Top News
12414 prikaza

'Hrvati su u depresiji, nestaju, a i dalje se hrane ratom'

London: Britanski tabloid The Sun napao Thompsona i reprezentaciju
1/3
The Sun / News Syndication
Deutschlandfunk do kraja je ogolio hrvatsku propalu ekonomiju, nacionalizam, 'ucjenu branitelja'...

Njemački javni radio, Deutschlandfunk (DF), opisao je Hrvatsku u velikom članku "Hrvatska neriješena povijest" kao zemlju koja u pet godina članstva u EU uopće nije napredovala, u kojoj radikalna desnica i dalje uzdrmava društvo. "Rat, neprijatelj, domovina, narod, izdaja – to su ključni izrazi iz radikalnog političkog rječnika koji se i dalje koriste uz uzavrele strasti", piše Norbert Mappes-Niediek.

On je na početku opisao kako je Slobodan Praljak primio osuđujuću presudu u Haagu, da bi potom primijetio da je druga vijest tog dana bila reakcija hrvatskih vlasti. Premijer je, podsjeća on, pričao o dubokoj moralnoj nepravdi. "Pritom nije mislio na logore za ubijanje i bombardiranje stambenih četvrti za što je general osuđen. Nepravednom je smatrao presudu", navodi DF.

Slavk Goldstein ANALIZA SLAVKA GOLDSTEINA Top News Karamarko nije važan, ideolog nove desničarske Hrvatske je Hasanbegović

Tako se dolazi do treće vijesti koja je tog dana potresla Hrvatsku; sud je intervenciju hrvatskih vojnih snaga u ratu u BiH proglasio "kriminalnim pothvatom". Nakon objašnjenja njemačkoj publici da je Hercegovina krševito zaleđe turističke Dalmacije, sociologinja iz Zagreba Dinka Ćorkalo-Biruški opisala je što se u Hrvatskoj danas događa:

"Nakon rata svi smo se radovali da je to gotovo, da ostaje iza nas. Sada počinje budućnost, mislili smo, sad ćemo naprijed. Sad ćemo graditi, osigurati se, njegovati naše ranjene i oplakati naše žrtve, a zatim krenuti naprijed. Ali, tada je počelo ono što smatram glorificiranjem i božanskim štovanjem rata. Ne postoji nikakav drugi narativ osim onog o pobjedi, o 'nama' Hrvatima, o 'našim' žrtvama, o 'našim' patnjama. Na takav način u javnom prostoru ne može se graditi nikakav identitet."

Riječ je o sve zapjenjenjinijim raspravama u javnosti, s izrazima poput rata, neprijatelja, domovine, naroda i izdaje. Hrvatska, piše DF, nije našla način da svoj nacionalni identitet počne graditi na temelju nekih pozitivnih stvari i sada je jasno da je gotova faza uzbuđenosti pred reformama kojom je godinama orkestrirao HDZ. DF stanje u Hrvatskoj opisuje kao "sindrom". Politolog Dejan Jović ničemu se ne čudi.

Na Trgu bana Jelačića građani pale svijeće za hrvatskog generala Slobodana Praljka | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Dio reformskih procesa se simulirao, iza njih nije stajala nikakva volja. Isti fenomen prisutan je i u zemljama poput Poljske ili Mađarske, a u ekonomskom smislu u Rumunjskoj i Bugarskoj. U tim zemljama mahom vladaju konzervatvni i nacionalistički krugovi", primijetio je Jović. U današnjoj Hrvatskoj, nastavlja DF, stvari poput Europe, izgradnje, gospodarstva, demokracije – djeluju nestvarno i često se citiraju izrazito cinično.

22 godine nakon kraja rata i nakon 26 godina neovisnosti u Hrvatskoj nitko više nije ničim oduševljen. "Široka javnost, tzv stanovništvo, nije masovno pohrlilo na obilježavanje 'Sjećanja na Slobodana Praljka'. Parkirališta rezervirana za tu namjenu, ostala su prazna. Iz najdalje provincije stigla su samo tri autobusa", opisao je za DF izdavač i esejist Nenad Popović, koji je dio mladosti proveo u Njemačkoj.

DF dalje navodi i to da udruge ratnih veterana predstavljaju 500.000 ljudi, što je "za zemlju od nešto malo više od četiri milijuna stanovnika, fantastično pretjerana brojka". Izraz "branitelj", podsjeća DF, novohrvatski je izraz, a udruge bdiju nad ispunjavanjem njihovih zahtjeva, očuvanjem njihove slave i slikom njihovih neprijatelja. U politici se takvim veteranima suprotstavlja malo tko. Govori o trijumfalnoj pobjedi nad velikosrpskoj agresiji i o junačkoj obrani, podliježu strogim pravilima izražavanja.

Tomislav Karamarko Platili im i program Top News Novi dokazi: HDZ živi na ruskom nuklearnom novcu

Isprva je Ustav navodio definiciju legitimnog i opravdanog Domovinskog rata s njegovim obrambenim i oslobodilačkim karakterom protiv JNA samo za onaj u Hrvatskoj. No, vremenom se to stalo primjenjivati i za miješanje Hrvatske u rat u BiH. U takvoj atmosferi dočekana je presuda generalu Praljku. A kad netko rene propitivati što se sve događalo u ratu ili financijska prava branitelja, nađe se na udaru tzv braniteljskih udruga.

Velimir Bujanec kod Mirjane Rakić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
Nije riječ o strahu koliko o nelagodi s kojom se načimaju teme poput privilegija branitelja, jer se svaka riječ može krivo protumačiti ako se dira u hrvatsku bezgraničnu zahvalnost braniteljima, u poštovanje njihove žrtve. I na kraju to pitanje: "Gdje si ti bio 1991.?" Moralna ucjena služi tome kako bi nacionalistička vladajuća stranka i dalje mogla pobjeđivati na izborima, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji i sveopćoj depresiji.

A da socijaldemokrati iz opozicije ne mogu ništa učiniti, smatra Jović, krivi su si oni sami. "Oni nisu ponudili nikakvo drugačije izražavanje o 90-ima. Igrali su isključivo na gostujućem terenu i pokušavali pobijediti u igri, slijedeći pravila one druge strane", kazao je. Naravno da pritom redovito gube. Gospodarstvo koje stoji, nikakve perspektive mladih, masovno iseljavanje, sve je to kao tema ostalo iza rasprava o ratu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kozjak11 12:40 03.Veljača 2018.

    Ko to tamo sije sjeno uokolo i Kada ljevici tepih klizi krivi ti u Saboru koji svaki dan mecu o 41.g.A diplomacija za lovu prodaje mrznju koju sama sije i svaki dan za malu lovu .To smece i tako niko ... prikaži još! nece da cita jer je toga smeca bilo na kilometre u Bivsoj DDR.Ljudi se ne bave takvom vrstom jer Turisti vide sami da nista nije istina i ko je stavlja BARIKADE: i dalje sije i placa fabrika Zavidnih i Udbinih Unuka sto bas nista nece bas nista nauditi i rat nije presta te vrste i to svaki sat .

  • nelson 17:48 23.Siječanj 2018.

    sve su rekli povratak u 1941 a problema previše