Top News
2045 prikaza

Hrvatski znanstvenik zasjenio je hrvatske političare

Pregled tjedna
1/5
express
Dogodio se presedan - Ustavni sud presudio je u korist pojedinca koji se bori protiv sustava

Prošli tjedan imali smo dobar razlog za radost i ponos. Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobio je još jedno veliko priznanje iz Amerike. Istovremeno, dok naši pojedinci ubiru počasti, država je još jednom dobila pljusku. Američki State Department napravio je dubinsku analizu stanja u Hrvatskoj i rezultati nisu ništa bolji nego svih proteklih godina. 

Ivan Đikić priznat je u SAD-u, ali u HAZU nema mjesta

Predsjednica Goetheovog sveučilišta Birgitta Wolff javno je čestitala hrvatskom znanstveniku Ivanu Đikiću kad je prošli tjedan primljen u Američku akademiju umjetnosti i znanosti. "Ponosna sam što je, nakon Jürgena Habermasa, i drugi znanstvenik s Goetheovog sveučilišta primljen u to slavno američko društvo", kazala je Wolff povodom velikog odavanja počasti Đikiću kao tamošnjem direktoru Instituta za biokemiju II.

Ivan Đikić | Author: Davor Visnjic/PIXSELL Davor Visnjic/PIXSELL
Istovremeno, Đikić još nije postao član HAZU-a, iako sada jest član prestižne institucije u SAD-u. To što nije primljen u HAZU za njega i nije neki gubitak, ako se znaju kriteriji za primanje u ovu instituciju. A Đikić daleko od toga da je jedini, čak nije niti najgori primjer koga sve HAZU nema u svom članstvu.

Koji sve ugledni znanstvenici osim Đikića, nisu primljeni u HAZU pročitajte ovdje.

Američki State Department objavio je svoj izvještaj o ljudskim pravima u Hrvatskoj za 2018. godinu. Dubinska analiza sloboda ili pak kršenja sloboda u državi ponavlja se iz godine u godinu i u njoj se ponavlja uvijeg gotovo identična priča. Pitanje je hoćemo li nešto promijeniti ili ćemo samo čekati da nam se nešto dogodi?

O toj temi pročitajte ovdje.

Hernady nas i dalje ucjenjuje

„Transformacija energetskog biznisa na području Rafinerije Sisak, uz modernizaciju Rafinerije u Rijeci, koja, prema planu, iznosi između 3,5 i četiri milijarde kuna, nešto su što će rafinerijski biznis u Ini učiniti dugoročno održivim i profitabilnim.

Viktor Orban i Zsoltan Hernadi otvorili novi pogon butadiena u tvornici Tiszai Vegyi Kombinat | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
To se čeka godinama, a u planu je poslovnih aktivnosti za ovu godinu“, pravdao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić zašto je Vlada odlučila podržati prestanak prerade nafte u Rafineriji Sisak. Ali ako država ne odustane od nameta na tzv. derivate izgubljene u preradi, nema mađarskog ulaganja ni u obnovu rafinerijskog pogona Rijeka.

O tome pročitajte više ovdje.

Premijer dodaje gas i grabi sve više moći

Andrej Plenković, prema svojoj maksimi "polako", dugo je skidao dio po dio pozlate s Brkićeva spomenika. Strpljivo i ustrajno umanjivao je njegovu moć i utjecaj (uvijek je imao na umu mogućnost da Brkić kao sjajan organizator povede pobunu sedam-osam njegovih protivnika pa ga sruši s vrha Vlade i stranke, dok je Brkić preko Penave, Kolinde i drugih prijatelja tu mogućnost oprezno ispitivao).

Andrej Plenković | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Sad, kad je osjetio da je Vaso slab i nemoćan pružiti otpor - a Brkić se očito nije htio povući - stjerao ga je u stupicu. U međuvremenu, Plenkijeva je moć narasla. Pravosuđe, policija, tajne službe... Plenković kani razbiti Brkićevu mrežu, a da to i čini, pokazuje to što se Vasina ekipa ograđuje od njega

Pročitajte više ovdje.  

Umjesto pravde dobila kaznu od 5.000 kuna

U pisanoj žalbi Marice Vidović iz Velike stajalo je da traži nadzor sudaca zbog nezakonitog, nepravilnog, neuređenog i neučinkovitog rada. Nezadovoljna radom sutkinje, Marica Vidović odlučila je požaliti se državnim institucijama. Njezinu žalbu i kritike svog rada sutkinja na koju se požalila nazvala je "vrijeđanjem suda" i kaznila ju je s 5000 kuna.

Ustavni sud | Author: Zeljko Lukunic (PIXSELL) Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Požalila se i Ustavnom sudu, koji je, potaknut primjerima Europskog suda za ljudska prava, njezinu ustavnu tužbu prihvatio a odluke trgovačkih sudova poništio. Ova je odluka rijetkost, a njezin slučaj poslužit će kao primjer neodređenosti granica slobode izražavanja, kritike i mišljenja.

Više o pobjedi nad sustavom pročitajte ovdje. 

Gasi kino, iako nema ni novca ni vizije što dalje

Kino još radi ali zaštićeno kulturno dobro neće još dugo služiti građanima Zagreba. Gradonačelnik Milan Bandić odlučio ga je zatvoriti pod izlikom preuređenja, a zapravo ga smeta što je zarada od šanka, po njegovom mišljenju, u krivim rukama.

Milan Bandić | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Gradonačelnika muči šank, ali najavljuje zatvaranje kina "zbog obnove fasade", kao na Britancu kad u dvije godine nije napravio ništa. Naši upiti gradskim vlastima o tome što se treba popraviti, je li raspisan natječaj za izvođače radova, tko će oni biti, i koliko će obnova koštati, ostali su bez odgovora. 

Što mu poručuju iz Kina Europa pročitajte više ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perikle 16:02 28.Travanj 2019.

    Ne čudi me što Đikan nije član akademije u RH kada ima karakterne osobine koje su neprimjerene jednome akademiku. On je bahati prvak svijeta u prodavanju magle i osnivanju instituta koji rade sve samo da nedaj Bože naprave nešto a ... prikaži još! to zapad i farmaceutska industrija divno nagrađuju.