Top News
4606 prikaza

Horor u hotelu: Plaćenici muče uhićene prinčeve

Mohammad bin Salman al Saud
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Princ nasljednik Mohammad bin Salman filmski se razračunava s političkim protivnicima i to u hotelu Ritz Carlton

Nasljednik trenutnog kralja Salmana (81) princ Mohammad (32) najavio je kako od Saudijske Arabije želi napraviti tolerantniju i liberalniju kraljevinu. No 'saudijsko arapsko proljeće', kako su to prozvali neki mediji, započelo je na najbizarniji način.

Mohammad, koji je ove godine imenovan nasljednikom nakon što je s tog mjesta maknut Muhammad bin Nayef (58), u hotelu Ritz Carlton u glavnom gradu Rijadu zatočio je 11 prinčeva, te desetke, ako ne i stotine političara i gospodarstvenika koju su, kaže on, odgovorni za primanje ili davanje mita te potkradanje kraljevstva. Umjesto saudijskih snaga ispitivanje i mučenje 'odrađuju' američki vojni plaćenici zloglasne kompanije Blackwater, navodi Daily Mail.

Mohammad bin Salman al Saud | Author: Rainer Jensen/DPA/PIXSELL Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
Nalozi za uhićenje moćnih muškaraca izdan je prije tjedan dana. Neki su prinčevi, kako ne bi pobjegli, uhvaćeni na prevaru. Poslane su im pozivnice na prijem u palaču, a onda je odjednom po njih došla policija. 

Mohammad, navodno, ne želi svoje snage u hotelu jer su to vojnici koji su se zatočenicima cijeli život klanjali i obožavali ih. Pitanja, kažu glasine, postavlja i sam princ, a kad on napusti sobu ulaze američki specijalci koji zatočenike tuku i maltretiraju. Princa Alwaleeda bin Talala (62) navodno su objesili naopačke kao primjer drugima. Kraljev nećak Bin Talal je među najbogatijim ljudima na svijetu, ulaganjem u kompanije poput Twittera, Lyfta i Citigroupa zaradio je preko 17 milijardi dolara.

Hotel Ritz-Carlton u Ryadu u kojem su zatvoreni sumnjivi milijarderi Zlatni kavez Top News Kraljevina ne da milijardere - zatvor im je luksuzni Ritz Netipični princ koji kritizira Trumpa, lobira za ženska prava i ulaže u zapadnjačke firme bio je jedan od suvlasnika NewsCorpa u većinskom vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha. Nakon što buknuo skandal da je urednica News Internationala Rebekah Brooks prisluškivala brojne utjecajnike moćni bin Talal sa svoje je jahte nazvao Murdocha i izdao naredbu da se Brooks "odmah mora dati otkaz".  

Alwaleed bin Talal | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Alwaleed bin Talal Igor Kralj (PIXSELL)

Tijekom noći njegova je garda razoružana, on je u pidžami odveden u hotel gdje je ispitivan, i onda obješen naglavce.

Princ očajnički želi uspostaviti strahovladu i pokazati se kao autoritet, pa je iz Abu Dhabija 'uvezao' američke plaćenike, njih čak 150. Privatna vojna i sigurnosna kompanija više se ne zove Blackwaterjer se to ime mahom povezuje s neodobrenim ubojstvima i zločinima u Iraku, te 'crnim' operacijama. Sada se nazivaju Academi no izvori za Daily Mail kažu da je riječ o istom načinu funkcioniranja. Osnivač Blackwatera je Amerikanac Erik Prince, brat američke ministrice obrazovanja Betsy DeVos poznate po zastupanju radikalno konzervativnih stavova - ona i njezina obitelj, otac i braća protive se razvodu braka, prekidu trudnoće, LGBT pravima, umjetnoj oplodnji i istraživanjima koje uključuju matične stanice. Iako Erik vodi kompaniju čiji članovi ubijaju i muče po narudžbi, obitelj Prince-DeVos predana je misiji koju opisuju kao "povratak vjere, obitelji i jednog prirodnog katoličkog života". 

Mohammed bin Salman SAUDIJSKA ARABIJA Top News Masovna uhićenja: 'Najopasniji princ' u borbi za prijestolje

"Ispred zgrade su naše snage, ali ne i unutra. Unutra operiraju Amerikanci", kaže izvor. Trump je preko svog Twittera iskazao podršku princu Mohammadu te rekao da "Saudijska Arabija zna točno što rade".

Iako tvrtka Blackwater/Academi često 'nikne' kada je riječ o nasilju na bliskom istoku, ali i drugdje, oni su objavili izjavu u kojoj negiraju čak i da rade kao zaštita, a kamoli da se bave mučenjem ili ispitivanjem.

"Academi ne provodi usluge ispitivanja niti za jednu privatnu tvrtku ili državnu vlast. Nemamo tolerancije za nasilje, te svoj posao odrađujemo unutar američkih i lokalnih zakona, moralno i nadasve odgovorno", objavili su iz Academi.

 | Author: PROMO Blackwater logo PROMO

"Libanonska vlast ima nepotvrđene informacije da su Blackwaterovi operativci, a ne saudijske snage, u Rijadu zadržale nekadašnjeg libanonskog premijera Saada Haririja", napisao je na Twitteru libanonski predsjednik Michel Aoun.

Glasnogovornica Saudijske Arabije u SAD-u Fatimah Baeshen rekla je kako su "uhićenja po zakonu, prema optužnicama koje su vrlo ozbiljne i uhićeni su u dobrim uvjetima". U javnost su procurile fotografije iz hotela gdje muškarci leže na tankim madracima po podu.

Neimenovani izvor blizak State Departmentu tvrdi kako se "princ i kralj ponašaju neodgovorno, te škode američkim interesima".

Iako američki građani koji van granica svoje zemlje sudjeluju u mučenju mogu dobiti do 20 godina kazne zatvora, samo je jedan slučaj ikada dospio na sud, kada je porota u Miamiju krivim za mučenje proglasila sina nekadašnjeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora. Charles Chuckie Taylor Jr. rođen je u Bostonu te je američki građanin, a proglašen je krivim po svih osam točaka optužnice. Neprijatelje svoga oca mučio je strujnim šokovima, paljenjem vrućim željezom i rastopljenom plastikom te nanošenjem soli na otvorene rane i zbog toga je osuđen na osam godina zatvora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.