Top News
5683 prikaza

HDZ i Kerum: Kako zbrinjavaju rodbinu po Splitu

Željko Kerum i Igor Stanišić
1/8
Miranda Cikotic/PIXSELL
Igor Stanišić, član Kerumove Hrvatske građanske stranke u mjesec dana dobio je posao u Županiji i postao predsjednik Gradske skupštine

HDZ i Kerum se vole javno i rade ono što najbolje znaju, zapošljavaju članove svojih obitelji na izmišljena radna mjesta koja plaćamo svi mi iz svojih poreza i prireza. Tako je bilo, tako je sada, i tako će uvijek biti. To je njima smisao bavljenja politikom", kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Povod komentara je posljednja vijest da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji radno mjesto dobio 30-godišnji Igor Stanišić, član Hrvatske građanske stranke Željka Keruma. Naime, početkom lipnja objavljeni su rezultati natječaja za radno mjesto višeg stručnog suradnika za prosvjetu u županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. 

"Kao magistar komunikologije i magistar kroatistike prijavio sam se na objavljeni natječaj gdje je 138 kandidata pristupilo pisanoj provjeri. Zatim je 21 bilo i na intervjuu, a četvero je zaposleno kako je i predviđeno natječajem. Tri dame: Petra Beljan, Josipa Bikić, Jelena Vukelja i ja", rekao je Stanišić, koji je počeo raditi 3. srpnja - točno mjesec dana nakon što mu se posrećilo da postane i predsjednik Gradske skupštine u Splitu.

Igor Stanišić | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL
Naime, tamo je zamijenio Juru Šundova, dogradonačelnika u Kerumovom mandatu, koji je morao podnijeti neopozivu ostavku na dužnost jer je optužen da je na temelju lažne liječničke dokumentacije dobio status ratnog vojnog invalida i oštetio državni proračun za 270.000 kuna. Njegovom ostavkom ispraznilo se mjesto predsjednika Gradske skupštine, pa su se HDZ i Kerumov HGS dogovorili da Šundova zamijeni upravo Stanišić. 

Za Slobodnu Dalmaciju Stanišić je priznao da mu se u samo dva tjedna promijenio cijeli život, te da politička funkcija u Gradu Splitu i radno mjesto u Županiji, u kojima je na vlasti HDZ, nemaju nikakve veze.

"Ako je itko očekivao da će se nova Splitska vlast ponašati drugačije sad konačno shvaća da je prevaren, i to po stoti put. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Nastavlja se nepotrebno bujanje administracije, a grad nam je za to vrijeme u totalnom komunalnom i prometnom kolapsu. Grad Malmö u Švedskoj ima 340 000 stanovnika, a 280 zaposlenih u gradskoj upravi, Split ima 180 000 stanovnika, a u upravi ih radi 500. Duplo manji grad uz duplo veću administraciju. Skoro pola gradskog proračuna odlazi na troškove zaposlenih umjesto da gradimo škole i vrtiće. Svaki gradonačelnik Splita do sada ih je dovodio po 50-tak, a tako nastavlja i ovaj. Ako želite promjene dragi ljudi, izađite na birališta i zaokružite nove ljude", kaže Marijana Puljak.

Uvala Bene na Marjanu, Željko Kerum Uvala na Marjanu Top News Kerum: 'Je, moj nećak je dobio koncesiju, to je moje'

Iako Stanišić tvrdi kako je 'sve po zakonu', neki smatraju da iza svega ipak stoji i politika, jer prema pisanju Slobodne Dalmacije, Stanišić je sin djevojke Kerumovog šurjaka Saše Horvata. Ujedno, član je Kerumove stranke već 4 i pol godine.

Osim Stanišića, u Županiji su posao dobile još tri žene. Petra Beljan, Jelena Vukelja i Josipa Bikić. Sve tri dolaze iz obitelji koje imaju barem jednog člana u HDZ-u. No, najpoznatija je Josipa Bikić zahvaljujući svom ocu Ivanu Bikiću.

Inače ratni veteran, Bikić je bez ikakve promidžbe ponovno izabran za čelnika svog kvarta i uvjerljivo pobijedio na posljednjim lokalnim izborima u Visokoj.

Iz HDZ-a dolazi i Marina Matković koja je na mjestu tajnice županovog kabineta, a potpredsjednica je gradske organizacije HDZ-ove mladeži i kći tajnice splitskog HDZ-a. 

Tu je i Ivan Vukorepa, član HDZ-ove mladeži koji radi kao tajnik županijske HDZ-ove organizacije mladih koji je najprije dobio posao u Poreznoj upravi, a zatim nakon godinu dana u 'Regionalni centar čistog okoliša'. On je navodno bez natječaja dobio i posao na mjestu stručnog suradnika za financijsko upravljanje u Odjelu za ekonomsko-financijske poslove, a imao je i odlične rezultate kao nositelj HDZ-ove liste na Brdima. 

Obitelj Željka Keruma uvijek je bila njegova najveća uzdanica. Tako je četiri godine, dok je bio gradonačelnik, uz njega bila sestra Nevenka Bečić koja je tada bila također predsjednica Gradskog vijeća.

Tada su se novine prisjetile još nekih članova obitelji koji su radili u Gradu ili s njim povezanim tvrtkama.

Tu su bile i dvije njezine kćeri: Daliborka koja je dobila mjesto u Nadzornom odboru 'Čistoće' a kasnije i radno mjesto u 'Vodovodu i kanalizaciji', te Dunja Matković, koja je imala mjesto u Upravnom vijeću gradskih dječjih vrtića 'Cvit Mediterana'. 

U “Vodovodu” je kao zamjenica direktora bila zaposlena i Nevenkina vjenčana kuma Radojka Jeločnik. 

Jure Šundov, smijenjeni predsjednik Gradskog vijeća, tada je bio Kerumova desna ruka na mjestu zamjenika gradonačelnika. Šundovov sin Ilija zaposlio se u gradskoj 'Čistoći', a nećakinja Alenka sjedila je u tri upravna vijeća i to Turističke zajednice, Muzeja grada Splita i Dječjeg vrtića 'Grigor Vitez'.

Jure Šundov, bivši predsjednik Gradskog vijeća Splita | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL
Marica Šarić, Kerumova rođakinja bila je u Nadzornom odboru "Vodovoda i kanalizacije”. Petroslav Sapunar, suprug Kerumove sestre Mare postao je predsjednik Županijske skupštine, a bio je i u Nogometnom klubu Hajduk. Sapunarovom sinu Igoru povjerena je gradnja jeftinih stanova za podstanare na Kili. 

Kako je tad pisala Slobodna Dalmacija, u Gradskom vijeću radio je Dražen Delić, rođak Kerumove druge supruge Fani Horvat. Đeni Vuković- Stanišić, djevojka Faninog brata Saše Horvata postala je savjetnica za društvene djelatnosti, a Fanina prijateljica iz mladosti, Marija Mladineo, zaposlila se u Službi za urbanizam. 

Inače Igor Stanišić imao je i jedan sukob sa susjedom, odnosno daljnjim rođakom. U mjestu Igrane u ožujku ove godine srušio je dvorišni zid i spremište jer nisu riješili vlasničke odnose na parceli. Jurko je zvao i policiju ali nisu ništa mogli jer spor spada u imovinsko-pravne odnose, a ne u kazneno ili prekršajno djelo.

Dragan Markovina 'Usamljena djeca juga' Kultura Da je Einstein iz Splita, i njega bi proglasili redikulom

Prema Igoru Stanišiću Jurko je bespravno izradio navedeni zid.

“Pravno se borim, platio sam kompletnu legalizaciju, predao zahtjev za moju građevinsku parcelu. Čekam zadnji korak da prođe sve u katastru. U istoj smo fazi on i ja. Oboje smo izvanknjižni vlasnici. Imam zakonski rok od 30 dana za samopomoć, tako se nekako zove, i gospodinu sam poslao poruku da sam ukloni zid koji je nelegalno napravio. On je odbio, rekao sam da ću ja ukloniti. U prisutnosti policije sam to obavio, a njih sam ja prvi zvao, imaju to u evidenciji”, izjavio je Stanišić za Slobodnu Dalmaciju.

Jurko kaže da su već idući dan Stanišić i prijatelji pekli odojka i slavili.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.