Top News
2278 prikaza

Ilčiću sad smetaju i PMS i menstruacija

Ladislav Ilčić
Patrik Macek (PIXSELL)
Za medije koji pišu o pedofiliji u crkvi kaže da uništavaju kršćanstvo i hrvatsku naciju

Teško je nadati se ičemu boljem od čovjeka koji javno zastupa tezu da masturbiranje nije primjereno jednom katoliku, da je riječ o grijehu pred Bogom. Krajnje konzervativni predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić, ovaj put u društvu don Damira Stojića, u utorak je u Studentskom domu Stjepan Radić otišao toliko daleko da je međunarodni dokument o borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji optužio kao opasnost koja bi, ako ga Republika Hrvatska usvoji, ugrozio temelje hrvatskog naroda.

Na tribini, s koje je izvijestio forum.tm, dijelili su se leci na kojima su organizatori, dakle Ilčić i Stojić, tvrdili da je tzv. Istanbulskoj konvenciji pravi cilj uvođenje rodne ideologije, unatoč tome što je dokument Vijeća Europe, koji članice EU-a redom usvajaju kao novi civilizacijski iskorak, službeni naziv: "Konvencija VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji". Koliko je daleko po ovom pitanju otišla teorija zavjere ekstremnih konzervativnih krugova, pokazuje niz dijelova Ilčićevog izlaganja.

Ladislav Ilčić Pravi kadar Top News Ne masturbiraš? Pa, ti si naš adut za kulturu!

Primjerice onaj o načinu na koji mediji prate globalnu eksploziju otkrića masovnih seksualnih zlostavljanja, u pravilu djece, u crkvenim krugovima tijekom desetljeća: "Zamislite da postoje organizacije koje ne vole kršćanstvo. Što mislite koji je problem u njihovom naumu? Zamislite da želite uništiti kršćanstvo i čovjekov odnos s Bogom, što bi vam smetalo? Crkva. Vidite kako se ona napada. Mediji pišu koliko ima pedofilije među svećenicima, kakav je auto kupio koji svećenik, a ne pišu o drugim temama."

Tako je kao borbu protiv samog nauka Isusa Krista i svekolikog kršćanstva Ilčić prozvao uobičajeno novinarsko praćenje i raskrinkavanje svećenika seksualnih zlostavljača nad djecom, kao i svećenika koji financijski izrabljuju uvjerene vjernike kako bi tjerali izraziti osobni luksuz. Njegov, pak, opis "razlika između ženskog i muškog mozga" podjednako je i nespojiv s mozgom i uvredljiv za žene.

"Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su…", Ilčić nije izrijekom objasnio "što su onda". "Da sad ne ulazim u temu", rekao je, ali je iz instant laičke priučene biologije izvukao ovakav zaključak: "Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari."

Damir Stojić | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Prave znanstvene studije dale bi se ispisati na temu redikulizacije Ilčićevih zaključaka po kojima muškarci i žene, zbog svojih spolno uvjetovanih hormonalnih razlika, ne bi bili u stanju, primjerice, jednako kvalitetno nositi se sa zahtjevima istih profesija. Onako kako je vojska "muško zanimanje"? Ne to, jer diljem Zapada, pa i u Hrvatskoj vojsci, sve je više žena. Ili tehničke znanosti? I takvo što ustvrditi podjednako je blesavo, jer su žene posljednjih desetljeća ušle i u građevinu i u IT tehnologije i gdje li sve ne.

Nadalje, u prirodni znanostima žene doslovno razvaljuju još od Marie Curie, s tim što su pritom često morale trpjeti sudbine žena poput Einsteinove supruge Mileve Marić ili i puno gore od toga.

A kad Ilčić pred skoro praznom dvoranom u studentskom domu lupi još i: "Promjena spola je zapravo nemoguća", iako promjenu spola medicina već desetljećima uredno drži u malom prstu, jedino gore od toga može biti, recimo, nešto poput one šampionski skandalozne izjave don Damira Stojića iz 2014. da je "medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni" uslijed silovanja.

Pa kao što je takvo što jezivo uvredljivo za žene općenito, pa i muškarce koji vode računa o svom dostojanstvu i stalo im je do žena iz obitelji, iz svog društva uopće, k tome još u zemlji koja je doživjela organizirana masovna silovanja žena tijekom rata i u kojoj 17 posto žena tijekom života pretrpi ili silovanje ili pokušaj silovanja, tako je i Ilčić-Stojićev fundamentalistički juriš na dokument protiv zlostavljanja žena i u obitelji uvredljiv u zemlji u kojoj se po toj osnovi u 10 godina ubije 300 žena, u kojoj ih se 15.000 žena godišnje zlostavlja.

Misa u parku na Savici, glavne zvijezde don Damir Stojić i pater Ivan Mandurić Crkva na Savici Top News "Jer Bog želi betonsku crkvu usred parka!"

U Hrvatskoj je, inače, od 2012. do 2015. obiteljsko nasilje nad ženama poraslo 184 posto, u 2016. ubijeno ih je 20, od čega su u čak 18 slučajeva to bili supruzi ili partneri... Sva tragedija ljudi poput i Ilčića i Stojića je zapravo u tome što niti jedan najvjerojatnije nije tako poremećenih nazora da bi doista smatrao da bi seksualno zlostavljanje ili nasilje bili u redu. Pravi problem je u tome što se jedan manji dio Istanbulske konvencije, osim zaštite žena, bavi i zaštitom transrodnih osoba od nasilja. Kao i svih ostalih seksualnih manjina. 

A tu se onda dolazi do priznavanja činjenice da svijet u jednom svom manjem dijelu nije strogo podijeljen na žensko-muško, da nije crno-bijel, zapravo da je šaren, što je prst u oko fundamentalističkom vjerskom stavu po kojem se određenu vjersku knjigu ima tumačiti doslovno, unatoč tome što su citati u vezi seksa u njoj stari tisućama godina, često u sukobu jedni s drugima, i unatoč tome da će svaki ozbiljan znanstvenik koji je proučavao Knjigu priznati da je puno toga u domeni mita.

Ilčić je tako samo spominjanje "roda" žigosao kao "rodnu ideologiju". Ali je zaboravio da se namjerio na mladu, obrazovanu populaciju, gdje se nađe i onih gladnih znanja, pa se i u više praznoj nego punoj dvorani pronašlo onih studenata koji su mu spočitali da netočno tvrdi da se u Kaliforniji danas roditelji moraju izjašnjavati kao "roditelj 1" i "roditelj 2".

Ladislav Ilčić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

"Krivo ste naveli. Kalifornija je uvela to da roditelji sami na papiru zaokruže kako se izjašnjavaju i to samo zbog usklađivanja sa zakonom o istospolnim zajednicama", objasnio mu je mladić da se i tamo mame i tate, ako žele, a uglavnom žele, i dalje bez problema izjašnjavaju kao "majka" ili "otac". Isto tako mu je objasnio i da nema pojma o čemu govori o rodnoj teoriji, žigošući je kao "rodnu ideologiju".

U toj dvorani toga dana ispalo je da Ilčić ili nije znao ili je namjerno krivo predstavljao stvari, kad je tvrdio da ciljevi Konvencije traže "iskorijenjivanje kulture, običaja, vjere i tradicije". Ispalo je, kako mu je objasnio student, da se u Konvenciji navodi ""da se kultura, običaji, vjera, tradicija ili takozvana 'čast' neće smatrati opravdanjem za bilo koje djelo nasilja obuhvaćeno područjem primjene ove Konvencije".

U praksi, primjerice, to znači da više nitko ne bi imao pravo sakatiti ženu genitalnim obrezivanjem, tvrdeći da je to "tradicija", kulturna ili vjerska. Ili da je naprosto oduvijek bilo tako da je kod njih normalno opaliti supruzi šamarčinu od vremena do vremena. Ili da je dio tradicije u dogovorene brakove tjerati mlade, ili čak i djecu, koji time zapravo trpe nasilje.

Kršćanski fundamentalistički prosvjed Neokonzervativizam Life U Hrvatskoj bi zabranili pobačaj poljskim zakonom iz 1993.

Konvencija u ovakvom obliku zapravo je obrana društva od vjerskog fundamentalizma i krajnje konzervativnosti, borba za slobodu pojedinca, bio on ateist ili vjernik. A to je onda uskom krugovima u kojima se gaje rigidni stavovi dosta sve samo ne radosna vijest, nego prije najava smaka svijeta. Svi ostali mogu se, pak, samo nadati da im to što se iz takvih krugova regrutiraju čak i savjetnici ministrice kulture, neće donijeti i smak civiliziranog svijeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ljenivac 12:09 05.Veljača 2018.

    Ladi je samo nestašan dećko! http://news-bar.hr/vijesti/hrvatska/policija-uhvatila-ilchia-kako-u-zooloshkom-vrtu-shamara-majmuna