Top News
2074 prikaza

Hrvati ne vjeruju svojoj državi, zašto bi joj vjerovali stranci

Verena Heinz
Privatni album
Otac djevojke iz Austrije koju je na Krku pregazio gliser kaže da se prema njemu odnose kao u nekoj zemlji trećeg svijeta

Užasna je priča o smrti mlade Austrijanke Verene Heinz. Iskrvarila je nakon udara glisera u Malinskoj na otoku Krku. 

Nije imala ni 21 godinu. Istraga još traje. Obitelj pokojne Verene je ogorčena. Tko ih ne bi razumio. Njezin otac Dieter, koji je svjedočio udaru glisera i borbi za život svoje kćeri, ne bira riječi kad opisuje taj crni dan. 

Za Vereninu obitelj to je golema tragedija koja se dogodila zbog bezobzirnog kršenja zakona i pravila sigurnosti plovidbe na moru. Hrvatska država i njezine institucije, s druge strane, na sve to gledaju kao splet nesretnih okolnosti. 

Gdje je onda istina? Za razbijenu obitelj Heinz ta istina, svakako, nije tamo gdje im hrvatske vlasti kažu da je. Dietera Heinza nitko ne može uvjeriti da je njegova kći toga dana trebala umrijeti zbog tipa koji je vozio gliser.

Crna Gora Bolji od nas Ekonomix Susjedna država u plusu: Od turizma zaradili milijardu €

Nitko ga ne može uvjeriti da je Hitnoj pomoći, eto, trebalo tako dugo da stigne. I još drugih stvari koje, u glavi bolom slomljenog oca, čine razliku između života i smrti njegova Verene. 

Kao u nekoj državi trećeg svijeta, rekao je Austrijanac novinarima opisujući kroz što je sve u Hrvatskoj prolazio. Ali u ovoj strašnoj nesreći zrcali se još nešto zlokobno što nam je tužni austrijski otac gurnuo pred nos. 

Institicije hrvatske države imaju neviđeni problem s vjerodostojnošću. Same su ga stvorile kroz godine služenja politici, a ne ljudima i zakonima. Vlastiti građani im ne vjeruju. Zašto bi, onda, to učinio gospodin iz uređene države EU-a?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hohmann
    hohmann 20:38 02.Kolovoz 2019.

    kakva glupost sigurno da vjerujem svojoj drzavi, ko nevjeruje je njegov problem