Top News
1145 prikaza

'HRT je sporiji od drugih jer se borimo protiv fake newsa'

HRT
Patrik Macek/ PIXSELL
Ravnatelj HRT-a o otkazu Hrvoju Zovku, aferi preprodaje karata i kvaliteti medija na čijem je čelu

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić dao je intervju za Jutarnji List u kojem se osvrće na skandale koji proteklih mjeseci drmaju javni servis - od otkaza novinaru Hrvoju Zovku, dvosatni prekid programa, navoda o cenzuri pa sve do afere s Dragom Ćosićem i preprodajom ulaznica na SP-u.

Bačić i dalje tvrdi kako je Zovko "grubo napao urednicu", te da mu je obavijest o otkazu uručena na kućnu adresu jer se na poslu drugi dan nije pojavio.

"Medijska smo kuća i naravno da jako dobro znamo razlikovati svađu urednika i novinara te napad, prijetnje i uvrede. U ovom slučaju grubo se prešla granica obične svađe. Svemu je svjedočilo četvero zaposlenika! Odmah smo zatražili očitovanja urednice IMS-a Katarine Periša Čakarun, Hrvoja Zovka te četvero svjedoka koji su se tu zatekli.

Odluka nije bila ni ishitrena niti ju je bilo jednostavno donijeti, međutim, nasilje se ne smije tolerirati. Time šaljete poruku ostalima da je to obrazac dopuštenog ponašanja. Što sam trebao čekati, da za dva dana netko nekoga i ozlijedi, smatrajući da je sve dopušteno. Ovo je velika kuća s oko 2800 zaposlenih i red mora postojati. Ako hoćete, ovdje je i muškarac napao ženu, nitko u društvu na to ne bi smio zatvarati oči", rekao je Bačić koji očekuje sudski epilog cijele priče.

Hrvoje Zovko, inače predsjednik HND-a, i službeno je dobio otkaz na HRT-u gdje je godinama radio kao istaknuti novinar, unatoč tome što se ispostavilo da su sva četiri svjedoka njegove svađe s urednicom Informativno-medijskog servisa HRT-a, uključujući nju samu, rekli da nikakvog njegovog fizičkog nasrtaja na nju nije bilo.

Drago Ćosić Ne gledaj u karte! Life Drago Ćosić: Očajan prognozer i osramoćeni tapkaroš

Samo svađa nakon što ga je urednica pozvala nakon što je Zovko podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika HRT 4. Katarina Periša Čakarun rekla je da ga zove na razgovor jer je ostavku objasnio cenzurom u svom radu, da bi mu tijekom razgovora prigovorila što "previše vremena posvećuje obavljanju funkcije predsjednika HND-a".

Predsjednica HRT-ovog ogranka HND-a Sanja Mikleušević postupak HRT-a komentirala je kao "finalni obračun" sa Zovkom, kao zastrašivanje preostalih novinara koji postavljaju pitanja o stanju na HRT-u, te ističe da je zanimljivo što HRT jest istraživao i drakonski kaznio novinara predsjednika HND-a, ali nije istraživao i njegove pritužbe da je izložen cenzuri.

I na te se navode o cenzuri oglasio Bačić, kao i na to da se HRT u svom obrazloženju pozvao na Istanbulsku konvenciju iako ona u tom trenutku još nije niti stupila na snagu.

"Naravno da smo istražili te navode i potpuno ih odbacujemo. To su zlonamjerne i manipulativne optužbe. Ja kao glavni ravnatelj nemam pravo miješati se u sam program, ali sam obavio razgovore s ravnateljem programa, glavnim urednikom televizije", kaže Bačić, a tvrdi da se na Istanbulsku pozvao jer "je ovdje riječ o napadu muškarca na ženu, zato što osuđujem svaku vrstu nasilja, a posebno nasilje nad ženama".

Kružile su glasine kako je Zovku rečeno da "se ne dira u HDZ, samo u SDP", na što je Bačić rekao da je "iz programa vidljivo da se bave svim stranama".

Pitanje je koji će biti epilog te priče s obzirom da je povijest HRT-a prepuna ne davanja otkaza onima koji su imali i mnogo više prijestupa, kao i davanja otkaza zaposlenicima koje bi sud onda vratio na posao.

HRT | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)
Kao primjer osobe koja usprkos nizu gafova ostaje na radnom mjestu je Karolina Vidović Krišto koja je, pisao je već Express, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" 2016. je izjavila da se "u Americi dozvoljava pobačaj do zadnjeg dana trudnoće, do devetog mjeseca", iako je to apsolutno neistinito, jer u SAD-u je krajnji rok za abortus 24. tjedan.

Onda je Zorana Ferića zbog fragmenta rečenice iz romana "Anđeo u ofsajdu" optužila za promoviranje pedofilije, kao što je u još jednom suludom ispadu za pedofiliju prozvala jednog od najuglednijih hrvatskih ginekologa. Već to bi bilo dovoljno za oštre sankcije, a Vidović Krišto je pritom još rekla i to da je njegov roman obavezna lektira u školama u Hrvatskoj.

I to se sve redom ispostavilo kao totalno netočno. Svojedobno je u emisiju pozvala i Igora Vukića koji je u studiju, ničime neometan, nabrajao niz totalno revizionističkih stvari o Jasenovcu; da je to bio radni logor u kojem se nije ubijalo, da tamo nisu ubijali djecu... 

O njoj je Bačić rekao da "je u tijeku njezino raspoređivanje na druge poslove, sukladno prijedlogu ravnatelja programa", a  Sašu Kosanovića, koji je dobio spor protiv HRT-a i koji se mora vratiti na posao jer je otkaz dobio neopravdano, nije htio komentirati jer su pokrenute prije njegovog mandata koji je započeo prije godinu i pol.

Odgovorno tvrdi da, iako se to često vrti po medijima, HRT-u nije pala čitanost kao i da su sporiji od drugih u otkrivanju skandala jer se bore protiv "fake newsa".

Igor Vukić na HRT-u predstavio svoju knjigu Opaki revizionizam Top News Kad gledaš HRT, Jasenovac je bio malo stroži OPG na Savi

"Kao javna TV ne možemo sebi dopustiti gafove. U konačnici, kad se radi o ozbiljnim temama, gledatelji se uvijek pouzdaju u HRT. U zadnjih par mjeseci odradili smo niz velikih projekata - SP u Rusiji, doček “vatrenih”, tužan ispraćaj Olivera Dragojevića... HRT je i na tim projektima pokazao svoju snagu i funkciju da informira javnost. Cijeli svijet je to prenio", kaže Bačić.

Priznao je i kako je to da utakmice nogometne reprezentacije sada prenosi Nova TV ozbiljan udarac za HRT, ali da je to "priroda posla". 

"Kada pogledate druge javne televizije u Europi, one se također bore s komercijalnim televizijama i nerijetko ostaju bez prava na gledanja reprezentacije, Lige prvaka, Eurolige i slično. Ne samo mi već i druge javne televizije gube bitku godinama s komercijalnim televizijama i njihovim ulagačima koji u određenom trenutku ne pitaju za cijenu i neracionalno kupuju prava za najveće svjetske događaje. Cijene nogometnih prava, pogotovo reprezentacija, otišle su u nebo i mi takav ogroman trošak u ovom trenutku nismo mogli podnijeti", kaže Bačić i napominje kako bi za to morali dati trećinu godišnjeg proračuna.

Nije se moglo razgovarati o nogometu a da se ne spomene "aferu Ćosić".

"Na žalost, događaji i okolnosti vezane za ulaznice za Svjetsko prvenstvo u Rusiji narušile su ugled EBU i HRT-u jer se radilo o međunarodnom skandalu koji je pokrenula Fifa, a rezultiralo je otkaz ugovora o radu za dvojicu zaposlenika HRT-a", rekao je o tome čelni čovjek HRT-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.