Top News
3643 prikaza

Osobenjak ili nova zvijezda: Intervju s filozofom iz Sabora

Marko Vučetić
1/6
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Marko Vučetić, Mostov saborski zastupnik, i zadarski filozof i predavač, zaintrigirao je javnost britkim političkim proglasom

Filozof i teolog Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik koji u Saboru djeluje u Klubu Mosta, ne prima plaću u Saboru, nego kao profesor na zadarskom fakultetu. Javnost je oduševio svojim govorom o Istanbulskoj konvenciji. Pročelnik je Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru, oženjen je i otac dvije djece. Prema podacima iz imovinske kartice, kao sveučilišni profesor prima plaću od 15.700 kuna. 

Express: Sabor je ratificirao Istanbulsku konvenciju sa 110 glasova za, 30 protiv i dva suzdržana. Koja je poruka poslana ženama koje trpe nasilje usvajanjem dokumenta?
Ne možemo govoriti o pobjedi sve dok žene trpe nasilje. Sabor je samo poslao poruku društvu i zakonodavstvu da moramo pronaći mehanizme da se nasilju odupremo. Ta poruka je puno značajnija od rezultata glasanja, zbog toga jer očekujem da će se nenasilni mehanizam ugraditi u sve strukture društva. Protivnici konvencije ne razumiju da nasilje prvenstveno proizlazi iz postojanja roda te da na temelju roda i uloge mi jesmo bića koja žive u zajednici. Tek kad mi se na mojem egzistencijalnom horizontu pojavi drugi čovjek, ja počinjem igrati ulogu. Jedna od njih je uloga zastupnika, profesora, oca i supružnika. Koliko dobro izvršavam te uloge, toliko se ostvarujem kao čovjek unutar tih uloga. Kad bi se čovjek sveo samo na svoju biološku dimenziju, onda bi došli do za čovjeka nedostojne faze, a to je da je čovjek životinja. 

Prosvjedi protiv Istanbulske konvencije u Splitu Splitska Istanbulska Top News Pogledajte neke od zanimljivijih parola s rive u Splitu

Express: Što kažete na argumentaciju protivnika Konvencije, posebno zastupnika? 
Vjerujem da su protivnici Konvencije spoznali nešto zbog čega su glasali protiv. Time bi se sačuvala autonomija ljudskoga, da svatko djeluje u skladu s onim kako svijet spoznaje. Ako su svi izrijekom rekli da ne žele da nasilje bude instrument, cilj i način djelovanja u društvu, onda njihovo protivljenje ratifikaciji možemo tumačiti kao vid nenasilnog djelovanja. Volio bih vjerovati smo kao društvo došli do te razine zrelosti da ne želimo nasilje. No nisam naišao na prihvatljivu Argumentaciju protivnika konvencije. Trebamo prosvjetiteljski djelovati, da shvate kako je riječ o društvenoj dimenziji i ljudskim pravima te da ni jedan drugi segment ljudskih prava nije ugrožen. 

Želimo svijet nenasilja

Tu se prvenstveno referiram na tzv. religijsku argumentaciju, koja je zbog obrane religijskih sloboda ili savjesti pokušala tumačiti kao da sad stojimo pred vratima nekakve nove religije, koja će uvođenjem novih božanstava i nove ljudskosti poremetiti ovaj naš svijet, kao da je on skladan. Sadašnji svijet je svijet nasilja i nenasilja. Mi želimo da ovaj svijet sve više bude svijet nenasilja. Oko toga se trebamo složiti, a Istanbulska konvencija je za sada najučinkovitiji mehanizam kojim izričemo svoj pristanak da u Hrvatskoj i svijetu nitko ne bude izložen nasilju. Ovo nije nacionalni problem, ovo je naš ljudski problem.  

Express: Protivnici Konvencije zbog rodne ideologije najavili su rušenje dokumenta na referendumu? Strahujete li da u društvu postoji ta kritična masa koja bi mogla srušiti Konvenciju?
Tu rodne ideologije nema. Prosvjedi mogu biti izraz demokratske volje, ali i strašila demokratske volje, ovisno koja se poruka šalje. Onaj tko vrijeđa drugoga ne može štiti ni sebe ni onoga tko mu je sličan. Zabrinjavajuće je bilo nekoliko transparenata na prosvjedima protiv Konvencije, kojima se izruguje, a ne želim ulaziti u razinu pismenosti. Možemo poslati poruku da se s nečim ne slažemo i bilo bi lijepo da su poslali poruku da je potrebno još raspravljati. Ova referendumska inicijativa ne može proći, jer pitanje koje se tiče temeljnih ljudskih prava bit će protuustavno. Ako Ustavni sud utvrdi da je pitanje protuustavno, predlažem da se tim udrugama obustavi financiranje iz proračuna. Ako su u pravu predlažem da ih još izdašnije financiramo. 

Nadežda Čačinović Povodom prosvjeda Top News 'Samo panika i histerija - klerikalna desnica razara kršćanstvo'

Express: Pitanje građanima je jesu li za otkazivanje Istanbulske konvencije. Je li to vid manipulacije?
Svakako se radi o manipulaciji jer je javni govor o Istanbulskoj konvenciji nije bio govor argumentacije, nego govor strahova. Išlo se na to što se u teoriji naziva odjek mase. Masa ne misli. Ona nosi nečiju ideju. Nije moguće da se 5000, 10.000 ili 50.000 ljudi okupi oko jedne ideje. Da bi se mogli okupiti oko ideje i biti upravljivi, oni moraju postati masa. Da bi bili masa, oni su nužno dokinuti neka svoja ljudska prava, jer su postali instrument zbog nekih ciljeva. Ako se radi o ljudskim pravima, onda ta poruka ne bi trebala imati politički ni religijski kontekst. 

Express: Katolička crkva pozivala je zastupnike da ne ratificiraju Konvenciju. Mislite li da je istupima pokušala utvrditi svoju poziciju u odnosu na aktualnu vlast?
Katolička crkva kao najveća udruga civilnog života o svim bitnim društvenim pitanjima ima pravo iznijeti stav. Ono čega Crkva i biskupi trebaju biti svjesni je katolički nauk, koji kaže da čovjeka obvezuje savjest, a ne misao i zapis biskupa.
Nisam dramatično shvatio njihovu uputu, nego sam primio na znanje da su biskupi zainteresirani za ovu temu. Najaktivniji je bio biskup Košić. Kad biskup nastupa s političkim temama, u njemu više ne vidim biskupa, nego građanina i tako se prema njemu odnosim. Dramatična mi je situacija ako Crkva misli da može na vjernike djelovati putem državnih zakona, jer vjerniku ni jedan zakon neće oblikovati svijest. Njegovu svijest će oblikovati odnos s Bogom. Ako Crkva misli da će promjenom državnih zakona dovesti do promjena vjere, onda se Crkva profanirala. 

1/6

Express: Mislite li da bi Crkva toliko strastveno, koliko je progovarala oko Istanbulske konvencije, trebala progovarati o drugim društvenim problemima?
Imamo golemi problem u društvu - siromaštvo. Ako postavite pitanje da u Hrvatskoj imamo građane koji rade za 2800 kuna, zar Crkva u njima ne bi trebala promatrati razapeti narod Božji? Moramo priznati da smo mi njih izložili ekonomskom i egzistencijalnom nasilju. Zamislite nemoć majke i oca kad ne mogu osigurati svojim radom ono osnovno svojemu djetetu. Nitko se nije pobunio protiv toga, a to traje desetljećima. Sve institucije, neke šutnjom, a druge aktivnim djelovanjem, usmjerile su se protiv siromaha. Ne žele ih na povijesnoj pozornici. Žele ih kao one koje će izrabljivati. Crkva bi tu trebala progovoriti. Želim Crkvu i biskupe koji će se usmjeriti prema osiromašenima i obespravljenima, a ne prema traženju metafizičkih utvara, koje će proizlaziti iz konvencija.   

Express: Kako gledate na politiku nečinjenja prema obespravljenima Vlade Andreja Plenkovića? 
Premijer Plenković nije započeo s provođenjem novih politika da bi imao odgovornost. Oni nastavljaju s politikama koje su definirale naše probleme od demografije, niskih plaća, nezaposlenosti, ali nisu u stanju vidjeti rješenje. Oni unutar situacije koja je problematična pokušavaju tražiti rješenje. 

Politika koketira s religijom

Tako ga nikad neće pronaći. Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika. Zašto ne bismo imali centralizirani sustav zdravstva i obrazovanja kako bi isti standard imalo dijete na Viru, Zadru, Zagrebu ili Gospiću. Želim takvo domoljublje i suverenizam, gdje ćemo svi imati pravo i mogućnosti uživati u ravnopravnosti. Nama se tu prodaju mnoge iluzije, a jedna od njih je demografska obnova. Ne priznajem demografske mjere, koje će voditi računa o onima kojih nema, koji će se rađati. Trebamo skrbiti o aktivnim građanima Hrvatske i razvijati napokon takve politike. Nama se politika opasno približila religijskim stavovima. Imamo mogućnost sve promijeniti, stvoriti drugačiji sustav. Imamo mogućnost, jer smo nebitni na povijesnoj sceni u geografsko-političkim okolnostima, uživati u slobodi, a mi to zbog ograničenih spoznajnih sposobnosti i ograničenog društvenog uma nismo u stanju učiniti. 

NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.