Top News
2586 prikaza

HDZ izbacuje Tomaševića iz stranke nakon što im se 'narugao'

Alojz Tomašević
Marko Lukunić (PIXSELL)
Alojz Tomašević je prvo najavio da izlazi iz stranke, ali ostaje župan

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, optužen za obiteljsko zlostavljanje, odbio je dati ostavku na mjesto župana, unatoč ultimatumu premijera Andreja Plenkovića. Umjesto toga, Tomašević je odlučio sam istupiti iz HDZ-a i ostati na mjestu župana, a kada se, ako uopće, protiv njega obustavi sudski postupak zbog obiteljskog nasilja vratio bi se u HDZ.

To je njegov plan kojeg je objasnio u priopćenju i nakon mjeseci natezanja sa središnjicom stranke i dalje odbija odsupiti s mjesta župana, a kao način da ostane uhljebljen na toj poziciji dosjetio se izlaska iz stranke. Naime, time bi prestali pritisci na njega da odstupi s mjesta župana, pa bi mogao lagodno uživati u toj fotelji do kraja mandata.

No, vrh HDZ-a nije dugo šutio na ovaj obrat, pa je predsjedništvo stranke u utorak na telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv člana Središnjeg odbora HDZ-a Alojza Tomaševića pred Visokim časnim sudom zbog teže povrede obveze člana HDZ-a.

Predsjedništvo HDZ-a predlaže Visokom časnom sudu izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a. Visoki sud će se, kako doznajemo, sastati čim prije, vjerojatno već u srijedu. Tomašević bi tako mogao biti prije izbačen nego što će sam istupiti iz stranke koju je u priopćenju nazvao drugom obitelji, da bi već u drugoj rečenici najavio da će je napustiti kako bi mogao ostati župan. 

Plenković je Tomaševiću prošli tjedan dao ultimatum - da do 15. siječnja odstupi s mjesta župana i sačuva mjesto u HDZ-u. Tomašević se svojim potezom narugao predsjedniku stranke, pokazao da mu je draža fotelja od HDZ-a, a najnevjerojatniji dio ove priče o grčevitoj borbi za župansku fotelju je da je Tomašević nakon najave da napušta HDZ rekao kako se nada da će s Vladom i dalje surađivati.

HDZ je u utorak navečer objavio priopćenje koje donosimo u cijelosti:

"Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na sjednici održanoj 21. prosinca 2017. donijelo je jednoglasni zaključak da Alojz Tomašević podnese ostavku na mjesto župana.

Na temelju članka 48. stavka 1. i 3. Statuta Hrvatske demokratske zajednice, Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici održanoj 9. siječnja 2018. jednoglasno je donijelo Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv člana Središnjeg odbora HDZ-a Alojza Tomaševića pred Visokim časnim sudom zbog teže povrede obveze člana HDZ-a (članak 45. Statuta HDZ-a). Predsjedništvo HDZ-a predlaže Visokom časnom sudu izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a (članak 44. stavak 2. i 5. Statuta).

Alojz Tomašević odabrao je krivi put na štetu Požeško-slavonske županije i HDZ-a umjesto da je postupio moralno i politički odgovorno te odstupio s mjesta župana - realno sagledavši okolnosti u kojima se našao te imajući u vidu odgovornost prema biračima i stranci koja ga je kandidirala", stoji u priopćenju HDZ-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Stephen234 13:34 10.Siječanj 2018.

    Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams Dajemo financiranje dugoročnih i kratkoročnih kredita. Nudimo sigurne i povjerljive kredite po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2% godišnje, osobni zajmovi, debt consolidation, poduzetnički kapital, komercijalne zajmove, poslovne zajmove, hipotekarni kreditiiti ... prikaži još!i i krediti za bilo kojeg razloga! Ako ste zainteresirani, ne ustručavajte se kontaktirati nas s informacijama u nastavku e-pošte, kontaktirati stephenswillsloan@gmail.com

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 08:40 10.Siječanj 2018.

    tomaševič je već izbacio sam sebe tako da ga drugovi više nemogu preduhitriti,a gdsje im je ona mantra nije kriv dok ne postoji pravomočna presuda.