Top News
4127 prikaza

Hvalio je Sanadera, a Plenkiju i Hrvatskoj okreće leđa

Jean-Claude Juncker
1/3
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Šef Europske komisije već godinama je jedna od najeskcentričnijih ličnosti na europskoj političkoj sceni

Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija implementiraju odluku arbitražnog suda u Haagu, obznanio je u utorak Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije. Iako je Timmermans službeno stao pred novinare, jasno je da je najveći utjecaj imao Jean-Claude Juncker, šef Komisije te karijerni političar iz Luksemburga.

Hrvatskoj javnosti možda je najpoznatiji po ignoriranju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tijekom konferencije za medije. Pojavili su se pred novinarima tvrdeći da su stari prijatelji i opisujući vremena "stare slave" kad su oboje radili na pristupanju Hrvatske u članstvo Europske unije. Kada su se prvi put sreli na novim pozicijama: Jean-Claude Juncker ne više kao premijer Luksemburga, nego predsjednik Europske komisije, a Kolinda Grabar-Kitarović ne više kao ministrica vanjskih poslova nego kao predsjednica Republike Hrvatske, pokazalo se da su to ipak samo diplomatske fraze. Kad mu je usred press konferencije zazvonio mobitel, Juncker je hladno svoju staru prijateljicu ignorirao pred kamerama i javio se na poziv. Predsjednica je nastavila govoriti, a Juncker je mrmljao u mobitel, te u jednom trenutku viknuo: Halo!?

Neki bi se možda mogli sjetiti i Junckera iz predizbornog spota HDZ-a i Ive Sanadera iz 2007. godine kada je bio među brojnim državnicima koji su hvalili tadašnjeg premijera. "Hrvatska u osobi Ive Sanadera ima istaknutog državnika. Omiljen je diljem Europe i ima velik utjecaj. Hrvatska treba jak glas u Europi, a Ivo Sanader je lice Hrvatske u Europi", rekao je tadašnji luksemburški premijer.

Andrej Plenković nakon razrješenja trojice ministara UNATOČ HAAGU Top News Plenković: Hrvatska neće fizički prihvatiti presudu

Međutim, izvan okvira hrvatske politike, prate ga glasine o alkoholizmu. Netom prije kampanje za nasljednika Manuela Barrosa na čelu Europske komisije pojavile su se glasine da Jean-Claude ima velikih problema s alkoholom pa je morao reagirati i tijekom debate protiv Martina Schulza. Novi predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem u jednom kasnonoćnom showu na nizozemskoj televiziji izjavio je da je Juncker čak i na sastancima bio "teški pušač i pijanac". Jedan neimenovani diplomat u francuskom listu Liberation otkrio je da je Juncker na sastancima pio sok od jabuke pomiješan s alkoholom, ali da nikad nije bio vidljivo pijan, samo "usporen".

Jednom kad se pojavila snimka Junckera s raznim europskim vođama, još više su se rasplamsale glasine da je on zapravo pijanac. Mađarskog šefa Viktora Orbana ošamario je, a dok je prilazio Juncker ga je nazvao diktatorom. Kasnije je Juncker govorio da se on uvijek tako ponaša s Orbanom i da ga uvijek zove diktatorom. "Mislite da bih i dalje držao svoju dužnost da popijem konjak za doručak? Čak i moja žena sad sumnja zato što ne pijem kad sam doma", ispričao je Juncker u razgovoru za francuski list Liberation. 

Ivo Sanader SPUSTIO SLOVENCIMA Top News Sanaderov super plan za širenje teritorija Hrvatske

U međuvremenu se pojavio i Luxleaks, skandal u kojem se ozbiljno optužuje Luxemburg da su pogodovali raznim tvrtkama da izbjegnu plaćanje poreza. Oko 340 kompanija iz čitavog svijeta u Luksemburgu je uz pomoć tamošnjih vlasti uspostavljalo poduzeća posebno dizajnirana za izbjegavanje plaćanja poreza u drugim državama. Afera je posebno neugodna bila za Junckera, koji je bio premijer Luksemburga čak 19 godina, upravo u godinama kad se ta mala zemlja pretvorila u poreznu oazu.

"U pitanje dolazi vjerodostojnost Jean-Claudea Junckera. On mora pokazati na čijoj je strani: na strani europskih građana ili korporativnih poreznih utajivača", poručio je tada lider socijalista u Europskom parlamentu Talijan Gianni Pittella.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.