uzimajući na taj način svoj dio u svakom koraku provedbe projekata.

Militanti bi tada doista radili na tome da se ti projekti dovrše, kako bi im se biznis nastavljao, ali i da usto oni dio novca preusmjere u svoje džepove. ISIL nije odustao od toga da pokušava nastaviti kontrolirati teritorij. Oko Deir Ezzora, uoči očekivanog konačnog napada Sirijskih demokratskih snaga, ISIL pokušava povratiti izgubljene izvore nafte. Prema izvještaju UN-ovog Vijeća sigurnosti iz srpnja, skupina je vratila kontrolu na poljima nafte na sjeveroistoku Sirije i nastavlja je crpiti kako bi je prodavala lokalnim kupcima.

Bombaški napad Opasna vojska Life Za samoubilačke napade koriste mentalno oboljele

A i čak i kada ISIL neizbježno izgubi, uz pomoć SAD-a SDF-u, ISIL će se naprosto vratiti svojim kriminalnim aktivnostima koji ne iziskuju fizičko okupiranje teritorija. Kombinacija sadašnjeg bogatstva koje ima i buduća sposobnost zarađivanja novca ISIL-u će omogućiti da se reorganizira i regrupira što je već i počeo u dijelovima Sirije i Iraka. Diljem Kirkuka na sjeveru Iraka militanti grade lažne vojne kontrolne točke kako bi odvlačili u zasjedu iračke snage sigurnosti koje tamo djeluju.

U drugim dijelovima Iraka, uključujući Diyalu i Saladin, ISIL-ovi spavači aktivno promatraju i izviđaju područja prije nego što odluče na koji način je najbolje da se organiziraju prije nego što se reorganiziraju u male skupine boraca. A unatoč ubojitim udarima SAD-ovih bombardera, džepovi ISIL-ovih militanata održali su se i u Hajinu, sjeverno od Abu Kamala, te u Dashishi u Siriji.

Tekst je u cijelosti preuzet s Foreign Policy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.