Top News
2297 prikaza

Propali referendum: Lažirali potpise, stavljali mrtve...

Narod odlučuje
Patrik Macek (PIXSELL)
Obje krajnje konzervativne inicijative pretrpjele su, čini se, poraz nezadovoljavanjem osnovnog uvjeta

Neslužbeno iz visokog izvora u Ministarstvu uprave Večernji list doznaje da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i o izbornom zakonu.

Kontroliranjem pravovaljanosti potpisa pronađen je značajan broj potpisa koji nisu valjani, doznaje Večernji list. Podsjetimo, jučer je objavljeno da je građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Tužbom od Ustavnog suda traže da poništi zaključak Sabora od 6. srpnja 2018. godine kojim je Vlada zadužena za utvrđivanje broja potpisa.

Željka Markić i Vice Batarelo DUGA CESTA Top News Vice i Željka uranili - ne zna se hoće li biti referenduma

Zanimljivo je da je Građanska inicijativa Narod odlučuje tužbu Ustavnom sudu, kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa, podnijela samo jedan dan prije ovakvog zaključka. Na tiskovnoj konferenciji predstavnici inicijative su tvrdili da je odluka o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa donesena mimo Zakona o referendumu. Oni su se pritom pozivali na Ustavni sud kao na instancu koja bi trebala o tome donijeti pravorijek.

Kad je riječ o ustavnosti Express je u tijeku kampanje i u danima kada se čekalo na predaju potpisa, iako su rokovi za predaju prošli, od niza ustavnih stručnjaka dobivao mišljenja, imenom i prezimenom, da u najmanju ruku referendumsko pitanje o izbornom zakonu apsolutno nije u skladu s Ustavom RH. Oko toga su se slagali svi ustavni stručnjaci bez razlike, bez obzira na političke i svjetonazore. Većina ih se složila i oko toga da niti ostalo nije u skladu s Ustavom zbog međunarodnih obaveza, te zbog pitanja o ljudskim pravima.

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj", koja traži referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, objavila je u lipnju da je skupila 377.635 potpisa što bi bilo više od 10 posto ukupnog broja birača. Za održavanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 374.740 potpisa.

Nekoliko dana ranije, u lipnju, "Narod odlučuje", odnosno aktivisti inicijative, čak i Željka Markić, slavodobitno su objavili da imaju dovoljan broj potpisa.

Kako se doznaje, kontrolom valjanosti potpista pronađen je relativno veliki broj problematičnih osobnih podataka. Na dijelu potpisnih lista pronađeni su osobni identifikacijski brojevi osoba za koje je utvrđeno da pripadaju umrlim osobama. Sljedeća kategorija problematičnih potpisa odnose se na potpise državljana drugih zemalja, među kojima se brojčano daleko ističu osobe iz Bosne i Hercegovine.

Konačno, utvrđeno je i to da su se kopirale potpisne liste iz referendumske inicijative koja je na kraju dovela do referenduma o unošenju definicije braka kao kategorije zajednice žene i muškarca u Ustav RH. Takvo kopiranje izbornih lista iz jedne inicijative za referendum za potrebe druge inicijative, ravno je krivotvorenju potpisa jer su potpisi dani sa sasvim drugačijom nakanom.

Resorni ministar neslužbenu je informaciju komentirao za Novu TV.

"O ovim spekulacijama nemam nikakvih saznanja i jedino što je za mene mjerodavno jest izvješće Povjerenstva, a ono još uvijek radi na provjeri prikupljenih potpisa za sva tri referendumska pitanja. Očekujem da ću početkom idućeg tjedna dobiti službeni izvještaj od Povjerenstva i o tome ćemo izvijestiti i podnositelje referendumske inicijative i cijelu javnost", kazao je ministar Lovro Kuščević.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 14:16 11.Listopad 2018.

    U jednu ruku se svi zgražaju gdje je nestao spis, a u drugu se vjeruje u vjerodostojnost brojača glasova za neki referendum. Smiješno. Pa jasno je da se sve radi kako nekome odgovara i da nema neobjektivnosti u ovoj državi.

  • jluci82 08:03 11.Listopad 2018.

    U ovakvoj "državi" osobe poput Željke Markić brzo isplivaju na površinu-baš kao u septičkoj jami.

  • vjaceslav 01:46 11.Listopad 2018.

    nije važno tko potpisuje, nego tko broji - u tajnosti!