Top News
7241 prikaza

Tajni izraelski rat uzima sve više žrtava

Hezbollah u Libanonu
1/6
Izrael je ovih dana gađao srce Hezbollaha u Bejrutu, a Iran opskrbljuje Hezbollah raketama i regija je pred ratnim požarom

Izrael je posljednjih tjedana izveo niz napada širom Bliskog Istoka kako bi spriječio Iran da opremi svoje arapske saveznike precizno vođenim raketama, bespilotnim letjelicama i drugim sofisticiranim oružjem koje bi moglo predstavljati opasnost za obranu Izraela.

Napadi su uvod u novu eskalaciju neprijateljstva između Irana i Izraela, a rat koji se sad vodi prikriveno, prijeti širim sukobom, piše New York Times.

U 18 sati tijekom vikenda, u izraelskim zračnim napadima poginula su u Siriji dvojica iranskih militanata, a dvije bespilotne letjelice eksplodirale su u blizini sjedišta Hezbollaha u predgrađu glavnog libanonskog grada Beiruta. Zračni napad u Qaimu u Iraku ubio je zapovjednika iračke milicije.

Sjedište Hezbollaha u Beirutu granatirali Izraelci | Author: MOHAMED AZAKIR/REUTERS/PIXSELL MOHAMED AZAKIR/REUTERS/PIXSELL

Izrael optužuje Iran za pokušaj uspostave kopnene linije za opskrbu oružjem preko Iraka i sjeverne Sirije do Libanona. Napadi su usmjereni na zaustavljanje Irana i signaliziranje njegovim saveznicima da Izrael neće tolerirati flotu pametnih raketa na svojim granicama, rekli su dužnosnici i analitičari.

"Iran nešto priprema ovdje u regiji. Ono što se promijenilo jest da je proces dostigao razinu u kojoj Izrael mora drugačije djelovati", rekao je Sima Shine, bivši šef istraživanja izraelske tajne službe, a sada znanstvenik iz Instituta za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu.

Tanker u Hormuškom zaljevu Ormuški tjesnac Top News Zbog SAD-a i Irana cijene nafte ići će u nebo

Iranski dužnosnici rekli su da izraelski napadi neće proći bez odgovora. Glavni general Qassim Suleimani, zapovjednik iranskih Quds snaga, koji nadgledaju tajne vojne operacije izvan Irana, rekao je na Twitteru da su "cionističke akcije bezumne i da će im biti posljednje."

Iako Iran nije javno priznao da dostavlja raketnu tehnologiju svojim saveznicima izvan zemlje, jedan Iračanin upoznat s iranskim regionalnim akcijama rekao je da je Iran u prošloj godini pomaknuo težište sa obuke svojih proxy snaga za kopnenu bitku u Siriji i Iraku na njihovo opremanje visokotehnološkim oružjem i da ih obučava.

Hezbollah u Libanonu | Author: AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL

Vođe na svim stranama kažu da ne žele totalni rat, ali ubrzavajući tempo nasilnih udara, često uz jeftine bespilotne letjelice i druge prikrivene tehnologije, povećao je mogućnost da bi čak i manji napad mogao prerasti u veći sukob.

Eksplozija bespilotnih letjelica u blizini Bejruta rano u nedjelju uništila je ono što su izraelski dužnosnici opisali kao postrojenje koje je vitalno za Hezbollahove napore da poveća preciznost raketa. Odgovornost Izraela za taj napad potvrdila su dva dužnosnika koja su vodila operaciju.

U srijedu je libanonska vojska priopćila da je pucala na dva od tri izraelska bespilotna zrakoplova koja su ušla u libanonski zračni prostor prije povratka u Izrael.

Sara i Benjamnin Netanjahu Bahata dama Life Imala je privatne kuhare, a naručivala hranu za 300.000 kn

Izvještaji naglašavaju kako se iranska ekspanzija na većem dijelu Bliskog Istoka suočava s žestokim izraelskim protunapadima.

"Izrael je proširio svoje apetite, nije više riječ o iranskoj prisutnosti u Siriji. Riječ je o iranskoj mreži u regiji", rekao je Randa Slim, analitičar iz Instituta za Bliski istok u Washingtonu.

S godinama, kako su nemiri i sukobi oslabili arapske države, Iran je krenuo, gradeći čvrste veze s lokalnim silama koje imaju koristi od njegovog pokroviteljstva istovremeno proširujući svoj utjecaj i povećavajući prijetnju Izraelu.

Hezbollah u Libanonu | Author: AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL

Iran je tako pomogao Hezbollahu – najjačoj vojnoj sili u Libanonu, s desetinama tisuća obučenih boraca i arsenalom za koji svi vjeruju sadrži više od 100 000 raketa usmjerenih prema Izraelu.

U novije vrijeme, Iran je ojačao svoju regionalnu mrežu pružanjem oružja i stručnosti pobunjenicima Houthi u Jemenu, milicijama u Iraku i provladinim snagama u Siriji. Iran je također ojačao suradnju svojih saveznika: operativci Hezbollaha iz Libanona uvježbavali su borce u Iraku i Jemenu i slali pomoć palestinskim džihadističkim pokretima, a Iran je dovezao tisuće pripadnika milicija iz Iraka u Siriju kako bi pomogao predsjedniku Basharu al-Assadu da porazi porazi pobunjenike u svojoj zemlji.

Avioni F-15E Strike Eagles i B-2 Treći svjetski Top News Evo što će se dogoditi ako SAD i Iran krenu u rat

Životi dvojice militanata ubijenih u izraelskom napadu u Siriji tijekom vikenda ilustriraju prirodu iranske mreže bez granica. Borci, Hassan Zabeeb i Yasser Daher, odrasli su u Libanonu, u Iranu su studirali zrakoplovnu tehniku i vratili se u Libanon kako bi radili s Hezbollahom, javljaju libanski novinski mediji.

Iran svoju regionalnu mrežu naziva "osi otpora". Iako iranski saveznici djeluju sa značajnom autonomijom u vlastitim zemljama, dijele širi cilj borbe protiv američkog, izraelskog i saudijskog utjecaja na Bliskom Istoku. Militariziranje saveznika u cijeloj regiji služi i kao odvraćanje od izraelskih i američkih udara na Iran, budući da bi takvi napadi mogli izazvati reakciju iranskih saveznika koji su smješteni uz izraelske granice.

Hezbollah u Libanonu | Author: AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL

Napori Izraela da spriječi iransku ekspanziju posljednjih su se godina uglavnom usredotočili na Siriju, gdje je Izrael izveo više od 200 zračnih napada od početka 2017. godine na sumnjive konvoje oružja, baze i druga mjesta povezana s iranskim ratnim naporima.

Izrael je uglavnom izbjegavao ubijati borce Hezbollaha u Siriji i napadao unutar Libanona, a sve je to dovelo do prešutnog sporazuma o tome kako će se i gdje sukobljavati.

Tanker u Hormuškom zaljevu Rat za naftu Top News Ako poželi, Iran može uništiti svjetsku ekonomiju

Činilo se da su napadi prošli vikend prekinuli prešutni dogovor jer su ubili dvojicu boraca Hezbollaha u Siriji i pogodili srce Hezbollaha u Bejrutu.

Obraćajući se svojim sljedbenicima tijekom vikenda, Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha u Libanonu se zavjetovao na osvetu i obećao da će spriječiti buduće napade u Libanonu.

"Mi u islamskom otporu nećemo dozvoliti ovakav put, bez obzira na cijenu!", Rekao je. Nije rekao kako ili kada njegove snage reagirati.

Poster s vođom Hezbollaha Hassanom Nasrallahom u Libanonu | Author: AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL AZIZ TAHER/REUTERS/PIXSELL

"Predlažem Nasrallahu da se smiri. Izrael se zna obraniti i uzvratiti svojim neprijateljima. Isto kažem i Qassimu Suleimaniju: budite oprezni sa svojim riječima, a još više sa svojim postupcima", bio je samouvjeren u utorak izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Neki analitičari sugeriraju da su predstojeći izraelski izbori ohrabrili oštar Netanyahuov stav, dok Nasrallah također ne smije biti pomirljiv jer su američke sankcije oslabile financijsku opskrbu Irana svojoj ispostavi u Libanonu.

Talal Atrissi, sociolog koji proučava Hezbollah na libanonskom sveučilištu, rekao je da očekuje da će se skupina osvetiti Izraelu kako bi se spriječilo da izraelski napadi postanu češći.

"Postoje izbori i Netanyahu treba pokazati da štiti Izrael, ali ako nema odgovora, nastavit će to raditi. Neće to biti samo izbori. To će postati nova strategija."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • list68 08:11 30.Kolovoz 2019.

    Amerika je "potrčko" Izraela. Amerika čini sve što Izrael poželi. Izraelci već odavno "mrze", cijeli svijet, Amerika im je trenutno potrebna, da "prljavim ratovima" radi za njih, te da preuzme većinu "terorističkih napada" na sebe. U svim ratovima Amerikanaca, do ... prikaži još!o sada, protiv Arapskoga svijeta, prve udare, uvijek su izveli Izraelci, tvrdeći da djeluju "preventivno". Nakon toga Amerikanci sazivaju "farsu u UN skupštini" i dalje znamo, što se desi "rat" protiv neke od Arapskih država.

  • BESTpartizan 22:09 29.Kolovoz 2019.

    izrael se u sve miješa amerika br 2